A Ligetvédők garázdák, és veszélyeztetik a gyerekeket meg a kiskutyákat

  • narancs.hu
  • 2016. június 28.

Belpol

Ezt állítja róluk a Városliget Zrt. parádés közleménye.

Mi is bejelentkeztünk a helyszínről kora délután, de a Közlekedési Múzeum előtt egész nap állt a bál. A Ligetvédők csoport aktivistái ugyanis különböző módokon próbálták akadályozni, hogy a régi múzeumépületet lebontsák, és utána a helyére egy új épületet emeljenek a Liget-projekt keretében. Odaláncolták magukat ablakrácsokhoz, postaládához, körbeülték az épületet és a kordonokat, ledöntötték a kordonokat, az egyikük pedig egyenesen felmászott a tetőre. A Liget-projekt műszaki vezetője birtokvédelmet kért, ezért a rendőrök egész nap kint voltak a helyszínen nagy létszámban, és végül 5 körül kitolták az aktivistákat a múzeum elől.

Ízlés kérdése, ki tartja túlzásnak ezt a fajta ellenállást, ahogy az is ízlés kérdése, ki bírja visszatartani hányingerét a Városliget Zrt. közleményének olvasása közben. Mielőtt teljes terjedelmében idéznénk, hadd álljon itt a Városliget Zrt. igazgatóságának névsora:

Dr. Baán László – elnök
Mozsár István – tag
Dr. Szalay-Bobrovniczky Kristóf – tag

És akkor a közlemény:

A mai napon tiltakozók szűk, garázda csoportja a bontási területet megtámadta, a felállított kordont megrongálta, illegálisan mászott fel a Közlekedési Múzeum régi, bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira és tartózkodott a bontási területen.

A Közlekedési Múzeum régi, elavult épületének bontása elkerülhetetlen az új, kisebb területet elfoglaló, a föld alatt bővülő múzeum megépítéséhez és az aszfaltozott parkoló megszüntetése révén a zöldfelületek növeléséhez. Ezen munkák elvégezhetősége érdekében a Városliget Zrt. alvállalkozója jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal zárta körbe a területet. A tiltakozók a mai akcióval egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették. Abba is érdemes belegondolni, mit szólna bárki, ha a gyermeke vagy esetleg a kutyája berohanna a nem lekordonozott bontási területre és ott a nehézgépek munkája során megsérülne. Ezt el kell és el is fogjuk kerülni, a kordonozás kizárólag ezt szolgálja, ennek fenntartásában segítenek a bontócég által megbízott biztonsági őrök, illetve a rendbontás miatt intézkedő rendőrök is. A Közlekedési Múzeum régi épületének lebontásának semmilyen negatív környezetvédelmi vonatkozása nincs, a tiltakozás egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú.

Ma a rendőrség jogszerű fellépéssel a rendet helyreállította, a munkák folytatódhatnak. A Városliget Zrt. továbbra is elkötelezett Budapest szebb sorsra méltó közparkjának megújítása és a zöldfelületek bővítése mellett, ennek érdekében pedig folytatjuk a Közlekedési Múzeum elavult épületének kiürítését és bontását.

Figyelmébe ajánljuk