Isztambulban dől el vasárnap a török demokrácia sorsa

Külpol

A helyi választások az ország legnépesebb városán keresztül adnak választ a kérdésre, van-e egyáltalán legitim demokratikus ellenzéke Recep Tayyip Erdoğannak.

2023-ban nagyjából a Magyarországihoz hasonló módon bukott el az összefogott török ellenzék Recep Tayyip Erdoğan elnök és pártja ellen. Ez nemcsak csúnya megsemmisülést jelentett a maradék, tehát börtönbe nem zárt és el nem üldözött demokrata erőknek, de gyorsan a nyakukra hozott egy nagyon nehéz problémát is: annak a kérdésenek a megválaszolását, hogyan kéne az egy évvel későbbi helyi választásokra annyira összeszedniük magukat, hogy legalább a korábban megnyert településeket megtartsák. Amikor ugyanis 2019-ben utoljára tartottak helyi választásokat, a ki nem mondott valódi tét főleg az volt, hogy az ezerfelé szakadt ellenzék képes-e koordináltan erőt mutatni Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltjeivel szemben. 

Az akkori eredmények biztatóak voltak, hiszen az ellenzék visszavette a hagyományosan európaibb török nagyvárosokat, hogy aztán a 2023-as választás kegyetlenül verje bele szavazóik orrát a valóságba: bár a vereség nem volt csúfos, Erdoğan 52,18-47,82 arányban verte meg Kemal Kılıçdaroğlut, az ellenzék közös, amúgy a Köztársasági Néppárt, a CHP jelöltét.

Ha nem lenne elég ismerős a történet, akkor azt is hozzátennénk: 2019-ben sokan biztosra vették, hogy Törökország kulturális és mindenféle központja, Isztambul meglepetésszerűen nyert polgármestere, Ekrem İmamoğlu lesz majd a miniszterelnök-jelölt 2023-ban, hogy aztán végül talán kicsit a török hatóságok közbenjárására is (a politikus első fokon 2022 végén börtönre is ítélték a választási bizottság lehülyézéséért) végül visszalépjen. Neki kéne most valahogy megtartania a 16 milliós Isztambult, amit 25 év után tudott átvenni az ellenzék öt éve. A város már csak szimbolikusan is fontos Erdoğannak, hiszen ő maga is innen indította karrierjét polgármesterként.

İmamoğlu meglepő módon nem vesztett sokat népszerűségéből; talán azért sem, mert a 2023-as bukás után elsőként közölte, hogy itt az ideje az alapoktól újraszerveznie pártját, de így is lesznek nehézségei. Egyrészt azért, mert az AKP a 47 éves egykori városfejlesztési miniszter Murat Kurum személyében amolyan emberarcúbb figurát választott ellenfeléül, másrészt pedig ezúttal nem támogatja, hanem saját jelöltet állt Törökország leginkább kurdbarát pártja, a DEM. Ez jó eséllyel a regnáló polgármestertől vesz el szavazatokat, de a hírek szerint maguk a kurdok is bajban vannak: a párt támogatóinak 40 százaléka hajlik rá, hogy a szíve helyett az eszével szavazzon, és İmamoğlura adja a voksát a saját, amúgy maximum harmadik helyre esélyes jelöltjével szemben. Mindeközben bajban lehet az AKP is, ugyanis idő közben megalakult a “kiábrándult AKP-sokhoz” szóló párt is: az YRP (Új Jóléti Párt) azokhoz a konzervatív és vallásos szavazókhoz szól, akik mindeközben elégedetlenek az elnök pártjának gazdasági teljesítményével.

 
Murat Kurum, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) isztambuli polgármester-jelöltjének választási plakátja Isztambulban
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

A közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt mutatnak. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy mintha Isztambulban nem csak világnézeti és hasonló szlogenek születnének a kampányban: mindkét esélyes jelölt erőteljes javaslatokkal állt elő a város legendásan katasztrofális dugóhelyzetének segítésére, és persze mindketten egymásra licitálva ígérnek földrengésbiztos lakóházakat. Az országos kampány azért már nem ilyen visszafogott: a saját pártjánál népszerűbb török elnök a polgármesterek nevében kampányol országszerte, a sajtó 90 százaléka a kormány kezében van, az ellenzék nem is igazán szerepelhet példáuk az állami televízióban. Erdoğan finoman meg is üzente a választóknak, hogy ha a települések kormányzati támogatást remélnek ebben a nehéz gazdasági helyzetben, akkor érdemes az AKP-ra szavazni. Emellett azért volt pozitív kampány is, hiszen az elnök épp most tartotta jó ötletnek 49 százalékkal megemelni a minimálbért, ami értelemszerűen a saját jelöltjeit fogja jobb színben feltüntetni.

