Magabiztos évértékelő beszéddel rúgta be a kampányát Orbán Viktor

Választás 2022

Nem fukarkodott a gyurcsányozással és sorosozással Orbán idei évértékelőjében, amelyben mindenről a baloldal jutott eszébe. Azt is bejelentette, hogy az üzemanyagárstopot 3 hónappal meghosszabbítják. 

Két dologgal kell tisztában lenni: kik vagyunk és mit akarunk elérni – ezzel kezdte szombati évértékelő-kampánynyitó beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A rendezvényen kimondottan a saját politikai közösségéhez beszélt, és mint fogalmazott, ők tudják, hogy kik: magyarok, akiknek közös szenvedélye Magyarország. 

A beszédben szinte minden gondolatba belefűzte az ellenzék ekézését, kezdve rögtön az elején, amikor is szerinte a baloldaltól megtudhatták, hogy a fideszesek valójában gombák, akiket sötétben tartanak és trágyával etetnek, falusiakként már reggel részegek, aberráltak, és hogy kevés a zsidó a Fideszben, melegből meg túl sok, "rejtély, hogy ez hogy jött ki" – kommentálta. 

Orbán arra jutott, hogy a gomba stimmelhet, mert ennyi zagyvaságot csak akkor hord össze az ember, ha begombázott, de az is lehet, hogy ez egy új politikai stratégia a baloldal részéről, hogy sértegetik és kigúnyolják az embereket, fenyegetik a nyugdíjasokat és lenézik a nőket, soha nem beszéltek még így a magyarokkal szerinte. Mint fogalmazott, ez kínos, mert

"a baloldal, bár olyan, amilyen, mégiscsak benne van a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban".

Hozzátette, szerinte Horn Gyula forog a sírjában, Medgyessy nem győz félrenézni, az SZDSZ-esek a cipőjüket bámulják, Gyurcsány és Bajnai viszont örül, ők készülnek visszatérni "egy gombaszakértővel megerősítve". "Ez a baloldal ajánlata, az ember nem is tudja, sírjon vagy nevessen" – fogalmazott. 

Szólt az elmúlt két évről, hogy mennyi feladata volt a kormánynak: megszervezni a járvány elleni védekezést, újraindítani a gazdaságot, "ez még gombócból is sok, nem csak feladatból". Azt is mondta, a járvány egyfajta stresszteszt, nyomáspróba volt, de Magyarország derekasan állta a sarat, a parlament végig ülésezett, a kórházak, az egészségügy kiemelkedően teljesítettek, rendőrök, katonák, államigazgatás összehangoltan, fegyelmezetten, gyorsan dolgoztak, a 2011-ben bevezetett alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott, miközben Európában máshol szétestek és megdőltek kormányok, elpárolgott az emberek bizalma. Orbán szerint viszont nálunk nem történt semmi ilyesmi, még megerősíteni is sikerült a közbizalmat, ugyanis az emberek szerint jól védekezett a kormány. 

Közben a baloldal is rátámadt a kormányra, nyitást követeltek, amikor zárni kellett és fordítva, a viselkedésük szerinte súlyos felelőtlenség, "vagy még ennél is több". "Ne ódzkodjunk az erős szavaktól, világjárvány idején a családok félelmét kormánybuktatásra kihasználni minden ítélőszék előtt megbukik, el is jön majd az ideje, az egyik április 3-án, a másik a Jóisten előtt" – fogalmazott. 

 
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
 

Orbán szerint a kormány 2010 óta új magyar gazdaságot is épített, munkaalapú társadalmat és exportra épülő gazdaságot, de ez is jól vizsgázott, tavaly az exportteljesítmény 119 milliárd euróra nőtt, egy főre jutó export tekintetében 27.-ek vagyunk a világon. Közölte, eldöntötték, hogy a kulcságazatokat magyarosítják,

a bankok 60, a média 66 százaléka, az energetikai szektor 71 százalékról indult, de mára mindenhol többségbe került a magyar tulajdon.

Ráadásul a járvány idején is sikerült mindent megtartani, sőt a tiszántúli gázszolgáltatót is visszavették. (Valójában Mészáros Lőrinc cége volt az, ami megvette.) 

Orbán elmondása szerint emellett felturbózták a magyar tőke külföldi befektetéseit, mert megfogadták, hogy amennyi profitot kivisznek innen a külföldi vállalatok, annyi profitot kell hazahoznia a magyaroknak külföldről. Ez még nem így van, de van előrelépés: a Mol Lengyelországban vett benzinkuakat, az OTP jelen van a Balkánon, magyar vállalat építheti Indonézia útdíjrendszerét, Csehországban jelen van az MVM, de van magyar baromfifeldolgozó Vietnamban, Oroszországban magyar gumibitumen-gyártó és Albániában magyar tulajdonú távközlési cég.

A legfontosabb szerinte viszont a családok támogatása volt a járvány alatt, a 13. havi nyugdíj visszaépítését külön kiemelte, mondván most azt adják vissza, amit a Gyurcsány-kormány elvett. "Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja" – kommentálta. Folytatták a külhoni magyarokat segítő programokat is, például az óvodaépítés és -felújítást. 

Mint fogalmazott, a kormány a válság alatt is a saját útját járta,

nem a brüsszeli recepteket, hanem a "Matolcsy-Varga gyógymódot" alkalmazták,

kanyarban is bátran előztek, kockázatot vállaltak, de olyan ez, mint a biciklizés, ha nem tekered, eldől – de ez nem dőlt el, és Orbán szerint sikerült ledolgozni a járvány miatti visszaesést. Az államadósság 80 százalék alatt maradt, év végére 77 százalék lesz, miközben Ausztriának is több. Tető alá hozták emellett a nagy nemzeti megállapodást a minimálbér emeléséről, amelyben mindenki benne van, kivéve persze a baloldalt.

Orbán azt üzente hallgatóságának, hogy a választás napján emlékezzenek majd arra, hogy a baloldal nem szavazott meg semmit: sem a védekezés alapjául szolgáló törvényt, sem a hitelmoratóriumot, sem a minimálbér-emelést, sem a családi adóvsisszatérítést, sem a 25 év alattiak adómentességét, sem az adócsökkentést. "Remélem, a választáson a választók majd nem szavazzák meg őket" – tette hozzá, majd ismét azt hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány-kormány idején hátrafele ment az ország, több intézkedést is felsorolva. "Április 3-án most be lehet nekik nyújtani a számlát" – mondta.  

Orbán szerint az ország erősebben jön ki a válságból, mint ahogy bement, majd rátért a jövőt érintő kérdésekre, elsőként arra, hogy lesz-e háború? Mint fogalmazott, Magyarországot instabil régiók veszik körbe, a Balkán és Ukrajna. Elsőként a Balkánról beszélt, mint mondta, szerinte a recept a "gyors EU-tagság, kiegyezés Szerbiával, uniós Marshall-terv" hármasa lenne, de nem ez történik. Magyarország viszont megerősödött, ezért nem fogja tétlenül nézni, hogy rossz Balkán-politikát csinálnak Brüsszelben vagy Berlinben, szóba sem jöhet szankció, büntetőpolitika vagy más nagyhatalmi arrogancia, nem a Balkánról, hanem vele kell beszélni. A helyzet komplikált, de a békés rendezés lehetséges – mondta Orbán. 

Ukrajnával kapcsolatban közölte, Magyarország érdekei világosak, el kell kerülni a háborút, ezt nem csak a humánum, hanem a magyar érdek is mondatja, mert háború esetében tömegével érkeznének menekültek Ukrajnából, ami átrajzolná az ország politikai és gazdasági helyzetét. Mint fogalmazott,

a békéért dolgoznak, de a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést, rendelkeznek akciótervvel.

Hozzátette, Magyarország nem képes döntő vagy meggyőző befolyást gyakorolni az EU és Oroszország kapcsolatára, de szerinte az EU stratégiája elhibázott, a szankciók is, Oroszországgal pedig együtt kell működni, a gazdasági lehetőségeket kihagyni stratégiai hiba. Orbán azt mondta, belátta, hogy az EU külpolitikai irányvonalát nem tudja megváltoztatni, ezért kidolgozta a magyar modellt, hogy Magyarország EU és NATO-tagként is kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápol Oroszországgal. 

Közölte, nem akar háborút, ezért is vállalkozott békemisszióra Moszkvába. Mint fogalmazott, "bár nincs atommeghajtású jégtörő hajónk, de csákányunk azért van, és egy repedés is elég, hogy felszínre törjön a józan ész", ezért most már egymásnak adják a kilincset az európai vezetők Moszkvában.

