Fazekas Sándor diplomatikusan próbál Orbán Viktorról beszélni, de lebukik Mészáros Lőrinc parasztságán

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 29.

Villámnarancs

Csodálatos dumákat nyom a különféle kihívásai miatt nagy ismertségnek örvendő földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor. Különösen akkor volt elemében, amikor Mészáros Lőrincről beszélt.

A Népszabadságnak sikerült elkapnia egy fordulóra magyar földanyánk leghívebb védelmezőjét, Fazekas Sándor megtekintő minisztert. A felelős beosztású férfi nemes egyszerűséggel hülyét kapott, amikor Mészáros Lőrincről kérdezték. Épp csak azt nem mondta, hogy zsíros paraszt vagy gazduraságom, de szövege még így is univerzális: ugyanúgy elmenne Karinthy halandzsa szövegeiben, mint Örkény egypercesei közt.

Vigyázat, idézetek következnek, NER-es tájnyelven:

– Az ország számos pontján nagy földterületek bérleti jogát elnyerő Mészáros Lőrinc ön szerint helyben élő földműves?

– Igen, helyben élő, lakóhelyén gazdálkodó földműves.

– Ő gázszerelő.

– Helyben élő földműves.”

Nem menekül a ciktajuh

 

Vagy ehhez mit szólnak:

– A haszonbérlőnek lesz elővásárlási joga?

– A törvény megszabja, kinek van elővásárlási joga. A haszonbérlőnek is van, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja.

– Akkor mi az akadálya, hogy – mint korábban a cégein keresztül – Mészáros Lőrinc, akinek már most több mint 3000 hektár bérelt földje van, a későbbiekben a családtagjain keresztül, vagy bárki más a beosztottjain keresztül vásárolhasson földeket?

– Látszik, hogy önök fővárosiak. Azt én nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy valaki beosztottaknak vagy távoli rokonoknak vásároljon. Mi van, ha közbeszól például az öröklés? Ez életszerűtlen, hogy valaki másnak veszünk földet.

– Csákvár, Kajászó… De a szintén felcsúti Flier Jánosék az állami földbérleti pályázatokon szinte mindent megszereztek, összesen 319,3 hektár földhöz jutottak. Flier Nikolett is földhöz jutott, aki akkor épp a tárca munkatársa volt.

– Tulajdonok ezek?

– Nem. Bérletek családtagok, haverok nevén.

– Most földtulajdonról van szó, liciten szerzett földtulajdonról. És azért másnak a nevére földet venni…”

Nem folytatjuk tovább, ilyen végig. Na, jó, csak azt az egyet még, amikor a földművész diplomatikusan akar beszélni Orbán Viktorról, mert az tényleg nagydíjas alakítás:

„– A miniszterelnök nyilván megfontolt és bölcs döntéseket hoz majd.”

Nem, nem az itt a súlyos baj, hogy Fazekas Sándor esetleg síkhülye lenne (ami persze távolról sem zárható ki az elmondottak fényében), hanem inkább az, ami hótbiztosnak látszik. Hogy tudniillik mindenkit, de mindenkit ebben az országban még magánál is hülyébbnek néz.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?