Mindenki szeretné egymást – Ozora és a betiltás

Zene

Az illetékes jegyző tegnap betiltotta az O.Z.O.R.A. fesztivált. Fesztiválturistákat és egy szervezőt kérdeztünk a helyzetről és a kilátásokról.

„Ha a kötelezően bevont szakhatóságok közül akár egy szakhatóság megtagadja a szakhatósági hozzájárulás kiadását, a jegyző nem tud mást csinálni, mint egyszerűen elutasítja a kérelmet. Én emiatt hoztam meg a kérelemelutasító határozatot. A szervezők ezt követően éltek fellebbezési jogukkal a Fejér Megyei Kormányhivatal felé. A fesztivál területén már most is több ezren tartózkodnak. Az, hogy nincs engedély, azt jelenti, hogy zeneszolgáltatást nem nyújthatnak, ha egy adott helyszínen – színpadnál – 1000 embernél több tartózkodik egyidejűleg” – mondta el dr. Kardos Tamás jegyző, aki egy nappal az O.Z.O.R.A. fesztivál megnyitása előtt végül nem adta ki az engedélyt a „zenés-táncos rendezvény” megtartására.

Auer Kata, aki a fesztiválozók egyike lenne, a mostani döntés ellenére is lemenne a fesztiválra: „Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy teljesen negatívan állítják be az egészet, és hogy egy nappal előtte tagadták meg az engedélyeket. Ebben érzek egy direkt dolgot. Képzelj el egy olyan fesztivált, ahol nincs reklám, aminek egyébként napi szinten 24 órában ki vagy téve, minden természetes anyagból van, mindenki szereti a másikat, hippi családok vannak lent, a való világból jó elmenni egy hétre. Barátaim, akik 10 éve járnak Ozorára, mindenki le van döbbenve, hogy miként lehet ezt ellehetetleníteni ennyire. Azon a véleményen vannak, hogy amíg nem mondják azt, hogy márpedig ide embert nem fognak beengedni, addig mindenki lemegy, kempingezik, kitartanak Ozora mellett.”

Mennek vagy maradnak?

Mennek vagy maradnak?

Fotó: MTI – Beliczay László

„Tavaly egész Ozora úgy robbant be a médiába, mint egy drogfesztivál” – kezdi egy neve elhallgatását kérő fesztiválozó. „Hatszor voltam a fesztiválon, annak ellenére, hogy a goa szubkultúrával, életmóddal, az itt lévő emberekkel, drogfogyasztással, sem az ezoterikus, sem az anarchista stb. szemléletmóddal nem tudok azonosulni. De a fesztiválon ezekből az elvekből teljesen jó és kellemes atmoszféra áll össze. Ez eléggé intakt szféra, nem hatoltak be a reklámok, nincs kommercializálódás. Sok goafesztivál van a világon, volt rá precedens, hogy hova vezethet az évenkénti rendőri jelenlét. A hippiközösség olyan, hogy nem megy oda, ahol vegzálás van. Most is 26 embert elvezettek, többségük külföldi. Ha idén ezt át is nyomják, jövőre nem hiszem. Egyébként abszolút értem az állam, a hatóságok hozzáállását is. Persze, a Szigeten vagy a Soundon is el lehetne csípni ugyanennyi füvet…”

A kedden kezdődő fesztivál résztvevői már szombat óta a helyszínen vannak, a szervezők pedig hónapokkal ezelőtt elkezdték a szükséges engedélyek kikérését. A mostani döntés előtt azonban ők is értetlenül állnak. „A döntés konkrét okát nem sikerült kihámoznom a 13 oldalas rendőrségi határozatból” – mondta Molnár Ádám, a rendezvény szóvivője. „Teljes mértékben időben, tudtommal már május 6-án elkezdtük az engedélyezést. Arra a kérdésre, hogy az előző 10 fesztivállal ellentétben vajon idén mit talált problémának a szakhatóság, csak annyit tudtak mondani, hogy ezt a rendőrségtől kellene kérdezni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azonban kijelentette, hogy közigazgatási szakhatósági vélemény eredményeiről nem adhat ki tájékoztatást. A biztonsági őrök és a rendőrök azonban súrlódásmentesen együttműködnek. Valamilyen okból azonban nem tartották megfelelőnek a rendezvény biztosítását, holott a biztonságot ellátó cég nagy tapasztalattal rendelkezik. Teljesítettünk minden szempontot, ezért mindegyik szakhatóság megadta az engedélyt. Elvi esetben a rendőrség is, aztán végső határozatában elutasította.”

A goás közösség pletykái persze nem tartják véletlennek a tavalyi és idei eseményeket sem: „Belterjes információ, hogy ezt a fesztivált elejétől kezdve ugyanazok szervezték: Buborék Balázs és csapata. A hely pedig tulajdonképpen egy magántulajdonú legelő. A javarészt külföldieket vonzó fesztivál jó lehetőség volt, hamar be is futott, fel lehetett verni az árakat, kezdett kiépülni az infrastruktúra, épületek. A helyiek is örültek, mi beszélgettünk is velük, sok munkát ad nekik a fesztivál, kivonulnak kajáldákkal, kondérokkal, a helynek a megalkotásában is részt vesznek. Tök jó szimbiózis alakult ki a helyiek és a fesztivál szervezői közt” – mesélik. „Minden évben kint voltak rendőrök: soha nem bántottak senkit, nem szóltak, nem indítottak eljárásokat. Évekig így működött, Ozora valamilyen szinten tényleg állam az államban volt. Annak ellenére, hogy sokszor akár a sátrak mellett volt egy tábla: „we need LSD, mushroom, we sell mescalin”. Abszolút nyíltan ment ez, erre repült rá tavaly a Hír TV. Hogy miért pont 2012-ben lett? Az egész magyar úgynevezett goaközösség (pár ezer ember) egybehangzóan azt az álláspontot képviseli, hogy azért kezdődött a rendőri problémázás, mert szervezőváltás volt. Ezek pletykák, nem mondja ki senki nyíltan, de ezek terjednek itt az emberek között. 2011 vége felé összevesztek Buborék Balázsék meg a tulajdonos, ekkor került a mostani szervezőgárda ide, akik összerakták ugyanazokat a szegmenseket. Csak annyi történt, hogy ők kevésbé tudtak közös nevezőre jutni a hatóságokkal.”

Egyelőre Ozorán gyűlnek a fesztiválozók, a szervezők a fellebbezés elbírálására várnak. „Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a megfelelő kormányhivatalnál beadtuk a fellebbezést a döntés ellen, és természetesen teljes üzemmódban mindenki úgy készül, hogy hatkor megtarthatjuk a grandiózus nyitóünnepséget. A koncerteken kívül pedig gyerekprogramoktól elkezdve rengeteg egyéb kulturális, színházi program is várható” – mondta Molnár Ádám.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?