Erdogan marad, Orbán már gratulált

  • narancs.hu
  • 2023. május 28.

Külpol

A regnáló elnök 52 százalékkal nyert az előzetes eredmények alapján, a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

Nem végleges eredmények szerint a miniszterelnökként majd államfőként két évtizede az ország élén álló Recep Tayyip Erdogan nyerte meg a törökországi elnökválasztás második fordulóját. A szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett 52 százalék körüli eredménnyel áll a regnáló elnök.

Erdogan már sajtótájékoztatót is tartott. „Az elkövetkező öt évben mi irányítjuk az országot” – mondta híveinek egy busz tetejéről szülővárosában, Isztambulban. A török közvéleménynek megköszönte a „demokráciafesztivált”, amelyet az ország a választások során tapasztalhatott. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem volt rendbontás, sem fennakadás, és persze az eredmény is megfelelő. Orbán Viktor már korábban gratulált Erdogannak Twitteren.

A május 14-én tartott első fordulóban az elnökjelöltek egyike sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt. Akkor Recep Tayyip Erdogan elnök 49,24 százalékot. Fő kihívója, Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltje az érvényes szavazatok 45,07 százalékát húzta be. A harmadik jelölt, Sinan Ogan május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, és hétfőn visszalépett Erdogan javára.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk