A Momentum egyszerűen bezárná a közmédiát

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Aztán gyorsan újra is nyitnák, megújult formában.

„Szerintem a Momentum Mozgalom ne az Origóban bohóckodjon, hanem ígérjék meg, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal felszámolják az állami propagandagépezet, és bezárják a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb közpénznyelő gépezetét, a teljes közmédiát” – írta a Facebookon Bede Márton, a 444 újságírója a Momentum tegnapi, origós akciójára reagálva.

„Deal” – válaszolta kommentben a Momentum Mozgalom.

Később a Magyar Nemzet kérdésére bővebben is kifejtették a közmédiával és az állami hirdetésekkel kapcsolatos programpontjaikat. Idézzük.

„1. Be fogjuk záratni és a társadalommal közösen fogjuk újraindítani a közmédiát. Magyarországon a közszolgálati médiát kisajátította az államhatalom, jelenlegi működése nem fenntartható és mérgezi a közbeszédet. A közmédiareform után onnan többet nem lehet kizárni sem a pártokat, sem a civileket, sem az embereket. Olyan nem fordulhat elő soha többet, hogy egy politikus megmondja, hogy mit kell elmondani a közmédiában: olyan rendszer kell, hogy a közmédiás újságíró ilyenkor nyugodtan rátehesse a telefont a politikusra és ez cseppet se befolyásolja negatívan a karrierjét. A részleteket a pártokkal közösen szeretnénk kidolgozni, épp az a lényeg, hogy ne egy párt mondja meg, hogyan.

2. Minimalizálnunk kell az állami hirdetéseket, valamint az állami vállalatok hirdetéseit is korlátozni kell. Az államnak szükséges hirdetnie, hiszen ez fakad az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogából, ugyanakkor ez nem lehet eszköze annak, hogy a piacon egyébként megmaradni nem képes médiaszolgáltatók, reklámcégek és sajtótermékek fennmaradását segítse.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19 szegedi789
  szegedi789
  2017. május 20., szombat 19:20
  tiszapolgári

  Nincs vita köztünk, hogy ez így momentumosok részéről komolytalan. Két mondatban nem lehet elintézni. A széles tömegek megtévesztése, fideszes finmhangolása nem bagatell. De ahogy a korábbi szép tervekből sem lett semmi, úgy itt se látszik valami koncepció. Ez rossz előjel '18-ra (is). Mint ahogy a többi kérdés esetén is. A kapacitás tényleg elég fontos kérdés.
 2. 18 yoyo
  yoyo
  2017. május 20., szombat 18:53
  azt, hogy valódi, fontos problémát ebben az országban bármilyen politikai erő képes lenne 51%-osnál nagyobb valószínűséggel, valóságosan, 21. századi követelményeknek megfelelően megoldani, azt nagyon nem hiszem.

  A legfontosabbnak azt tartanám, ha egy új politika képes lenne a közérzeten változtatni.
  Hogy ez a szájzáras, habzó szájú, idegbeteg, türelmetlen, gyanakvó, a másikat emberszámba venni képtelen magyar polgár kiengedjen, képes legyen meghallgatni a másikat, jót röhögni saját magán.

  Az a helyzet, hogy akkora nagy baj nem is lenne itt más különben. Bangladeshben, de Moldáviában is sokkal szarabb az életszínvonal, más helyeken többnyire az időjárás és a természet is sokkal kibírhatatlanabb.

  Ez az ország iszonyú jó hely lehetne, szinte azonnal, ha ezt a pitbull görcsöt sikerülne valahogy kiengedni.
 3. 17 yoyo
  yoyo
  2017. május 20., szombat 18:21
  tiszapolgári, van ennek az országnak megoldatlan. jobb esetben pár éve, gyakoribb esetben sok évtizede romló, üszkösödő baja. Kevés olyan van, ami olyan egyszerűen orvosolható, hogy csak a kapcsolót kell átállítani, a többség olyan zűrös, kellemetlen, hogy hozzákezdeni sincs kedve már senkinek.

  Lassan nemcsak a közmédiát, de az egész országot jó lenne lenullázni, darabokra szedve nagy gödrökbe lesüllyeszteni, és rendelni helyette újat az e-bay-en.

  Az is rontja különben a dolgokat, hogy nehezen megy felfogni, külön-külön nincsenek olyanok, hogy egészségügy, hogy oktatás, vagy olyan, hogy szabad sajtó. Az összes ilyen nagy rendszer organikusan beleilleszkedik a nagy közösbe. Nevetséges és riasztó, amikor az oktatás ügyét azzal kezdi valaki "helyre tenni", hogy bevezetné a 7+5 vagy tököm tudja hány osztályos iskolát, mintha annak az ég világon bármi jelentősége lenne. (ahogy a pukli nevű észlény is kijelenti, hogy bevezetné a skandináv modellt ... ááááá....)

  A magyar médiaviszonyok pontosan tükrözni fogják a politikai rendszert, a társadalmi tudatosság/tudatlanság viszonyait, mindent, ami és ahogy ebben az országban zajlik.

  Abban egészen biztos vagyok, hogy nincs egy szuper indítókulcs, amit elfordítva minden működni kezd.

