Nagy erőkkel folyik a helyezkedés, lökdösődés az államtitkári helyekért: lesznek nagy vesztesek

  • narancs.hu
  • 2018. május 10.

Belpol

A kormányzati faliújság már tudja, hogy kik csúsznak pléhre.

Az már ismert, hogy kik kaptak helyet miniszterként a legújabb Orbán-kormányban, ám az államtitkári helyekért még folyik a harc.

A kormányközeli Magyar Idők csütörtöki számában némi ízelítőt ad a lehetséges szereposztásból.

Azt pl. már szerdán a 24.hu megtudta, hogy a mandátumot nem szerzett rezsibiztos a Honvédelmi Minisztériumban kap államtitkári posztot, így a miniszter, Benkő Tibor vezérezredes helyettese lesz.

A lap szerint a vidékfejlesztés úgy, ahogy van, Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkárságával együtt elkerül a Miniszterelnökségtől, és a Nagy István vezette földművelésügy alá kerül.

A volt parlamenti államtitkár Nagy István helyére Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős egykori kormánybiztos kerül. Megtartja pozícióját Bitay Márton Örs és Zsigó Róbert.

Az Emberi Erőforrások Minisztériu­mához (Emmi) kerül közigazgatási államtitkárként Latorcai Csaba, aki ez idáig a Miniszterelnökségen felelt a társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint a kiemelt kulturális beruházásokért helyettes államtitkárként.

Úgy néz ki, az oktatási államtitkár Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora lesz, míg az egészségügyi államtitkár a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jelenlegi igazgatója, Nagy Anikó lehet.

Helyén marad Novák Katalin család- és nőügyi államtitkár és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, viszont minden jel szerint távoznia kell Hoppál Péternek, akit az Index által már korábban megszellőztetett hír szerint tényleg Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója válthat a kulturális államtitkárság élén.

Az egyházakért és társadalmi kapcsolatokért továbbra is Soltész Miklós lesz a felelős államtitkár, de a jövőben Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter szárnyai alá kerül.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban a legfontosabb változás elvileg az lesz, hogy Tállai András ugyan a helyén marad, viszont búcsút inthet az adóügyeknek.

A veszteségeket elszenvedett Miniszterelnökség átszervezését illetően érdekesebb tény a Gulyás Gergely helyettesének érkező volt századvéges Orbán Balázs, és a „Budapestért és az agglomerációért felelős új szervezeti egységet” koordináló Fürjes Balázs lesz.

(Magyar Idők)

Figyelmébe ajánljuk