"Ha mindenki, aki tisztességes, csatlakozik hozzánk, akkor elzavarhatjuk a korrupt zsarnokot!"

Választás 2022

Márki-Zay Péter megtartotta első évértékelő beszédét. Fő témája a korrupt és zsarnok Orbán Viktor volt, valamint az ellenzék választási ígéreteinek megalapozása. Március 15-ére pedig nagygyűlést hirdetett.

Változás 2022 – ezzel a címmel rendezték meg Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt országértékelőjét, amelyen megjelent az összes választókörzet egyéni ellenzéki képviselő-jelöltje, valamint az összefogás pártjainak vezető politikusai. Felvezetőként a következőket írták az Egységben Magyarországért közösségi médiaplatformjain: „Az elmúlt tizenkét évben Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb és legszegényebb államává vált, ahol tavaly a legtöbben haltak meg daganatos megbetegedésekben és második legtöbben koronavírusban a lakosság arányához képest. Mára egyértelművé vált: Orbán Viktor gödörbe kormányozta a nemzetet. Az április 3-i történelmi választáson dönthetünk arról, melyik úton menjünk tovább.”

Márki-Zay Péter beszéde előtti felvezetőként az Egységben Magyarországért hat pártjának egy-egy politikusa beszélt foglalkozásukhoz mérten valóban röviden és tömören.

A felvezető-beszédek

Elsőként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke lépett a mikrofonhoz. Mint mondta, a választásig hátralévő időben el kell jutniuk a magyar emberek szívéig. „Leginkább szívből kell érvelnünk amellett, hogy Magyarországon a változás nem csak lehetőség, hanem kényszer is. Az elmúlt tíz évet Orbán Viktor kormánya ellopta. Ez az ember évek óta milliárdokkal tömi családja és barátai zsebét, stadionokat épít kórházak helyett” – mondta Karácsony, majd összefogásra szólította fel az ellenzék minden tagját, és arra kérte a hallgatóságot, hogy használják ki a választásokig rendelkezésre álló időt, szívtől szívig adják tovább az ellenzék üzeneteit.

Ezután Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika társelnöke következett. „Magyarország ma igazságtalan, de elég tehetős ahhoz, hogy minden állampolgára számára biztosítsa a megélhetést. A Fidesz azonban csak azt érte el, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek, de egy társadalom csak annyira tud erős lenni, amennyire a leggyengébb pontja erős” – mondta.

Harmadikként Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt társelnöke szólt a közönséghez. „A zöld után jön a piros” – utalt a sorrendre, egyben az LMP és az MSZP színeire. Hozzátette: a színes koalíció nem a zagyvaságot, hanem a teljes társadalmi összefogás lehetőségét teremti meg, amelynek a társadalmi különbségek és ellentétek feloldása, az ezekkel való tartós leszámolás a célja. „Nem igaz, hogy a NER gazdasági értelemben legalább siker, valójában az objektív adatok az elmúlt 12 évet figyelembe véve lényegi romlást, rombolást és annak súlyos veszélyeket és kockázatokat rejtő hatásait mutatják” – mondta, majd sürgetőnek nevezte a változás kényszerét, amihez nemcsak maguknak, hanem Márki-Zay Péternek is sok erőt és kitartást kívánt.

Kunhalmit Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum Mozgalom elnöke követte a színpadon. „Azért vagyunk ma itt, mert hiszünk abban, hogy Magyarország mindannyiunké. Hiszünk benne, hogy mások baja, mások szenvedése a miénk is. Ma már alig van olyan család, amelynek nincs megélhetési gondja a hónapok végén. Ez nem véletlen: a kormány konzerválja a milliókat érintő függőségi rendszert” – kezdte Donáth. Mint mondta, a Fidesz olyan új kiváltságos elitet teremtett, amely megengedheti magának, hogy a gyerekeit külföldi magániskolákban taníttassa, vagy a magánegészségügyben gyógyíttassa.

Jakab Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke tömören beszélt. Mint mondta, „a 2018-asok elkövettek egy nagyon súlyos hibát, azt gondolták, hogy ez a játék egyedül is menni fog, de kétharmad lett belőle. A 2022-esek viszont megtanulták, hogy csak együtt sikerülhet” – kezdte. Majd rövidre is zárta: „Azért szakítottam meg a kampánykörutamat és azért veszek részt a rendezvényen, hogy hitet tegyek az egység mellett, mert mindenkinek tudnia kell, hogy csak együtt sikerülhet. Fizessenek meg a tolvajok! Csak felfelé, hajrá ellenzék!”

Márki-Zay előtt végül az ellenzéki előválasztáson végső miniszterelnök-jelölti ellenfele, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa beszélt. „Mindannyian tudjuk, hogy tisztességtelen lesz a választás, mert a Fidesz azzá tette. Pár ezer szavazaton fog múlni. Az elmúlt években megpróbáltak minket elhallgattatni, tisztességtelen lejáratókampányokkal hadjáratokat folytattak a szabad sajtó ellen, ennek ellenére itt vagyunk, összekapaszkodva, és győzni fogunk!

