Beethoven? Bartók? Fenéket! Ákos művét mutatja be az Operaház az 1956-os forradalom 60. évfordulóján!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 06., 09:33
kommentek
15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mondja valaki, hogy nem igaz. Cáfoljon Ókovács Szilveszter vagy maga az alkotó! Mert ez nem lehet igaz!

Ha valaki azt hinné, hogy Schmidt Mária kormánybiztosi kinevezésénél, vagy annál, hogy az emlékév fővédnöke Kövér László lett, már nem lehet nagyobbat rúgni az 1956-os forradalomba, olvassa el a Magyar Állami Operaház műsorfüzetét.

Aztán olvassa el még egyszer. Meg még egyszer.

De talán még akkor sem fogja elhinni, hogy október 23-án (s majd még számos alkalommal) a popipari fűzfapoéta, a Kossuth-díjas előadóművész, Ákos művének lesz az ősbemutatója!

Noha a tájékoztatóból egyelőre csupán az derül ki, hogy a Kádár utolsó beszéde című ún. „történelmi áttűnés” (anyám, borogass!) zeneszerzője Ákos, a „koncepció” maga Ókovács Szilveszter, a „látvány, videó” Kiss Sándor, a rendező pedig Novák Tamás.

Még azt is lehet tudni, hogy

Kádár János, Rajk László, Péter Gábor, Farkas Mihály

szerepét fogják eljátszani egyelőre meg nem nevezett, vélhetően mindenre kapható színművészek vagy énekesek, vagy ki tudja kik.

Tény, hogy láttunk mi már sok disznóságot, amit 1956 nevében megpróbáltak ránk sózni 1990 óta. Láttunk rockoperát, vacak filmeket, számtalan ocsmány manipulációt.

Ám arra még nem volt példa, hogy a magyar kultúra talán legreprezentatívabb helyszínén, az egyik legnagyobb magyar ünnep kerek évfordulóján egy olyan szórakoztató iparos művét vegyék elő, akinek megítélése enyhén szólva is megosztó, és akkor még nem is beszéltünk a zenéjéről.

Basszus, most már tényleg Erkelhez, Liszthez, Bartókhoz kell mérnünk Ákost? És ki következik utána, a felcsúti lakodalmas?

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 06., 09:33
kommentek
15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  József Tóth
  2016. március 06., 19:46
  A 9. hozzászóláshoz:

  helyesen : "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról."
 2. 14
  Zoltán Károly
  2016. március 06., 19:03
  remélem ezzel kezdik:

  http://videa.hu/player?v=FeABSG9jdKu7YRVG

 3. 13
  orbus
  2016. március 06., 18:33
  Engem csak az érdekel, hogy Rasika ott lesz-e ismét a királyi páholyban.
 4. 12
  Andrew Barkanyi
  2016. március 06., 16:32
  Erős vár a Mi Istenünk...de akkor miért szorul most ekkora támogatásra? :)
 5. 11
  Tóth Sándor
  2016. március 06., 14:53
  Olvasva a kommenteket, ritkán szoktam reagálni. De a név nélküli bejegyzést elkövető írása is hűen tükrözi, hogy nem csak a kis hazánkat vezető félművelt politikusok, de az őket és az őket kiszolgáló slepp sem különb náluk. KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL!
 6. 10
  sajdik
  2016. március 06., 12:45
  Presser hogy jön ide? Neki legalább volt valami köze a zenéhez, nem túl sok, de mégiscsak képviselt egyfajta zeneiséget. Viszont ez a kovács, bár ugyan semmilyen konkrét összefüggésbe nem hozható a zenével, mint olyannal, ez nyilvánvaló, ám problémát nem látok. Orbán annyi mindent elpusztított már, ugyan miért pont a világos összefüggések maradnának ki?

  Ez egy politikai aktus, amit Orbán bonyolít a nyílt színen, mert neki ettől jó, miként az aktusoktól amúgy az el is várható. A kovács pedig majd vemhes lesz, mert a g. működni fog, és majd meg is ellik, ahogy illik.

  Az Orbán-pornográfia szokott napi eseménye. Mi is sorra kerülünk majd megint, nyugi, de minket ingyen fog használni a fickós kedvű fővezér, úgy, ahogy azt eddig is tette.

 7. 9
  2016. március 06., 12:32
  Még meg se hallgatta már pfujol?? Nagy idióta ez az újságíró... inkább bértollnoknak nevezem, közelebb áll a valósághoz... talán meg kellene hallgatni a művet, utána majd eldönti a közönség: remekmű vagy állami megrendelésre készült fércmű.. de boritékolnom a végeredmény: eddig minden Ákost igazolta.
  Presser, Dés, Geszti.. és még sorolhatnám kik alkottak komoly darabot, Ákos is belefér... sőt lehet majd később alapmű is lehet belőle, mint ma a Képes riport az amerikai popfesztiváról ami Presser-Adamis Anna szerzeményeit tartalmazó musical.. a legtöbb dala sláger lett. Nem kéne előre leírni. Attól hogy neki megvan a pártállása (mi sok más emberről nem mondható el csak a jelenlevőt tudja szidni, és akkor kapkod máshoz, tisztelet a kivételnek) ő még lehet (és nemcsak lehet: nagyon is) jó előadó, zeneszerző és dalainak, szövegének van mondanivalója..
 8. 8
  Earl Corwin
  2016. március 06., 12:21
  nem ismeritek valahonnan azt a direktívát, hogy a múltat végképp eltörölni? hát ez az: nem a múlttal kell foglalkozni (ú, túl konzervatív az), hanem illiberális unortodoxként ákost kell lecserélni a bétovenek meg bakkok helyett... dajcstomi a főtahó a kultúrvezér! és majd occsó kínai internet is lesz - tényleg az a százezer migráncs mért nem csípi a kisvasutas szemét? azok se nagyon keresztények ám... más kultúra apuskáim!
 9. 7
  dönci5
  2016. március 06., 12:15
  Egybites tahóktól mi mást lehetne várni?
 10. 6
  pasas
  2016. március 06., 11:29
  Provinciális igénytelenség.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk