A rendőrség már nem lát szándékosságot a raktártűz mögött

Belpol

A rendőrség már nem gondolja, hogy gyújtogatás miatt égett le a Seszták Miklós volt iskolatársa vezette cég Frangepán utcai raktára.

Június közepén hatalmas füstfelhő gomolygott Angyalföld felett, a Ramiris Europe Kft. Frangepán utcai raktára égett porig. A Best Byte elektronikai webáruház által forgalmazott termékek semmisültek meg nagy tételben a Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter korábbi iskolatársa által vezetett Ramiris Europe Kft. telephelyén. A rendőrség rongálás gyanújával indított nyomozást, de másfél hónappal később a nyomozók a szándékosság gyanúját elvetették. A Narancs megkeresésére a BRFK azt közölte, gondatlanságból elkövetett közveszély okozással nyomoznak az ügyben.

A rongálást szigorúbban bünteti a törvény, különösen nagy vagyoni hátrány okozása esetén 5–10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gondatlanságból elkövetett közveszély okozása viszont kizárja a szándékosságot, ezért enyhébb a megítélése, különösen nagy vagyoni hátrány okozása esetén 1–5 évig büntethető. (Ilyen történt 2015-ben Szegeden, amikor egy férfi azzal okozott lakástüzet, hogy benzint öntött a kályhába.)

A Ramiris Europe közvetve Fabó György érdekeltsége a BestByte Kft. révén (ennek tulajdonosa Fabó Wolf Health Kft.-je), a másik tulajdonosát viszont egy ciprusi offshore cég fedi. Seszták volt iskolatársa azonban feltételezhetően meg tudná nevezni, mivel ő képviseli a Nicosiában székelő Pyrosco Holdingot a Ramiris taggyűlésein.

Fabó a tűzeset után 3 milliárd forintra becsülte a kár összegét, de nem aggódott, mivel volt biztosításuk. Fabó kezdettől azt állította, hogy szerinte nem történt szándékosság.

A rendőrség cáfolta azt a lapunkhoz eljutott információt, miszerint a tulajdonos megbízásából érkezett bűnügyi szakértőket nem engedte volna a helyszínen tevékenykedni. „Ez nem felel meg a valóságnak. Amennyiben arra gondol, hogy a rendőrség kizárólag az oltás és a mentés idejére a zárás vonalán belül senkit nem engedett be a területre, akkor tájékoztatjuk, hogy ennek kizárólag baleset-megelőzési okai voltak, ez az eljárás egy biztonsági protokoll része volt” – közölte a BRFK.

Rákérdeztünk a rendőrségnél arra a felröppent híresztelésre is, hogy tudomásuk szerint üzleti harc áll-e a raktár leégése mögött. „Tekintettel arra, hogy a pontos történeti tényállás tisztázása nyomozás feladata, így erre válaszolni jelenleg nem áll módunkban” – válaszolták érdeklődésünkre.

A Ramiris 2008-as alakulása óta mostanság ért a csúcsra, 47 milliárd forintos árbevételének köszönhetően 1 milliárdos nyereségre tettek szert a tulajdonosai. A 2017-es év nagy kiugrást hozott, a Ramiris ugyanis megduplázta évek óta 20 milliárd körüli bevételét; ebben szerepet játszik az Európai Unióba irányuló kivitelének bővülése is.

Figyelmébe ajánljuk