Döntse el a tisztelt választó, mi legyen a… a… a… homoszexuálisokkal!

  • narancs.hu
  • 2014. november 29.

Villámnarancs

Házasodhassanak, fogadhassanak-e örökbe vagy inkább nagy ívben kerüljék el a heteroszexuálisoknak járó intézményeket. Szlovákiában nem viccelnek, fantasztikus kérdések következnek.

Andrej Kiska szlovák államfő február hetedikére írta ki a „család védelmében kezdeményezett” népszavazást, írja az Új Szó.

A Szövetség a családért nevű szervezet közel félmillió aláírást gyűjtött össze négy kérdésének a támogatására, így nem nagyon volt mese, ki kellett írni a referendumot. A kérdések a következők:

1. Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni?

2. Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket?

3. Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekük tanulmányaiba olyan érzékeny területeken, mint az eutanázia vagy a szexuális nevelés?

Andrej Kiska férfiak és nők társaságában

Andrej Kiska férfiak és nők társaságában

Fotó: MTI

Akárhogy is számoljuk, ez csak három. A negyedik kérdés nem ment át a szlovák alkotmánybíróságon, de mondjuk a fentiek szellemében nem túl nehéz elképzelni. Azért eláruljuk: bírnád-e, ha a házasságon kívül bármilyen kapcsolatban coki legyen a jogosultságok terén, a regisztrált partnerségnek meg aztán egyenesen abcúg… vagy valami ehhez nagyon hasonló.

Különösebben nem kell megijedni persze, ez lesz a nyolcadik országos referendum „északi szomszédainknál”, s eddig még csak egy lett érvényes, ami az EU-tagságról döntött.

Mindenesetre a miniszterelnök már a demokrácia legmagasabb formájáról beszél, s arról, hogy pártja mindenképpen megfogalmazza a maga ajánlásait az ügyben.

Nos, a demokrácia e legmagasabb formája mindenképpen alkalmas lenne arra, hogy Szlovákia megmutassa – egyebek mellett a Szövetség a családokért nevű szervezetnek s támogatóinak –, hogy merre van Európa. Ám ha fogadni kellene, arra tennénk pár eurót, hogy a kiskertek felé mutatják meg az irányt – hagyománytiszteletből, nyilván.

Figyelmébe ajánljuk