A csontritkulásban szenvedő nők többsége ellátatlanul marad

Belpol

Pedig a betegség könnyen felismerhető, de mégsem járnak elegen szűrővizsgálatra.

Magyarországon minden ötödik 50 év feletti nőnek van csontritkulása (osteoporosis), azonban 65 százalékuk nem kapja meg a szükséges terápiát – derül ki az International Osteoporosis Foundation (IOF) 29 európai országra kiterjedő friss jelentéséből. Az elemzéshez szükséges adatokat még a járvány előtt, 2019-ben vették fel. E szerint Magyarországon 559 000 embernek van csontritkulása, többségük a nők közül kerül ki. Ugyanakkor a csontritkulásban szenvedő férfiak száma sem elhanyagolható, ők teszik a betegek közel 18 százalékát.

Alattomos

A csontritkulás tulajdonképpen árulkodó tünetek nélkül alakul ki, ezért a betegek nagy része csak akkor tudja meg, hogy komolyabb betegsége van, amikor már megtörténik a baj, azaz könnyen, kis eséssel vagy akár esés nélkül is törnek a csontok.

Csontritkulásra utaló jelek a kistraumás törések, ami azt jelenti, hogyha valaki testmagasságától alacsonyabbról esik el – például megbotlik az utcán – és ez az „ártatlannak” tűnő esés töréssel végződik.

„Vannak olyan esetek, amikor esés sem kell a töréshez, elég, ha valaki rosszul lép és combnyaktörést szenved” – mondja Szili Balázs endokrinológus, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság vezetőségi tagja. A súlyosabb eseteknél maradva: olyan is előfordulhat, hogy egyszerűen a testsúly hatására összeroppannak a csigolyák, mindez bármilyen előjel vagy esés nélkül bekövetkezhet. Ennél a pontnál már súlyos csontritkulás állhat fenn, ami azt jelenti, hogy annyira csökkent a csontok ásványianyag szintje, hogy azok porózussá, törékennyé válnak. Amikor ezen a ponton kezdődik meg a betegek kezelése az olyan a szakember szerint, mintha azután kezdenék el valakinek a magas vérnyomását kezelni, hogy az illető agyvérzést kapott.

Beszédes adat, hogy a kutatás szerint 2019-ben 86 000 csontritkuláshoz köthető törés történt Magyarországon, ami óránként közel 10 törést jelent, vagyis nagyjából minden 6. percben bekövetkezik ilyen csonttörés. A súlyos csontritkulás egyébként nemcsak fokozott csonttörékenységet eredményez, hanem a csigolyaösszeroppanások miatt csökkenhet a mellkas térfogata, ami hosszú távon légzészavarokat is okozhat.

Miért inkább a nők?

A kor előrehaladtával mindenki veszít a csontsűrűségéből, azonban a nők sokkal súlyosabban érintettek, mivel a menopauza idején a nőknél az ösztrogénszint csökkenése következtében jelentős csontvesztés történik. A férfiaknál mindez sokkal lassabb és elhúzódóbb folyamat.

Pozitívum azonban, hogy a csontritkulás esélyét lehet csökkenteni. „Az embert nagyjából 25-30 éves korára éri el a legnagyobb csonttömegét, fontos, hogy ezt megelőzően – tehát gyerekkortól kezdve – megfelelő legyen a D vitamin és kálcium bevitel” – magyarázza Szili Balázs, hozzátéve, hogy ehhez nem kell külön adagolni a vitaminokat, elég, ha változatos az étrendünk. A vitamingazdag ételek mellett fontos a fehérjebevitel és a sok mozgás, utóbbi ugyanis erősíti a csontokat. „A cél, hogy minél magasabb csontsűrűségi szintről induljon el a csontvesztés folyamata. Minél magasabbról indul a csúcscsonttömeg, annál nehezebben éri el a törésküszöböt” – mondja a szakember.

Csak feküdni kell

Az említett nemzetközi kutatás szerint Magyarországon a csontritkulás kezelésével kapcsolatban a legnagyobb hiányosság, hogy a súlyos esetek (ez az adat csak a nőkre értendő) 65 százaléka nem kap kezelést. Mindez visszalépést jelent a tizenkét évvel ezelőtti állapothoz, amikor csak az esetek 28 százaléka maradt kezeletlenül. A szakemberek szerint azonban a csontritkulás kezelésére hazánkban is rendelkezésre állnak a legkorszerűbb készítmények, a szükséges szűrések és vizsgálatok TB-támogatottak. Szili Balázs szerint ennek ellenére Magyarországon lakosságarányosan nem járnak elegen szűrésre, illetve sokszor kistraumás törések után nem mérik meg automatikusan a beteg csontsűrűségét, pedig így akár azonnal is meg lehetne kezdeni a kezelést; ez injekciós vagy tablettás gyógyszerezést jelent. Ezek a készítmények segítenek a csonttörés megelőzésében és növelik a csontok ásványianyag tartalmát.

Az orvos meglátása szerint sokszor a betegek a háziorvosnál akadnak el, aki egy-egy törés után nem küldi tovább szakorvoshoz a betegeit csontsűrűségmérésre. A szűrés egyébként ingyenes és nem jár semmilyen kellemetlenséggel – csak feküdni kell pár percig egy vizsgálóasztalon, amíg egy röntgenalapú készülék külsőleg elvégzi a mérést. Szűrésre minden hatvan év feletti páciensnek érdemes mennie, nemtől függetlenül, viszont a nőknél célszerű elvégeztetni ezt a mérést a változó kor kezdetén. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek fiatalabb korban jelentkeznek és sajnos csökkentik a csontok ásványianyag tartalmát - ilyen az autoimmun ízületi gyulladás vagy a lisztérzékenység. Ezekben az esetekben érdemes korábban is csontsűrűséget mérni. Átlagosan egyébként 14 napot kell várni egy ilyen vizsgálatra, ebből is látszik, hogy nincsen nagy tolongás ennél a szűrésnél.

A Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság egyik célkitűzése, hogy egy továbbképzést követően a háziorvosok is megkezdhessék a csontritkulásban szenvedő betegeknek szükséges gyógyszerek felírását. „Így nem kellene megvárni, amíg a beteg eljut a szakrendelésekig” – mondja Szili Balázs, aki szerint a szaktárca nyitott ezzel a kérdéssel kapcsolatban, bár az egyeztetéseket visszavetette az, hogy az egészségügy átkerült a Belügyminisztérium alá, mivel az átszervezés személycserékkel is járt. A társaság azonban úgy látja, az illetékesek részéről továbbra is van hajlandóság az együttműködésre ebben a kérdésben.

(Címlapképünk forrása: Országos Gerincgyógyászati Központ Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.