A lúgos orvos harmadfokon is ártatlannak vallja magát

  • narancs.hu
  • 2017. június 6.

Belpol

Ügyvédje pedig a sérülés bagatellizálásával védekezik.

„Azt nem állítom, hogy nem fájt” – ezzel próbált magyarázkodni a lúgos orvosként elhíresült B. Krisztián ügyvédje ma a Kúrián, ahol a harmadfokú tárgyalás zajlott az ügyben. A lúggal okozott szörnyű égési sérülésekre az ügyvéd azt mondta: „bizonyos amerikai orvosi kategóriák szerint ezek könnyű sérülésnek is minősülhetnek”, áll a 444 tudósításában.

Mint ismeretes, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója 2013 tavaszán megtámadta volt barátnőjét, Erikát, mert nem tudta feldolgozni, hogy a nő szakított vele; injekcióval elkábította és nemi szervére lúgot öntött, maradandó sérüléseket okozva ezzel.

Tettéért első fokon 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották orvosi hivatásának gyakorlásától. Ezért mindkét fél fellebbezett: az orvos felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, ami másodfokon be is következett: idén márciusban a Fővárosi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, kilenc év börtönt szabott ki a férfira, és végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. B. Krisztián ekkor került előzetes letartóztatásba.

Harmadfokra (és a Kúriára) azért volt szükség, mert az ügyészség további súlyosbításért, a vádlott az „ítélet hatályon kívül helyezéséért és új elsőfokú eljárás lefolytatásáért” fellebbezett, és mert az első és másodfok között a bűnösség kérdésében is volt eltérés. A mai tárgyaláson a perbeszédek mentek le, az ügyészség további súlyosbítást kért, Erika jogi képviselője szerint emberölés kísérlete miatt kellene elítélni az orvost – aki viszont máig nem ismerte be tettét, állítja, hogy nem ő volt az elkövető, így szeretné, ha elölről kezdenék az eljárást és tisztázhatná magát. A Kúria jövő kedden hirdeti ki az ítéletet.

A sértett jogi képviselője szerint rendszerszintű tanulságai is vannak az ügynek: „Az igazságszolgáltatás alsóbb régióiban nem mindenütt érzékelik a nők elleni erőszakkal kapcsolatos ügyek speciális problémáit. Többet kell tenni azért, hogy a hasonló ügyekben ne legyen szükség a nyilvánosságra a méltó büntetéshez” – tudósított a tárgyalásról az MTI.

Figyelmébe ajánljuk