dvd - A VILÁG KÖZEPE

  • - köves -
  • 2009. július 23.

Zene

Én el vagyok idegenedve tőled, te el vagy idegenedve tőlem, mi el vagyunk idegenedve tőletek - ragozhatnánk még, de megteszik helyettünk a kortárs irodalom és a független film nagyjai: Paul Auster (irodalom, film), taps és Wayne Wang (film), taps. Auster és a művészkörökben ugyancsak jól csengő Miranda July (film, irodalom, egyebek), taps, ötletéből Wang forgatott divatosan olcsó, a digitális technika 2001-es vívmányait felmutató produkciót.
Én el vagyok idegenedve tõled, te el vagy idegenedve tõlem, mi el vagyunk idegenedve tõletek - ragozhatnánk még, de megteszik helyettünk a kortárs irodalom és a független film nagyjai: Paul Auster (irodalom, film), taps és Wayne Wang (film), taps. Auster és a mûvészkörökben ugyancsak jól csengõ Miranda July (film, irodalom, egyebek), taps, ötletébõl Wang forgatott divatosan olcsó, a digitális technika 2001-es vívmányait felmutató produkciót. A nagy kozmikus elidegenedés kommersz változatban úgy fest, hogy Richard Gere, a szívtelen mágnás felszedi Julia Robertset, a cuki prostit, majd a kötelezõ komplikációkat követõen belelovagolnak a naplementébe. Ugyanez függetlenéknél hideg színekkel van kitapétázva. Peter Sarsgaard, a számítógépébe feledkezett, kezdõ milliomos kibérli (behatolás szerzõdésileg kizárva) Molly Parkert, a bölcsészes sztriptíztáncost, hogy ossza meg vele Las Vegas-i lakosztályát. Korunk hõse nagyon el van idegenedve, ez világosan látszik a zakója vasalásából is, de a leányzó fekvése sem elõnyösebb: érintettség terén tudománya csupán az érintésig terjed, az viszont szakmai fogás, csuklóból és nem szívbõl jön. Mongyõ, üres és talmi ez a világ, Vegas gondolásai éppúgy, mint Wang és Auster, akiknél nem pálya a naplemente, mutatnak viszont feneket-cicit (közelrõl), taps, és széttárt lábat-önkielégítést (távolról), taps, illetve a korosztályos kiüresedés összes tornamutatványát, taps-taps. Hervasztóan bátrak, merészségben messze a Pretty Woman mögött. Egyedül tán Molly Parker szeplõi írhatók a mûvészet javára.

Forgalmazza a Best Hollywood

**

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.