Bayer katolizál: nem akar olyan egyházhoz tartozni, amelyik nem ért egyet a kormánypropagandával

  • narancs.hu
  • 2018. április 3.

Választás 2018

Akié a föld, azé a vallás?

Bayer Zsoltot annyira megviselte a Mesterházy Balázs evangélikus esperes harkai templomban tartott, a közrádióban is leadott húsvét vasárnapi prédikációja, hogy ma bejelentette, ő ugyan nem hajlandó ilyen egyházhoz tartozni, egyébként is régóta sokkal szimpatikusabb neki a katolicizmus, úgyhogy kilép egyházából, és így végre vallásilag is csatlakozhat párttársai boldog katolikus köréhez.

Aki esetleg nem hallotta volna, a lelkész felháborító szavai abból álltak, hogy a feltámadás története mellett kitért az aktuális, országot érintő ügyekre. Még a Comedy Central szavazásra buzdító videóira is reagált, de a legnagyobb hibája az volt, hogy kritizálta a gyűlöletkeltést, a más vallásúak elítélését, a rasszizmust. Bayer politikai állásfoglalásként értelmezte az elhangzottakat, aminek szerinte nincs helye az istentiszteleten. Áttér tehát a katolikus hitre, de ha ezek a problémái, akkor azért kérdéses, hogy ott vajon meddig érzi magát komfortosan. Persze eleve vannak fenntartásai a túl liberális Ferenc pápa miatt, akit egyébként is egy argentin migránsnak (sic!) tart, és egyébként is csak második pápának, mert az igazi pápának a lemondott Benedeket tekinti; de tévés szereplésében azért azt is elmondta, hogy ez még nem olyan nagy baj, mert szerencsére a vidéki papok nem hallgatnak a pápára, és mást prédikálnak. Azt, amit kell.

Mesterházy Balázs evangélikus esperes prédikációjának inkriminált részlete:

Ezen a húsvét reggelen a Mindenható Úristent képviselő angyal könnyed és laza kőre ülése fricskát ad mindennek és mindenkinek. Fricskát ad azoknak, akik azt mondják: ingyen sincs szükség a megváltásra. Fricskát ad azoknak, akik elhiszik, hogy nincs szükségük a megfeszített Jézus keresésére. Fricskát ad azoknak, akik nem veszik észre az angyal tekintetében azt a hatalmas energiát, ami egy villámlásban van. Fricskát ad azoknak, akik azt gondolják, hogy keresztyén hitünk nem más, mint mint múltba néző, Jézus szellemi hagyatékát ápoló vallásosság.

Fricskát ad azoknak, akik szeretnék velünk elhitetni, hogy egy másik vallás képviselői ismeretlenül is rosszak. Fricskát ad azoknak, akik azt mondják, hogy gyűlölnöm kell a nálam sötétebb bőrű embertársamat. Fricskát ad azoknak, akik egymással veszekedve nem tudnak egy nagyobb közjóért békét kötni. S fricskát ad még azoknak is, akik hagyják, hogy Emőke vagy Gábor szavazzon majd helyettük.

Fricskát ad azoknak, akik nem tudnak isteni távlatokban gondolkozni és látni. Fricskát ad azoknak, akik a keresztyénséget is görcsösen élik meg, és nem látják meg ennek a kőre ülésnek a hihetetlen felszabadítását. A győzelem szimbólumát.”

Figyelmébe ajánljuk