  A momentummal szemben lehetnénk egy nagyon kicsit igazságosabbak. Pár hónapja alakult meg, egyszer megverték a fideszt a népszavazási aláírásgyűjtéssel, OKTÓBERRE ígértek programot, hé! május van.
  És én nem várok tőlük (se) mást, minthogy fellazítsák, felzaklassák, mozgásba hozzák a társadalmat, hogy KEZDŐDJÖN EL végre valami. Én tanulmányszerűen megírt programokkal most még biztosan nem csesztetném őket. És talán nem is tőlük várom ezt igazából.
 4. 16 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 20., szombat 17:49
  yoyo

  A rendszerváltás óta a pártok folyamatosan lerohanják a közmédiát, hol az MDF-es kultúrharcosok tisztogatnak, hol a liberálisok söprik ki Matúz Gábort és Siklósi Beatrixxxot, soha nincs béke az olajfák alatt. Most mitől lenne? Ha a Momentum megszüntetve újjáteremti az MTVA-t, vajon hogyan fogja lenyelni a szotyihuszár, hogy Fekete-Győr Andrásra ugyanannyi műsoridő jut, mint őrá? Mi lesz a péntek reggeli rádióinterjúkkal, minden pártelnökre jut majd tíz-tíz perc?
  Esküszöm, hogy a Momentumra fogok szavazni, ha lesz egyetlen olyan előremutató ötlete, ígérete, ami legalább 51%, hogy meg is tud valósulni.
 5. 15 yoyo
  yoyo
  2017. május 20., szombat 14:32
  a "társadalommal közösen" természetesen önmagában a klasszikus üres szólam, de nem hiszem, hogy ne lehetne valódi értelme.

  Magyarországon baromira nincs hagyománya, kultúrája meg különösen nem, a négyévenkénti választásokon kívüli véleménynyilvánításnak, közéleti részvételnek. Márpedig az olyan kérdésekben, mint a milyen legyen a tévés/rádiós közszolgálati műsor, simán lehetne valamilyen formában lehetőséget biztosítani a javaslattételre, a különböző pályázatokkal kapcsolatos észrevételekre, véleményekre.

  Szerintem az is elkerülhető, hogy ne abba az irányba menjen el ez a megnyilvánulási forma, hogy mit is szeretnének hallgatni a legtöbben, mert akkor a legprosztóbb, legcsiricsárébb szarok fognak dominanciába kerülni, hanem mondjuk valami célcsoportokra bontott szavazással lehetne az egyes kulturális területeken belüli választékot körülhatárolni.

  Esetleg egy próbaidőszak után lehetne véleményezni az egyes adókat, azokon belül egyes műsorokat.

  A magyar állampolgárok igen jelentős hányada már rendelkezik ügyfélkapuval (ez jól személyhez köthető, hivatalos felület), puszta programozási feladat lenne ezt a rendszert félhivatalos népszavazásokra, közvéleménykutatásokra alkalmazhatóvá tenni.
 6. 14 yoyo
  yoyo
  2017. május 20., szombat 14:11
  a politikai üzeneteknek, különösen a mai Magyarországon, velősnek, mindenféle hosszú magyarázatoktól mentesnek kell lennie. Például hogy "bezárjuk a közmédiát".

  Aztán elég annyit hozzátenni, "és a társadalommal közösen fogjuk újraindítani".

  Vagyis szó nincs arról, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is felszántjuk és behintjük sóval, csak szükség van egy alapos rovancsolásra, a közszolgálatiság alapelveinek újragondolására, a szarjankók, tehetségtelenek, gerinctelenek, köztörvényes bűnözök szélnek eresztésére, számonkérésére.

  Nem hinném, hogy a momentum hatalomra kerülését követően megszűnik a tévé- és rádióműsorok közvetítése.

  És ezt a velős ígéretet nyilván tovább kellene gondolni, egy nagyon más alapokon álló, nem pártok propagandagépezeteként működő médiavilágra, új etikai alapelvekre is szükség van itt.
 7. 13 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. május 20., szombat 13:40
  Egyszerű demagógia. Ami viszont tény: Teljesen függetlenül attól, hogy ki mit érez a Bartókot hallgatva, a kormánypropaganda szellemiségének termékei akkor is ugyanúgy ömlenek ebből a kanálisból is, mint az összes többi Orbán-csatornából. Lehet, hogy neked még nem tűnt fel, viszont akkor te a másik Bartókot hallgathattad, amit meg én nem tudok fogni , sajnos.

 8. 12 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 20., szombat 13:22
  Ha már Bartók Rádió, én már régóta tervezem, hogy megkérdezem László Ferencet, mit gondol erről, de újabban nem szokták posztolni a printbe írt kritikáit, amit nagyon sajnálok.
 9. 11 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 20., szombat 13:19
  KassaiSonka

  Hát öregem, hiszed vagy sem, én még soha nem éreztem azt a Bartókot hallgatva, hogy most gyorsan keresnem kell egy migránst vagy egy civilt, hogy kitaposhassam a belét.
 10. 10 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. május 20., szombat 13:11
  Másik ostobaságra: Egyszerű tény, gyakorlatilag nincs ennél fontosabb dolog. Az országpusztító orbán-méreg ezeken a csatornákon keresztül öntötte el az arra fogékony vallásos, népnemzeti vidéki csürhe agyát: "Halljátok a mi fiunk szavát!? Ej, de fene jól odamondott a rohadt, magyargyűlölő liberális mocskoknak!"

  És ezért ömlik az Orbán-mantrák rengetege, Boros-megszorításokról, hazug Gyurcsányról, hazaáruló szocialistákról és még irdatlan mennyiségű hazugságokról közvetlenül azokba az agyakba, akikkel így Orbán az egész országot képes túszként fogva tartani.

  Kedves jó tiszapolgári! Értesz te ebből valamit? Nem úgy tűnik. Legalábbis.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra