A MÁV kéri, a hétvégi hőségben csak akkor vonatozzunk, ha muszáj

  • narancs.hu
  • 2022. július 22.

Belpol

A kánikulai időjárásban, a hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik. Úgyhogy késésekre, járatkimaradásokra kell számítani.

A MÁV közleményben figylemezteti az utasokat arra, hogy a következő napokban is kitartó rendkívüli hőség és rszágos hőségriasztás a vasúthálózatot és a vonatközlekedést is érinti. 

Ugyanis, ahogy írják, a kánikulai időjárásban, a hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik. A MÁV folyamatosan figyeli a pályahálózatot, méri a sínhőmérsékletet, és szükség esetén sebességkorlátozásokat vezet be, ami hosszabb menetidőkhöz vezethet. Egyes térségekben és vonalakon ezért akadozhat a forgalom, akár nagyobb késések is kialakulhatnak, ilyenkor a vonatok a csatlakozásokat sem tudják tartani.

A vasúttársaság mindezekért arra kéri utasait, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben  induljanak útnak. 

Ha valaki mégis mindenképp vonattal indulna el, akkor kérik, hogy feltétlenül tájékozódjon a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél.

A MÁV egyébként kifejti, hog ybaj akkor van, ha a 45 Celsius-fokot elérő vagy afölötti sínhőmérsékletet mérnek, ekkortól a vasúttársaság fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés ugyanis szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél a forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki. Ilyenkor sebességkorlátozást kell bevezetni. A hőség a felsővezetékeket is érinti, ezek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. 

Bár az utasokat a vonatozás mellőzésére kérik, a pályaudvarokon azért vízosztással próbálnak segíteni az utazóknak. Naponta 10 és 17 óra között a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosítanak az utasoknak.  Emellett a Volánbusz is hasonlóan jár el: munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon osztanak ásványvizet. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk