Caleb Carr A sötétség angyala (könyv)

  • Babiczky Tibor
  • 2008. június 19.

Zene

Caleb Carr A sötétség angyala című regénye A halál angyala folytatása - Laszlo Kreizler és (életben maradt) hű segítői újra nyomozni kezdenek.
Caleb Carr A sötétség angyala címû regénye A halál angyala folytatása - Laszlo Kreizler és (életben maradt) hû segítõi újra nyomozni kezdenek. A bûneset ezúttal is hátborzongató, "a sötétség angyala" is sorozatgyilkos, ráadásul nõ. A történet egyszerû gyerekrablási ügyként indul, ám a múltbéli szálak felgöngyölítése nyomán jó pár aprócska csontváz esik ki a szekrénybõl. A korábbi kötet egyik nagy erénye volt a XIX. század végi New York abszolút hiteles bemutatása (még az operamûsor is stimmelt). Most ez a vonal kevésbé rajzos, viszont bõséges betekintést nyerhetünk például a korabeli nyomozati technikákba: a laboratóriumi munkák és a ballisztikai vizsgálatok kezdeteit követhetjük nyomon. Carr ráadásul két legyet üt egy csapásra, hiszen míg a regény elsõ fele a "hagyományos" nyomozás jegyében telik, addig a második rész egy komplett bírósági dráma. A párbeszédek életszerûek, a pszichológiai vonal kidolgozott - a csaknem hétszáz oldalas regény a szó legszorosabb értelmében letehetetlen.

A regény 1997-ben íródott, a magyar kiadás idõzítése viszont hibátlan, hiszen nem régen borzolta fel a kedélyeket Natascha Kampusch, illetve az "amstetteni rém" ügye. A nyomozás végén fontos kérdés tétetik fel: "Ha egy férfi számára fontosabb a hazája, mint a saját gyermeke, és a hazája nemcsak eltûri, de támogatja is az ilyen gondolkodást, az az ország már halott, nem gondolja?" Nos, van okunk körülnézni. Szép könyv, a fordítás hibátlan (Görgey Etelka), a szerkesztõ pedig kiváló munkát végzett (Sz. Molnár Szilvia).

Agave Kiadó, 2008, 696 oldal, 3480 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?