„1600 aktivista lett a kampány végére. Elképesztően sok” – mondta a Momentum Mozgalom alelnöke lapunknak

  • Gera Márton
  • 2017. február 15.

Belpol

Holnap megjelenő számunk címlapsztorija a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezése, lapunk munkatársa Soproni Tamás alelnökkel is beszélt.

Magyar Narancs: Egy kis idő még hátravan az aláírásgyűjtésből. Hogyan összegeznéd az eddigi tapasztalatokat?

Soproni Tamás: A politikai tapasztalat az, hogy ha igazán szervezett egy politikai erő, akkor a társadalom is tud kérdéseket feltenni és erőt mutatni ennek a hatalomnak. Fontos tanulság még, hogy az aláírók között megdöbbentően magas a fiatalok aránya, és emiatt is bizalommal tekintünk a jövőbe: talán sikerül megfogni olyanokat, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak politikával.

MN: Összesen hány aktivista gyűjtött?

ST: Elképesztően sok, 1600 aktivista lett a kampány legvégére. Ennyien döntöttek úgy, hogy akár mínusz tíz fokban is kiállnak egy ügyért. Azt hittük, hogy az időjárás, az extrém hideg nagyon be fog tenni az egész gyűjtésnek, de megcáfolt minket az élet, az aláírások is szépen gyűltek, és az aktivisták is kitartottak. Voltak, akik aláírásokat nem gyűjtöttek ugyan, viszont teát, forró csokit mindig hoztak a pultokhoz. A társadalom támogatását mindannyian éreztük.

(A Momentumról, a népszavazásról vagy éppen a hazaárulózásról további érdekességeket holnap megjelenő számunkban olvashatnak.)

Figyelmébe ajánljuk