İmamoğlu mindeközben sorra adta át az új múzeumokat, parkokat az elmúlt hetekben. Még metróvonal is nyílt, mutatván, hogy egyrészt fejlődik a város, másrészt azt, hogy Isztambul polgármesteri pozíciója gazdasági erő is az országban a politikain túl, hiszen őrületes költségvetésért felel, nagyon sok ember életére van közvetlen hatással, ráadásul mivel ez a város termeli az egész török GDP egyharmadát, a lakosok közvetlenebbül is érzik a többieknél a pénzük elértéktelenedését. İmamoğlu polgármesteri teljesítménye épp ezért visszás: bár a saját szavazói egy része felrója neki, hogy a nagy ígéretekből csak kevés teljesült, azt nehéz elvitatni, hogy nehezített pályán dolgozott, mivel idejének nagy részét a koronavírussal és az ankarai kormánnyal folytatott csatározással kellett töltenie, hogy ne sanyargassák a várost. A tényleges változáshoz ugyanis nyilván kormányváltás kéne, arról viszont nem most vasárnap döntenek.

 
Ekrem Imamoglu beszél egy isztambuli kampánygyűlésen
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Az elemzők szerint az AKP az ország fővárosát, Ankarát is visszaszerezné, de itt a jelenlegi állás szerint meglepően sima ellenzéki győzelem születhet.

A választáson viszont természetesen most is a városok irányításán túlmutató dolgok dőlhetnek el: a szétesett ellenzéki összefogás után a szociáldemokrata irányultságú CHP újraszervezésének sikere lehet, ha a tavalyi bukás után győzni tudnak jelöltjeik a nagyvárosokban. A párt 2028-ra vagy Ankara jelenlegi polgármesterét, Mansur Yavast, vagy İmamoğlut szeretné felépíteni elnökjelöltnek egy olyan szövetség részeként, amit látványosabban irányítanak ők, mint ahogy az 2023-ban tűnt. Ha valamelyikük elbukik, az bukta az elnöki ambíciókat is, ha mindketten, akkor a párt ambíciói is túlzóak voltak.

Ami pedig Erdoğant illeti: a politikus 70 éves, viszont még egy elnöki ciklust a török törvények szerint nem vállalhatna. Sőt, már a tavalyi indulása is csak amolyan putyinos technikai okokból jöhetett össze: mivel 2018-ban elnöki rendszerre váltott az ország, a korábbi rendszerben töltött első ciklusát törölték, így tulajdonképpen most tölti a másodikat. Ha pártja jól szerepel, akkor viszont megerősítheti azt a tervét, hogy egy alkotmánymódosítás után 2028 után is ő maradhasson az ország teljhatalmú ura. Ennek némileg ellentmond, hogy március elején azt mondta, ez lehet az utolsó választása, de a kritikusai szerint ez is inkább a belőle kiábrándultak szavazatainak szól, illetve diszkrét taktika az alkotmánymódosítás kierőltetésére. 

A Washington Institute cikke szerint a választási eredemények magát az erdoğani örökséget is meghatározhatják: ha Isztambult vissza tudja venni, akkor elkönyvelheti, hogy nincsenek érdemi kihívói, és elkezdhet olyan dolgokkal foglalkozni, mint például a kurd kérdés megoldása. Ha viszont nem, akkor még erősebben jöhet a jól ismert populista politika.

Az biztos, hogy március 31-én mintegy 58 millió regisztrált török ​​választópolgár megy az urnákhoz 4000 településen, tízezer tisztviselőt választani. A kérdés az, van-e oyan politikai erő, ami képviselni tudja a köztársaságot az önkénnyel szemben. 

(Címlapképünkön: Ekrem Imamoglut, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt, a CHP isztambuli polgármesterét és jelöltjét hallgatják támogatói egy isztambuli kampánygyűlésen. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.