A biztonság viszont nem barátság, hanem erő kérdése, és 

mindig megfelelő méretű területnek kell lennie Oroszország és Magyarország között, ez most Ukrajna, érdekünk, hogy megmaradjon.

A másik feladat Orbán szerint, hogy Európának legyen Oroszországgal összemérhető méretű saját hadserege, mert akkor nem kiszolgáltatható sem az USA-nak, sem Oroszországnak. Magyarország egyébként építi a hadseregét, bár még sok munka van ezzel. Szükség van nemzeti haderőre, mert nincs olyan szövetséges, aki helyettünk megvédené a hazánkat – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, hogy ha nem vagyunk elég erősek, az ország nem lehet biztonságban. Clint Eastwoodot idézett: ha fegyver van a közelben, jobb, ha a mi kezünkben van. 

Lesz-e pénz? – tette fel a kérdést, majd ismét kirohanást intézett a baloldal ellen. Mint mondta, a szocialisták mindig kifogynak mások pénzéből, gyorsan elköltik, aztán hiteleket vesznek fel, ami miatt aztán még magasabb adókat vetnek ki, összeroppan a gazdaság, munkanélküliség lesz, adóssághegyek, és jön az IMF. "Ha a baloldal kormányoz, nincs pénz, mindig ez a nóta vége." Most ehhez képest szerinte erősödik a középosztály, csökken a szegények száma, milliárdos befektetések zajlanak. Munkaalapú társadalomban a munkából lesz pénz. 

A családokat pedig meg kell védeni, ezért bevezették a "4 stop politikáját": rezsistop, üzemanyagárstop, kamatstop, élelmiszerárstop, ilyen 30 éve nem történt Magyarországon – büszkélkedett. A rezsicsökkentés szerinte működik, Franciaország és Spanyolország is átveszi,

az üzemanyagáraknál is bevált, további 3 hónappal meg is hosszabbítják,

a kamatstop is hasznos, az élelmiszerárstop a kispénzű embereknek segít, az intézkedések csökkentik az inflációt. Idén 5,4, jövőre 3,6 százalékos lesz az infláció, ezt meghaladja a béremelés, pénz lesz, mert az emberek dolgozni fognak, megtartják a családtámogatási intézkedéseket. 

"De van még egy fekvőrendőr, Brüsszel" – Orbán szerint ugyanis kiszolgáltatták Európát a pénzügyi spekulánsoknak az energiapiacon, a kormány pedig azért küzdött, hogy minősítsék fenntarthatónak az atomenergiát és a földgázt, állítása szerint végül sikerrel járt, de a mostani válságot ez nem oldja meg, a magas energiaárak még évekig megmaradnak. Szijjártó rámenősségének és vagányságának köszönhető, hogy jó gázszerződést kötött az oroszokkal. 

Most viszont szerinte az egész EU-ban büntetőadót akarnak bevezetni a lakás- és gépkocsi-tulajdonosokra, és ki kell mondani, hogy Brüsszel terve, amely az energiaárak emelésével akar védekezni a klímaváltozás ellen, megbukott, ez zsákutca, új terv kell. 

Lesznek-e újabb járványok? – tette fel a kérdést, majd közölte, a népvándorlások kora mellett a járványok korát éljük. A magyar járványkezelésről szólva arról beszélt, hogy az ország minden lépést az "elsők között" tett meg, és közben még a hálapénzt is felszámolták és rendezték az egészségügyi jogviszonyokat a Magyar Orvosi Kamarával egyetértésben, békében. 55 milliárd forintból épül a nemzeti vakcinagyár, az év végén már munkába állhat, a magyar egészségügy és gyógyszeripar, ha szükség lesz rá, teljes felszereltségben várhatja majd az újabb járványokat. 

Migránsválság pedig nem csak lesz, hanem van is a déli határnál – jelentette ki. Mint fogalmazott, korábban úgy gondolta, hogy ha lezárjuk a határokat, akkor a migránsok majd belátják, hogy nem kéne itt próbálkozni, de nem látták be, Magyarország egy végvár, 600 milliárdot költöttek a védekezésre.

"Hunyadi a szultán csapatait állította meg Nándorfehérvárnál, mi Soros György csapatait a határnál"

– fogalmazott, hozzátéve, hogy egy diadal még nem elég, ráadásul szerinte Büsszelben is mozgolódnak Soros György ügynökei, a 30 ezüstpénzért mindenkit eláruló Júdások, a migrációban is pénzt szimatoló globális tőke emberei, a nemzetállamok ellenségei. Van, ahol már sikerrel jártak, lyukas az olasz határvédelem, Franciaország fuldoklik, Németország bevándorlóországnak tartja magát, Afganisztánt feladták. A latin kereszténység már nem tud megállni a saját lábán, ki kell egyezni az ortodoxiával, szükség van a Balkán népeire. 

De a határt is csak a Fidesz védi meg, mert Gyurcsányék szerint a migránsok nem bántanak senkit, meg fogják nyitni a határokat, és ha egyszer beengedik őket, akkor nem lehet visszacsinálni, "lesz itt olyan nyílt társadalom, hogy az unokáink is nyögni fogják, ha itt lesznek egyáltalán". 

Szerinte egyébként mást gondolnak a globalizációról, a gazdságról, és most már a családról is, a bináris, férfire és nőre építő társadalomról is. Közölte, ebben nem fognak engedni, április 3-án egy népszavazással fogják megvédeni a gyerekeket,

"az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén!" 

Szerinte a különbségek mélyén az lapul, hogy a nyugat másként élte meg a hidegháború végét, nem éltek diktatúrában, a szabadságot örökül kapták, miközben "mi meg kiharcoltuk". "Nem becsüljük le a nyugatiak hozzájárulását, de a hidegháborút a magyarok, lengyelek, csehek, bolgárok, észtek, lettek, litvánok nyerték meg, a nemzet győzött az osztály felett, az istenhit az ateizmus felett" – fejtegette Orbán, aki szerint a nyugatiak szerint viszont a liberális globalizmus győzött a világban, ezért Soros György őszintén az ő hősük, "persze az apró sem jön rosszul". Mindenesetre szerinte ezért nem tudnak egyetértésre jutni, "a jogállam nekik egy eszköz, amivel hozzájuk hasonlóvá gyűrhatnak minket, szent háborút vívnak, egy jogállami dzsihádot, ezzel szemben erőt kell mutatni" – fogalmazott. 

Ugyanez van Orbán szerint a demokráciával, ők ugyanis a demokrácia visszacsúszását látják, miközben Orbán a mindennapi életünket, éles politikai vitákat, virulens baloldali sajtót. Szerinte Magyarország nem akar olyanná válni, mint ők, és fordítva, a vita ezért elkerülhetetlen, de a legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni Európában, mert az EU-nak csak akkor van jövője, ha a kulturális elidegenedés ellenére együtt tud maradni. Orbán azt mondta, ő tett toleranciajavaslatot, és

nem várjuk el, hogy a magyar politikát vegyék át, de cserébe fordítva sem, toleranciára van szükség. 

A választásra visszakanyarodva arról beszélt, hogy az létkérdés, még arról szól, hogy Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni. Karácsony szerinte csalódást okozott a fővárosiaknak – hajléktalanok, káosz, dugók, korrupció, lustaság –, Gyurcsányék beültek a kasszába, Karácsony jutalékos rendszert működtet, miközben az ország erején felül támogatja a fővárost. Persze, békeidőben, szélcsendben "elég, ha valaki magas, vékony és szeret sokáig aludni", de Orbán szerint most szélvihar van, ezért bár érdes a tenyér, és nem sima a modor, már ismerik a hullámokat, kormányoztak már hatalmas szélben, és tudják, hova akarnak menni. 

A baloldal ezzel szemben szerinte most egy szélhámos tévés távgyógyítóra emlékeztet, aki akciós DVD-ket sóz rá a gyógyulni vágyókra, de csak elveszi a pénzüket és aztán elmegy a Bahamákra. 2010 óta negyedjére próbálják az újjászervezett baloldal meséjét eladni, de akármilyen szívósak is az osztályharcos kommunisták és jó a klóntechnikájuk, nem tudnak annyi miniferit gyártani, hogy komolyan vegyék őket. 

Sohasem voltunk még olyan jól szervezettek, erősek és elszántak, mint most, csak ki kell lovagolni, mert kezdődik a kampány. "Jöttünkre 50 nap múlva, jobboldalról számítsatok" – zárta beszédét Orbán. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk