Kövérnek és Orbánnak is beszólt a családügyi államtitkár

  • narancs.hu
  • 2015. december 16.

Villámnarancs

Nocsak, nocsak. Megvédte a nők méltóságát egy fideszes.

Az Index megkérte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, hogy reagáljon Kövér László nőgyalázó kijelentéseire. Ezt ő elhárította, de a kormánypártok jelenlegi állapotában már az is nagy dolognak számít, ha egy fideszes indirekt módon ellentmond valakinek, aki a hierarchiában fölötte áll.

Márpedig nehéz másképp értelmezni, amit Novák nyilatkozik, mint a Kövérrel való szembeszegülésként. Olyanokat enged meg magának, hogy „Senkinek nem mondhatjuk, nem is mondjuk meg, hogyan éljen, hány gyermeket és mikor vállaljon”, vagy hogy a kormány azért dolgozik, hogy „a magyar nőknek ne kelljen választani a munkavállalás és a gyermeknevelés között”.

Adnak pénzt, ha szültök

Balog és Novák: adnak pénzt, ha szültök

Fotó: MTI

Tegyük hozzá, hogy maga Novák is súlyosan retrográd elveket vall, és a politikai propagandát is szívesen keveri bele a családpolitikába. A novemberi demográfiai fórumon például azt fejtegette, hogy a népességfogyást csak a család intézménye mentheti meg, amelyet a hanyatló Nyugaton már tabuként kezelnek, és magát a szót sem merik kimondani. „Hűség, hit, szeretet” – Novák szerint erre kell építeni a társadalmat. És ugyanitt azt is sikerült levezetnie, hogy a migránsok és a család egymás ellenpontjai.

De térjünk vissza mostani nyilatkozatára, amelyben Novák Katalin meglepő módon nemcsak Kövérnek szúr oda, hanem Orbánnak is. A miniszterelnök a Bibó Szakkollégiumban tartott márciusi beszélgetésen azzal magyarázta, hogy nincsen női miniszter kormányában, hogy a magyar politika annyira kegyetlen, amit egy nő nem képes elviselni. Novák kimondatlanul, de nyilvánvalóan erre reagál: „Vannak, akik azt mondják, nem való a nőknek a politika kegyetlen világa. Kérdem én, a férfiaknak való? Kinek való?”

Az említett beszélgetésen egyébként Orbán külön megdicsérte Novákot, bár ezt természetesen igen lekezelő módon tette: „Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi.”

Nos, bizonyára kiválóak az ő képességei, de ha bevállal még egy-két ilyen nyilatkozatot, könnyen az Európai Parlamentben találhatja magát.

Figyelmébe ajánljuk