Márki-Zay Péter: „Ha az esélyes jelöltekre szavazunk, meg tudjuk állítani a korrupciót, a megfélemlítést és a maffiaállamot”

  • Gera Márton
  • 2018. április 3.

Választás 2018

Elindul az Orbánnak mennie kell! nevű honlap, ahol mindenki megtalálhatja 53 körzet legesélyesebb ellenzéki jelöltjét.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester már a megválasztásakor hangsúlyozta, hogy szeretné elősegíteni az ellenzéki koordinációt. Mivel széles körű koordináció egyelőre nem jött össze, Márki-Zay immár azt próbálja elérni, hogy legalább a választók tudják, az egyéni választókerületben ki a legesélyesebb jelölt. Ezért nemrég egy honlapot hozott létre (rendszervaltas2018.hu), ahol meg lehet nézni, hogy az egyes választókerületben kire érdemes szavaznia annak, aki kormányváltást szeretne. A lista idáig közel sem volt teljes, és bár sok helyen átfedést mutatott az egykori miniszterekből álló V18-ak listájával, voltak választókerületek, ahol Márki-Zayék és a V18-ak különböző ellenzékit hoztak ki győztesnek.

A különböző szervezetek (Közös Ország Mozgalom, V18, Viszlát, kétharmad!, taktikaiszavazas.hu, Nyomtass te is!) ma délután közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az esélyes ellenzéki jelölteket felsoroló listáikat összefésülték, és egy közös honlapon 53 olyan jelöltet mutatnak be, akinek valóban van esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.

false

 

Fotó: Gera Márton

Sanyó Ádám, a taktikaiszavazas.hu elindítója arról beszélt, hogy 53 jelöltet választottak ki, és őket mindegyik szervezet és mozgalom esélyesnek tartja az egyéni választókerületekben. Szerinte

a kormányváltáshoz legalább 70 százalékos részvételre és 500 ezer átszavazóra van szükség,

a nehézségek leküzdéséhez, vagyis az átszavazáshoz pedig az „orrbefogó csipeszt” ajánlotta.

A sajtótájékoztatón beszélt a Nyomtass te is! mozgalom elindítója, L. László János, aki azt mondta, hogy ők is beszállnak az utolsó napok kampányába, és minél több emberhez igyekeznek eljuttatni a taktikai szavazás fontosságáról szóló információkat.

Balázs Péter egykori külügyminiszter, a V18 egyik alapítója szerint is van esélye az ellenzéknek az egyéni körzetekben, mivel „itt lehet legyőzni a Fideszt”. „Mi azzal indultunk, hogy 25 körzetben láttunk nagyon jó esélyt, most, a húsvéti ünnepek alatt 53 körzetben találtunk valóban esélyes jelöltet. Szerinte ez az 53 körzet nyerhető az ellenzék számára. A listán

  • 20 MSZP-s,
  • 16 jobbikos,
  • 9 DK-s,
  • 4 LMP-s
  • 2 együttes és
  • 2 független
  • jelölt van.

Márki-Zay Péter a polgármesteri teendői miatt Skype-on jelentkezett be, és azt mondta, nagy előrelépésnek tartja, hogy az esélyes egyéni jelölteket bemutató szervezetek meg tudtak állapodni egy közös listában. „Ha az egyéni választókerületben az esélyes jelöltekre szavazunk, akkor meg tudjuk állítani a korrupciót, a megfélemlítést és a maffiaállamot” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

false

 

Fotó: Gera Márton

Pápay György, a Viszlát, kétharmad! alapítója (vele nemrég hosszabban beszélgettünk is) szerint nincs most fontosabb, mint a Fidesz túlhatalmának korlátozása, és ezt körzetről körzetre lehet megtenni. „Ha ezt az 53 körzetet megnyerné az ellenzék, teljesen új helyzet állna elő a magyar politikában” – fogalmazott Pápay György.

Igaz Katalin pedig azt jelentette be, hogy elindul az orbannakmenniekell.hu honlap, ahol az 53 esélyes jelöltet lehet böngészni. A honlapon az irányítószámunk alapján lehet keresni a saját körzetünk esélyes jelöltjére, akiről információkat is közölnek. A honlap közösségi finanszírozásból jött létre, a következő öt napban pedig további támogatásra számítanak, hogy minél ütősebb internetes kampányt tudjanak folytatni. „Szavazzunk ésszel, sőt okosan” – mondta Igaz Katalin.

A honlapon egy rövid, de erős videót is közzétettek:

Orbánnak mennie kell!

Uploaded by Orbánnak Mennie Kell on 2018-04-01.

Az orbannakmenniekell.hu-n azt írják, hogy mivel az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a hatékony együttműködésről, a választóknak kell okosabbnak lenniük. „Április 8-án nem arra a kormányváltó jelöltre kell szavaznunk, aki a legszimpatikusabb, hanem arra, aki a legesélyesebb” – fogalmaznak a honlapon. Gulyás Márton azt mondta, szombat délután rendszerváltó karnevált rendeznek, vasárnap öt órától pedig az Alkotmány utcában újra megnyitják az Agórát, hogy ott várják a választási eredményt, és elemezzék a történteket .

A magyarnarancs.hu kérdésére a szervezetek vezetői azt mondták, hogy nemcsak internetes, hanem utcai kampányt is szerveznek a következő napokban. A Közös Ország Mozgalom több vidéki nagyvárosba is elmegy, hogy felhívja a figyelmet a taktikai szavazás fontosságára. De a Viszlát, kétharmad! is szervez kitelepüléseket, ahogy a Nyomtass te is! is azon fog dolgozni, hogy minél több szórólapot juttassanak el az emberekhez.

Figyelmébe ajánljuk