„Pogány barbárokkal állunk szemben” – évértékelőt tartott Gyurcsány Ferenc

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Választás 2022

Amikor Isten szétválasztotta a világosságot és a sötétséget, akkor nem az Elios Zrt.-re gondolt a DK elnöke szerint. Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig a miniszterelnökségre. A választás még nem dőlt el, bizonytalanság van, viszont az Orbán-kormány ideje lejárt, az övék pedig most jött el. 

„Pocsék év volt a tavalyi” – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédében pénteken. Hozzátette, ezt úgy mondja, mint közéleti ember, de reméli, hogy az embereknek a magánéletükben voltak örömteli pillanataik. 

Az ellenzéknek az a dolga, hogy kritikát fogalmazzon meg a kormánnyal kapcsolatban, ellenőrizze a hatalmat. Nem ment bele „a kritikák hosszú sorába”, de elmondta, hogy miben látta a problémákat. Szerinte a legnagyobb különbség a kormány és az ellenzék gondolkodásában az, hogy „hol a helye Magyarországnak történelmileg.

Mi a viszonyítási pont? Moszkva? Ankara? Berlin? Párizs? 

Különböző kultúrák, ideák, jövőkép. Hol vannak a mi barátaink?” – kérdezte Gyurcsány Ferenc.   

„Kié a hatalom? A népé, vagy a kormányé? Vajon tolvaj-e az állam, a kormány? Mi azt mondjuk, igen!” – tette hozzá, de szerinte van aki szerint nem tolvaj a kormány, hanem nekik ilyen a politikájuk, az ideológiájuk, ami szerintük elfogadható.  

 
Gyurcsány Ferenc évértékelőt tart
Fotó: Tücsök György/ Demokratikus Koalíció

Ettől függetlenül az európai országok többségének fő politikai irányzatait gyakorlói – ahová az ellenzék is tartozik – egyetértenek abban, nem lehet megengedni, hogy egy szűk tehetős réteg mellett a hátramaradottak országát képviseljék, éljék meg, szenvedjék el. „Ez az ország minannyiunké” – mondta a DK elnöke. 

Hozzátette, van aki azt mondja, hogy ez gyilkos kormány, amivel kapcsolatban óvatosan kell fogalmazni. Ugyanakkor feltette a kérdést, rendben van-e, hogy olyan lélegeztetőgépeket vásároltak sok milliárd forintért, amikről tudták, hogy veszélyesek?

„Barbár, felelőtlen kormánya van ennek az országnak”

– mondta. A volt miniszterelnök kifejtette, a kabinetnek az lenne az elsődleges feladata, hogy vigyázzon az emberekre, miközben ők a baj igazi forrásai. 

Lasan polgárosodik Magyarország, nagy hagyománya van az önkénynek, ezért Gyurcsány szerint bátorítani kell az embereket, hogy merjenek, tudjanak szabadok lenni. 12 év kormányzás után szerinte az embereknek elege van ebből az hatalomból. Az orbáni hatalom elfáradt, feslett lett; nincsenek új gondolatok, ideák. „Pontosan tudjuk, hogy mi jár a fejükben, nem érkeznek új történetek, megoldások, álmok” – sorolta. 

Az ellenzéki pártelnök azt a hatalmat tekinti feslettnek, ami nem képes a saját szabályai, elvei szerint élni, a közéletben résztvenni, mint amikor „elvásik a zakónak a varrása”. A magyar politika erkölcsi, kulturális értelemben is feslett. „Nem lehet a politika tisztességes, ha a saját hirdetett elveinek nem felel meg. Erkölcsös, ha az derül ki, hogy soha, a kormány környékén, a kormánypárt frakciója környékén, ennyi köztörvényes disznóságot nem követtek el.

Ez az elmúlt évszázad legkorruptabb hatalmi rendszere”. 

Nem csak a hatalmat, hanem a hatalmat gyakorlók közvetlen személyét is feslettség jellemzi. Orbán Viktor nem bátor, hanem nagyhangú. „Az a bátor, aki azt mondja, az emberek próbálják meg birtokba venni a jövőt. A sikert ebben mérik, a holnapban, holnaputánban. Övék a múlt”. 

 
Fotó: Tücsök György/Demokratikus Koalíció  

Az orbáni hatalom – folytatta beszédét Gyurcsány – nem erős, hanem durva. Sértéstömeget, gyalázatot, embertelenséget közvetít, a nyelv számukra a fosztóképzők sokaságát jelenti, ami elfogadhatatlan. Az orbáni hatalom nem is keresztény, mert annak lényege az Isten tanításának elfogadása. A kereszténységből nem antihumanizmus, hanem megértő humanizmus származik. 

„Pogány barbárokkal állunk szemben”,

akik kereszténységbe burkolóznak, mondta Gyurcsány. 

Hozzátette, amikor Isten a teremtés első napján szétválasztotta a világosságot és a sötétséget, akkor nem az Elios Zrt.-re gondolt, vagy amikor megteremtette a szárazföldi állatokat, akkor nem (az előszeretettel vadászó KDNP-elnök) Semjén Zsoltra. 

Az ellenzék azért ajánlja magát kormányzásra, mert fordulatot szeretnének. Élni és élni hagyni szeretnék az embereket, tisztésséges, normális országra vigyázó közélet megteremtésében gondolkodnak. Tudja, hogy nagyjából 2,5 millió ellenzéki és 2,5 millió kormánypárti szavazó van, és bár a mostani kormány csak a sajátjait képviselő, ők mindenkit szeretnének. 

A mostani brutális hatalom, ami el akarta őket tüntetni a Föld színéről, de nem sikerült nekik, ugyanis az emberi gondolat, álom, hit nem győzhető le nyers fizikai akarattal, erővel. Hiába pazarolja a kormány a nemzeti erőforrást kulturális, szellemi polgárháborúra, ebben nem győzhet. 

Szerinte az ellenzék hat pártja nagyszerű dolgot tesz az összefogással, és bár vannak ellentétek közöttük, a nagy kérdésben, hogy egy európai-polgári demokratikus országot szeretnének, egyetértenek. „Ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán Viktorral szemben” – mondta. 

 
Fotó: Tücsök György/Demokratikus Koalíció

Hozzzáfűzte, nem az fogja eldönteni a választást, hogy az emberek egyetértenek-e az ellenzék egészségügyi vagy honvédelmi politikájával, hanem hogy „ők vagy nem ők, kelet vagy nyugat”. 

„Márki-Zay Pétert jelöljük miniszterelnöknek, ha többségünk van, őt szavazzuk meg miniszterelnöknek”

– szögezte le. 

Gyurcsány szerint a jó kormányzás nem az, hogy nem beszélnek meg semmit, amivel az ellenzéken belüli vitás kérdésekre utalt. A demokrácia „vitatkozós politikai rendszer”, de így érdemes vezetni a hazát. Az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig a miniszterelnökségre. 

Végül kitért a DK-ra, ami az ellenzék legtámogatottabb pártja. „Világos irányt tartva építkezünk, vigyázunk egymásra.” Szerinte a nagyobb pártnak nagyobb felelőssége van, és bár büszkék a támogatottságukra, de ez nem lehet bántó. A haza ügye összekapcsolódik a kormányváltás követelményével, az ellenzék ügyével, Márki-Zay Péter sorsával. 

Jelenleg bizonytalanság van, még nem dőlt el a választás. „Van, amikor az idő múlik, és van, amikor az idő lejár. Nekik lejárt az idejük, nekünk meg eljött az időnk” – mondta évértékelője végén Gyurcsány Ferenc. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.