Eltiltotta a Kúria a kormányt a Stop-plakátok használatától, a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul

  • narancs.hu
  • 2018. április 7.

Választás 2018

Jókor.

„A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti” – ez a határozat jelent meg a legfelsőbb bíróságtól pénteken.

A probléma – akárcsak az orbános plakátok esetében – abból adódik, hogy a kormány és a kormánypártok elméletileg nem azonosak a kampány során, és mivel a pártok meghatározott szabályok szerint és keretek között adott költségvetésből gazdálkodnak, a választási törvényt sérti, ha a kormány direkt propagandát tol kampányidőszakban, ami a kormánypártok kampányüzeneteit közvetíti óriásplakátokon.

Az LMP beadványára a Nemzeti Választási Bizottság azt a döntést hozta, hogy ezeknek a (nem mellesleg gyűlöletkeltő, rasszista) plakátoknak semmi közük a választási kampányhoz, a kormány tájékoztatási tevékenységét pedig nem szabad (!) a kelleténél jobban korlátozni.

A Kúria felülírta ezt az abszurd döntést.

„A kormány a kúriai döntéssel nem ért egyet” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ám állásfoglalás az Ab részéről egészen biztos, hogy már csak a választás után születik.

Figyelmébe ajánljuk