Nem mindenben értünk egyet, de egyvalamiben igen: hogy szabad, tisztességes és európai Magyarországot akarunk.

A haza nem kormányon vagy ellenzékben van, hanem kormányon van és ellenzékben! Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék le fogja győzni a kormányt. A DK a legerősebb partner lesz ebben, én pedig a legerősebb láncszem szeretnék lenni” – mondta Dobrev. 

A színpadon: Márki-Zay Péter

Ezután következett Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Azzal kezdte az inkább kampánybeszédnek beillő évértékelőjét, hogy12 évvel ezelőtt ő is a Fideszt támogatta, mert bízott abban, hogy szavazatával Orbán Viktor élni és nem visszaélni fog. Mint mondta, nem volt a magyar történelemben még egy olyan személy, aki akkora lehetőséget kapott volna, mint Orbán Viktor. „Bármit megtehetett volna a haza érdekében. De a hatalommal és a rengeteg uniós pénzzel csak annyit ért el, hogy Magyarország már Romániánál is rosszabban teljesít.”

 
Márki-Zay Péter évértékelő beszéde közben
Forrás: Egységben Magyarországért / YouTube
 

A miniszterelnök-jelölt felidézte Lázár János egyik sokszor idézett mondatát, miszerint akinek nincs semmije, az annyit is ér. Szerinte a Fidesz felső köre azokból áll, akik teljesítmény helyett párthűséggel jutnak előre, és megvetik, lenézik azokat, akik munkával és szorgalommal próbálnak egyről a kettőre jutni.

„Akik írják a törvényeket, azokra azok nem vonatkoznak. Ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa. Ezt a világot kell nekünk leváltani április 3-án.”

Márki-Zay szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán „saját párttársait is megalázva gyűlöletet szít homoszexuális honfitársaink ellen”. Mint mondta, politikai ellenfeleit olyan vádakkal próbálja lejáratni, amiket a valóságban csak a Fidesz követett el. Mindeközben az ország nem előre ment, hanem lefelé, szinte minden tekintetben: korrupció, halálozás, szegénység. „A Fidesz és Orbán Viktor vállalhatatlan lett. Ki kell mondanunk: tisztességes, keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre.”

Orbán nem gyászolt

Ezután Orbán Viktor évértékelőjéről beszélt, szerinte Magyarország helyzete nagyon más, mint ahogy azt saját beszédében elmondta: kifosztottá vált a gazdaság, tönkrement az oktatás, az egészségügy és az ország megítélése is. Kiemelte: a miniszterelnök egyetlen főhajtás nélkül átlépett azon, hogy 43 ezer embert ölt meg a járvány, rengetegen gyászolják hozzátartozóikat, barátaikat. Hozzátette: „Gyászolok én is, sokakat. A miniszterelnök beszédébe azonban nem fért bele a gyász.” Ezután rövid csend következett.

Márki-Zay úgy folytatta: „Magyarországon ma diplomás emberek nem tudnak kijönni a fizetésükből, és mennek el bolti pénztárosnak, mert még ott is többet keresnek. Magyarország boldogtalan ország. Azonban néhányan korlátlan gazdagságot biztosítottak maguknak. 12 év alatt egy gázszerelő az angol királynőnél is gazdagabb lett, csak azért, mert ő Orbán Viktor strómanja. Egy fiatalember néhány év alatt multimilliárdos lett, csak azért, mert ő Orbán Viktor veje. Magyarok milliói elől zárták el a felemelkedés lehetőségét. Összeszerelő üzemeken keresztül árusítják ki az országot, pedig tisztességes bérért is lenne kereslet, de Orbán Viktor és kormánya alattvalót csinált mindenkiből. Megalázták a pedagógusokat, elvették a szabadságukat, nem fizetik meg a túlóráikat. Mára nálunk keresnek a legkevesebbet az OECD országai közül, ezért iskolákat kell bezárni. A Fidesz képtelen volt vonzóvá tenni a pályát.”

Az egészségügy lezüllesztése

Szerinte 12 éven át züllesztették az egészségügyet is, amit valóban fizetőssé tették, ez az egyik leglátványosabb kudarca a kormánynak. „Miért kell magyar embereknek meghalniuk olyan betegségekben, amiket túlélhettek volna?” – tette fel a költői kérdést, majd a túlárazott stadionokról beszélt, amelyeket kórházak helyett építettek. „Az egészségügyi miniszter ásatásokat vezet, a külföldi oltásokról a külügyminiszter döntött, a világ 197 országa közül 196 ország jobban kezelte a járványt” – mondta. Hozzátette: kétszer annyit fizettek a bizonyítottan hatástalan kínai vakcináért, mint az átlagosan korrupt Szenegál.

„Az elmúlt évezred legkorruptabb kormánya vezeti Magyarországot.”

