Lemez

Pink Floyd: Delicate Sound of Thunder

Zene

A Pink Floyd 26 éve nem készített lemezt és nem turnézott, mégis el lehet adni újra és újra a régi lemezeket mindenféle modern csomagolásban.

Most az 1988-as Delicate Sound of Thunder koncertalbum a soros, amely a Floyd akkori visszatérő turnéjának lenyomata volt. A koncertkörút során bebizonyosodott, hogy az embereket nem zavarja Roger Waters távolléte, a zenekar pedig jó pár, többnyire jóval fiatalabb kísérőzenésszel kiegészülve hitelesen adta elő az ismert klasszikusokat.

Ez volt az első lemez, amely megszólalt az űrben, ugyanis két szovjet asztronauta magával vitte a CD-t a kozmoszba. Az akkori ki­adás 106 percnyi anyagot tartalmazott, a most megjelentetett reissue viszont jóval hosszabb, ugyanis 8 extra dalt tartalmaz, amelyek közül a Great Gig in the Sky és főleg a Welcome to the Machine számít a legkellemesebb meglepetésnek. Bizonyos számok teljes verziójukban hangzanak el (a Comfortably Numbban hosszabb a második gitárszóló, a Run Like Hell elején meg Gilmour jóval tovább sikálja a hangszerét), míg a Money érdekes módon lerövidült: kikerült belőle a basszusszóló és a női a capella betét. Aki a teljes élményre vágyik, annak a DVD-, illetve a Blu-ray-kiadást javasoljuk, azok tartalmazzák a koncertlemez teljes képi anyagát – teljesen újravágott, és sokkal nézhetőbb verzióban, mint annak idején VHS-en. Emellett a Waters-pártiak sem maradnak karácsonyi ajándéklehetőség nélkül: a Floydból 1985-ben kivált basszusgitáros-énekes-dalszerző Us+Them című koncertlemeze és -filmje szintén az elmúlt hetekben látott napvilágot. 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk