cyberhírek

  • .
  • 2009. július 23.

Tudomány

Büntetés Egy év felfüggesztett börtönre ítélték azt a bloggert, aki tavaly illetéktelenül feltette a netre a Guns N'Roses új albumának egy részét. Az amerikai bíróság arra is kötelezte a férfit, hogy vegyen részt egy digitális kalózkodás elleni hirdetés elkészítésében. AIDS-vakcina Megkezdődnek az első, fejlődő országban kidolgozott AIDS-vakcina klinikai próbái Dél-Afrikában.
Az Egyesült Államokban 12 önkéntessel már az év elején elkezdték a klinikai próbákat, amelyek évekig is eltarthatnak.

Ellencsapás Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete úgy döntött, hogy gyöngybaglyok tenyésztésével támogatja a patkányok által elözönlött Laoszt. A rágcsálók az egész évi rizstermést megsemmisítették az ázsiai országban.

Emberfog Az emberi fogakhoz hasonló kinövések vannak egy hal szájában, amelyet a dél-urali Cseljabinszkhoz közeli tóból fogott ki egy helyi horgász. A lény láttán a halbiológusok is elszörnyedtek.

Élettartam Minden eddiginél hosszabb Japánban a várható élettartam, jelentette be a tokiói egészségügyi minisztérium a 2008-as adatok alapján. A nők 86,05 évre, a férfiak 79,29 évre számíthatnak a szigetországban.

Lopakodó Amerikai kutatók szerint a medvelepkék egyik faja úgy képes elhárítani a denevérek támadását, hogy saját ultrahang kibocsátásával megzavarja a vadászok ultrahangradarját.

Végrendelet A Google új szolgáltatásán, a Health portálon a felhasználók megadhatják, hogy milyen beavatkozásokat engedélyeznek az orvosoknak abban az esetben, ha betegségük vagy sérülésük megakadályozza őket az akaratuk kifejezésében.

Elektrosokk A kínai egészségügyi minisztérium betiltotta az elektrosokk használatát a netaddikció gyógyításában - adta hírül az Index az AFP nyomán. Eddig ugyanis az országban több helyen is sokkterápiával próbálták kezelni a netaddikt szenvedélybetegeket. A leghírhedtebb orvos bizonyos Jang Jongszin doktor, aki a Santung tartománybeli Linjiben kezeli a netfüggőket. Jang pszichotrop gyógyszerek, bentlakásos leszoktató táborok és elektrosokk kombinációjával próbálta leszoktatni pácienseit. A kínai kormány tavaly indított hadjáratot az internetfüggőség ellen, a hatóságok szerint az országban legalább négymillió internetfüggő gyermek él.

Drogkeresők A dél-koreai vámőrség a világon elsőként klónozott kábítószer-kereső kutyákat állított szolgálatba. A 2007 végén egy kanadai drogkereső kutyából klónozott drogkeresők kiképzésük alatt sokkal jobban teljesítettek a természetesen született társaiknál - állítja a dél-koreai vámőrség. A hat klónkutya közül hárman az Incheon nemzetközi repülőtéren dolgoznak, a többit egy-egy nagyvárosban vetették be.

Demográfia Világszerte soha nem látott mértékben növekszik a 65 évnél idősebb emberek aránya, 2017-ben már többen lesznek, mint az 5 év alatti gyerekek - állítják amerikai kutatók. 2008-ban 506 millió 65 évnél idősebb ember élt a világon, ám ez a szám 2040-ig megduplázódik, a teljes népesség 14 százaléka, vagyis 1,3 milliárd ember lesz majd 65 év fölötti a Földön. A jelentés szerint a 80 év fölöttiek korcsoportja, a népesség leggyorsabban növekvő hányada 2008 és 2040 között várhatóan 233 százalékkal növekszik. A változást elsősorban a születések második világháború után megemelkedett száma, másodsorban az időskori halálozási arány csökkenése okozza. A száz évet megélő emberek száma 1950-ben alig néhány ezer volt, ma már világszerte 340 ezer ember él százéves kor fölött, a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban és Japánban.

Ember a Holdon A holdra szállás negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket - a tévéközvetítés alapján. A NASA három évvel ezelőtt jelentette be, hogy elvesztek a holdra szállásról készült eredeti felvételek. A történelmi jelentőségű film úgymond a költségcsökkentés áldozata lett: a felvételek azon a kétszázezer kazettán voltak, amelyeket letöröltek és újrahasznosítottak. Az Apollo által közvetített képeket azonban a tévében is leadták, és ezeket a felvételeket másutt is archiválták. A tévéközvetítést digitálisan feljavították, ebben szerepel a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel is. A felújított felvételek a NASA honlapján is elérhetők.

Nyomkövetés Mobil nyomkövetőkkel vizsgálják a háztartási szemét útját amerikai kutatók. Az első lépésben háromezer, önkéntesek által felajánlott New York-i, seattle-i és londoni háztartási szemétre kerülnek azok a jeladók, amelyek értékes adatokat szolgáltathatnak a hulladék további sorsáról. A kutatók szerint manapság a hulladékkezelés szinte láthatatlan, követhetetlen módon zajlik, a háztartási szemét egy részét elégetik, egy részét elföldelik, egy részét pedig külföldre szállítják a vállalatok. Az MIT kutatói által kifejlesztett kisméretű mobil jeladó bármilyen szeméthez könnyen hozzáerősíthető, korábban ugyanezzel a technológiával figyelték meg Barack Obama beiktatási ceremóniáján a tömeg mozgását.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.