Botrány: levélben kért menekülteket lejárató anyagokat a magyar nagykövetektől a külügyi államtitkár

  • narancs.hu
  • 2018. április 7.

Választás 2018

Nagy a valószínűsége, hogy az unió vizsgálatot indít majd kormányzati forrásokkal való visszaélés miatt.

Körmailben kérte a magyar külképviseleteket Menczer Tamás, a külügyi tárca kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, hogy a kampány segítése érdekében gyűjtsenek negatív nyilatkozatokat menekültügyi témában, beilleszkedési problémákról, oktatási nehézségekről és no-go zónákról, illetve mutassanak be olyan kint élő magyarokat, akik hazaköltöznek, vagy szívesen beszélnének súlyos negatív tapasztalataikról – írja a brit Telegraph egy péntek este megjelent cikkében.

A levelet (amely az Index birtokába jutott) Menczer a stockholmi, párizsi, berlini, római, brüsszeli és bécsi magyar nagykövetségekre küldte ki az ottani nagyköveteknek, valamint egyéb magas rangú tisztségviselőnek, akiknek egyben meg is köszönte az addigi segítségüket.

Az e-mailt a Telegraph továbbította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számára.

Az EBESZ szóvivője nem kívánta kommentálni a levelet, arra hivatkozva, hogy épp futó kampányokkal kapcsolatban nem nyilatkozhat. A nyilatkozatukat az ügyben hétfőn, a választások után fogják nyilvánosságra hozni, akkor derül ki, hogy indítanak-e vizsgálatot kormányzati forrásokkal való visszaélés miatt.

(Telegraph, Index)


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?