Márki-Zay szerint mára a hétköznapjainkat is ellopták, mindenki érzi a kiszolgáltatottságot, semmit nem tudunk elintézni politikai kapcsolatok nélkül, legkisebb falvakban sem. Mint mondta, Orbán csak most, 12 év után, félve az ellenzéki összefogástól, adta vissza a 13. havi nyugdíjat, emelte meg a közmunkabért. Szerinte ezt az ellenzéknek kellene megköszönni.

Azt kérdezte: hol van az a sok milliárd, ami a pénztárcánkból hiányzik? Válaszolt is saját kérdésére: a Fidesz állami szintre emelte a korrupciót, Orbán családja spanyol szállodákat vásárol, pedig ez a rengeteg pénz a mi érdekünket szolgálhatná. Mindeközben egyetlen vállalkozás sem érezheti magát biztonságban: Márki-Zay szerint ugyanis megfélemlítik a vállalkozókat.

A jogállamisági eljárás

„Az unió tolvajoknak nem ad több pénzt: a jogállamisági eljárás végén elzárták a csapot, az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az unió. Ez olyan, mintha minden egyes magyar ember számlájáról leemeltek volna 1,5 millió forintot. Ezt a pénzt már megkapta Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. Magyarország azonban mindaddig nem kapja meg a pénzét, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök. Ezen csak egy módon tudunk változtatni: ha leváltjuk a kormányt.”

Majd a fideszes szavazókhoz szólt, azt üzenve nekik, hogy ők is szavazzanak az Egységben Magyarországért és jelöltjeire és listájára.

„Én Magyarországot szeretném megszabadítani a gonosztól, felszámolva a kormányzati szintű lopást és a megfélemlítést. Vásárhelyen megcsináltuk!”

Arról is beszélt, hogy nem akar változtatni az őszinteségén, ezért szerinte itt az ideje az őszinteség korának. „Ha meg akarjuk változtatni ezt az országot, akkor az csak őszintén lehetséges. Százezrek látták meg bennem a reményt, és én elfogadtam hívásukat. Nagy a felelősség, de vállalom. Ezért kötöttem kompromisszumokat, és ezért kötöttek kompromisszumokat egymás között szövetségeseim is. Többen vagyunk, és az egész magyarság érdeke, hogy ez a győzelem megtörténjen! Nem Putyinnak kell hajbókolni, hanem újra a Nyugat felé kell venni az irányt, az árak helyett pedig a béreket kell emelni.”

A választási ígéretek

Mint mondta,

  • megszüntetik a dohánykereskedelem monopóliumát,
  • visszaadják a megélhetésüket a vidéki kisboltoknak,
  • teret engednek a szabad versenynek,
  • jogbiztonságot és kiszámítható környezetet biztosítanak mindenkinek.

Az eddig multinacionális nagyvállalatoknak egyedi döntésekkel kiosztott 1000 milliárd forintból évente 450 milliárddal a magyar kis- és középvállalkozásokat fogják segíteni, hogy a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket.

Az új kormány önálló határőrség felállításával és a Frontex segítségével megvédi Magyarország határait, megtartja a kerítést, és a Fidesz által betelepített sok tízezer migráns átvilágításával kiutasítja a nemzetközileg körözött bűnözőket.

„Éppen elég bűnöző van már ebben az országban, nem kell Orbán Viktornak még importálnia is őket!”

  • Meg fogják szüntetni az oktatás túlzott központosítását, visszaadják a tanszabadságot, digitalizálják és versenyképessé teszik az oktatást.
  • Nem építenek több üresen kongó stadiont. Mint Márki-Zay mondta, Orbán Viktor miniszterelnök hobbija ugyanis magánügy, ezt nem szabad közpénzből finanszírozni.
  • Csatlakozunk az európai ügyészséghez.
  • Fellépnek a korrupció ellen.
  • Felkészülnek az euró bevezetésére.
  • 5 százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját.
  • Megszüntetik a dohánykereskedelmi monopóliumot.
  • Új alkotmányt adnak a nemzetnek, amelynek elfogadásáról a választópolgárok népszavazáson dönthetnek.
  • Biztosítják a hatalmi ágak, a bíróságok, az önkormányzatok és a sajtó függetlenségét.

„Ahhoz, hogy mindez sikerüljön, azokat is arra kérem, hogy szavazzanak az Egységben Magyarországért jelöltjére és listájára, akik eddig a Fideszre szavaztak. Amit megcsináltunk Hódmezővásárhelyen, azt most az egész országban meg kell csinálnunk. Azt kell elérnünk, hogy Magyarország mindannyiunké legyen. Együtt kell megünnepelnünk a magyar szabadság napját, ezért március 15-re kormányváltó nagygyűlést szervezünk. Együtt elzavarjuk a gonosz zsarnokot! Hajrá Magyarország! Csak felfelé!” – zárta évértékelő beszédét Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

A teljes rendezvény itt visszanézhető:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk