A magyar gyógyszerhatóság mélyen hallgat az orosz vakcina engedélye ügyében

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Villámnarancs

Csak azért sem hajlandók elmondani, miért engedélyezték a Szputnyik V vakcinát.

"Hiába kérdeztük szerdán az orosz vakcina, a Sputnyik V hatósági engedélyezésében résztvevő szakértőket,  mit gondolnak arról, hogy kételyeik ellenére mégis megadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felhasználási engedélyt – elzárkóztak a nyilatkozattól" - írja a Népszava. A lap úgy tudja, az OGYÉI főigazgatója kérte őket arra, hogy ne mondjanak semmit a sajtónak.

A Népszava ezek után az OGYÉI-t kérdezte meg arról,  mi győzte meg a hivatalt az orosz vakcina felhasználási engedélyének kiadására, miközben a szakértők azt állították, hogy a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet. De nem találtak olyan csoportot sem, amelyeknél szakmailag ajánlható lehetne szerintük az orosz vakcina. Továbbá olyan ellentmondásokat láttak az oroszok által átadott dokumentumokban, amely megítélésük szerint lényegében kizárta a hatósági engedély kiadását.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem adott választ a Népszavai kérdéseire, de mint a lap írja, kiadtak egy közleményt, amiben azonban nem cáfolták a lap tegnapi állításait, miszerint a felkért szakértők kételyei ellenére engedélyezték a vakcina vészhelyzeti felhasználását.

Az OGYÉI a kiadott közleményében a felelősség egy részét áthárította a Nemzeti Népegészségügyi Központra-  áll a Népszava cikkében.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk