Ellenzéki kötélhúzás és a rákospalotai polgármester-választás

Sorsdöntő küzdelem lesz a Fidesz és a baloldal között a fővárosi panelnegyedben

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. szeptember 28.

Belpol

Politikailag zűrösebb körzetet nehéz találni Budapesten, de talán az egész országban is. A jobb- és a baloldal egyaránt sokat tett ezért Észak-Pesten, ahol szeptemberben polgármestert választanak.

Már az utcákon virítanak az első plakátok, szeptember végén ugyanis polgármester-választás lesz a főváros XV. kerületében.

Hajdu László ugyanis nemcsak 2014 őszén verte meg a Fidesz jelöltjét és lett újra kerületvezető, hanem az áprilisi országgyűlési választáson is győzött, így a korábbi szocialista, az utóbbi években azonban már a DK színeiben induló politikus az Országgyűlésbe jár dolgozni – ezért is van szükség az időközi voksolásra. És, ellentétben Józsefvárossal, ahol hasonló okok miatt kellett az urnákhoz járulni júliusban, itt a baloldalnak komoly esélye lenne újrázni – már ha sikerülne jelöltje mögé egy olyan, az LMP-től a Momentumon át a DK-ig ívelő összefogást produkálni, mint amilyen a VIII. kerületben összejött (más kérdés, hogy ott ez a szoros eredményhez sem lett elég).

Négy éve az LMP saját jelöltet indított, Hajdu mégis közel 700 vokssal megelőzte a kormánypárti jelöltet. Az ellenzéki egységre most több ok miatt is szükség lenne. Németh Angéla alpolgármester, akit, mint többen is mondják, Hajdu nézett ki utódjának, nem tudja olyan jól eladni magát, mint a mentora.

„Hiányzik belőle az a spiritusz, az a közvetlenség, ami Laci bácsiban megvolt, aki bárkivel elcsevegett az utcán, és ha felvette a farmerdzsekijét, akkor a piacon pont úgy nézett ki, mint bármelyik kerületi kisnyugdíjas” – mondja egy olyan képviselő, aki amúgy a polgármesteri teendőket hónapok óta ellátó Németh szövetségese.

Kicsit billeg

Ellenzéki egység azonban nem lesz. Lapzártánk idején az LMP saját jelölt indítását fontolgatja, a Momentum pedig jelezte, inkább kihagyja ezt a választást – mindez Németh ellenfele, a fideszes László Tamás malmára hajthatja a vizet.

Németh Angéla alpolgármester

Németh Angéla alpolgármester

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Az észak-pesti terep 2010 óta billegő körzetnek számít. Nyolc éve tavasszal és ősszel is a Fidesz nyert az addig baloldali vezetésű kerületben, ám 2014-ben „osztozkodás” volt: a parlamenti választást a Fidesz, az önkormányzatit a baloldal hozta. Idén tavasszal pedig, mint említettük, ismét Hajdu ünnepelhetett.

Németh Angélát nemcsak a Momentum és az LMP, de a Jobbik sem támogatja. Előbbi kettő hiánya azért probléma, mert tavasszal szükség volt az átszavazásokra ahhoz, hogy Hajdu, vagyis a legesélyesebb ellenzéki jelölt nyerjen. A kerületi adatok szerint az LMP-től és a Momentumtól ezres nagyságrendben érkezhettek szavazatok rá. Most viszont az LMP hezitál: nem kizárt, hogy végül indít saját jelöltet (augusztus 27-ig van lehetősége arra, hogy 300 darab érvényes ajánlószelvényt összeszedjen), vagy talál valakit, akit támogathatónak vél, akár a Jobbikkal együtt.

Azt kérdem Szilvágyi Lászlótól, mindez nem a Fidesz esélyeit növelné-e. Az LMP-s kerületi politikus meglepő gondolatmenettel reagál: a tavaszi listás eredmények azt mutatják szerinte, hogy egy LMP–Jobbik–Momentum–Kutyapárt-összefogás megelőzné a „régi” baloldalt itt a kerületben, ha önmagában a Fideszt nem is – utóbbi legyőzésére baloldali és jobboldali átszavazókra is szükség lenne. Azaz Szilvágyi (akit ismerői inkább jobboldalinak jellemeznek) éppen azt a „politikai innovációt” – az LMP és a Jobbik közeledését – hangoztatja, amit Vona Gábor vetett fel két héttel ezelőtt.

Az LMP-s eszmefuttatás azonban több ponton sántít. Időközi polgármester-választásról beszélünk, és jó egy hónappal a megmérettetés előtt még jelöltjük sincs. Az is gyengíti az érvelést, hogy négy éve az LMP és a Jobbik polgármesterjelöltjei összesen csupán 15 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek.

Az persze hamar világos lesz beszélgetés közben, hogy (miközben a keretes anyagunkban olvasható megállapodásokat is számonkér a kerületvezetésen) Szilvágyi szerint Németh Angéla egyszerűen nem ideális jelölt, „arról nem beszélve, hogy kész helyzet elé lettünk állítva. Közölték, hogy ő lesz a jelölt, kész, támogassuk. Volt egy megbeszélés is vele, ott számunkra ő nem volt meggyőző.” Máshonnan is hallom ezt a kritikát: „Itt a DK, egy 5 százalékos párt, amely mindenféle előzetes egyeztetés nélkül le akarja nyomni a torkunkon a saját jelöltjét. Lehet, hogy nem találtunk volna olyan jelöltet, aki mindegyiküknek jó, de egy próbát megért volna.”

László Tamás kampányol

László Tamás kampányol

MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

Nem könnyű eldönteni, ki miatt nincs közös jelölt egy olyan kerületben, ahol a baloldal elvileg esélyes a győzelemre.

  • A „kekeckedő” LMP-s miatt, aki rendes tárgyalási folyamatot akart volna?
  • Vagy a DK-s színekben ténykedő Hajdu miatt, aki végül is logikusan lépett, amikor bizalmasát és helyettesét nevezte meg utódjának.
  • Vagy Gyurcsány Ferenc és a pártja önmagában irritál mindenkit?

 

Noha mindegyik felvetésben „van valami”, összességében a helyzet az, hogy az ellenzék jelenleg nem tud menedzselni még egy ilyen, nem túl bonyolult szituációt sem. Olyannyira nem, hogy az elmúlt hetek egészen megmosolyogtató részleteket is produkáltak. Amikor Németh Angéla szobájában ülök, az alpolgármester megmutatja a Momentum neki küldött levelét, amelyben az áll, hogy bár a párt vezetése nem támogatja őt – ahogy senki mást sem –, a momentumosok lélekben Némethtel lesznek és drukkolnak neki.

Vagy: a Jobbik meghallgatta Hajdut és Némethet néhány hete, de aztán elzárkóztak a támogatástól („nem működünk együtt Gyurcsány Ferenc pártjával”) – de akkor miért hallgatták meg Hajduékat? Az LMP szóvivője pedig azt mondja, Németh a DK „sakkfigurája”, ezért nem szimpatikus nekik. Az alpolgármester azonban, aki hivatalosan két civil egyesület jelöltje lesz, ezt erős csúsztatásnak érzi. „Nem vagyok a DK tagja, ők csak támogatnak, másokhoz (MSZP, Párbeszéd, Liberálisok – a szerk.) hasonlóan. És nem az ő színükben politizálok majd a Fővárosi Közgyűlésben, ha megnyerem a választást. Ezúttal is úgy érzem, hogy Szilvágyi képviselő úrnak mintha semmi sem lenne jó.” Egyvalamit tesz ehhez hozzá Németh: vele működőképes maradna a kerület.

Ha ugyanis a Fidesz győz szeptember végén, akkor gond lehet a polgármester mögötti testületi többség biztosításával, s az önkormányzat akár meg is bénulhat.

Bonyolult felállás

Az utolsó hónapokban Hajdunak két olyan alpolgármestere is volt, akik a korábbi választásokon éppen az ő sikere ellen dolgoztak. Az egyik Kovács Judit, aki éveket töltött a Fideszben, a másik az a Tóth Imre, aki 2010-ben MSZP-s színekben indult el Hajdu ellen, hogy nevető harmadikként a fideszes László Tamás hozza el a polgármesteri széket. Az általunk is feldolgozott történet szerint (lásd: Fiam, te most válni akarsz?, Magyar Narancs, 2017. szeptember 28.) a 2000-es évek végén a régi motoros Hajdutól megszabadult volna a szoc­párt új fővárosi vezetése (főszerepben: Hagyó Miklós és Molnár Zsolt), ezért indítottak rá balos jelöltet.

A kerületi MSZP működése az elmúlt években is kuriózumnak számított: az azóta már kizárt Móricz Eszter a 2016-os kvótanépszavazáson a fideszes álláspont szerint szavazott, majd pár hónappal később részt vett abban a kormánypárti akcióban, amely Hajdu visszahívására irányult; ezt az offenzívát tavaly ősszel a Fidesz elbukta. Négy éve ugyanis, bár Hajdu győzött, a testületi többsége nem lett meg, ezért megállapodott a kerületi Fidesszel a működőképesség érdekében. Az együttműködést a kormánypárt bő egy éve rúgta fel. A Hajdu elleni támadások (jogkörelvonás, testületi ülések bojkottja) azzal értek véget, hogy hárman kiléptek a Fidesz-frakcióból, és ezzel megszűnt a kormánypárt és a korábbi MSZP-s Móricz Eszter alkotta többség, amely időlegesen lefagyasztotta az önkormányzatot.

Akadtak további súlyos ügyek Palotán: 2015-ben a hvg.hu írta meg, hogy a Fidesz egyik képviselőjét (a megelőző ciklus alpolgármesterét) bíróság ítélte el okirat-hamisításért – az ügy mögött egy Fidesz-közeli civil szervezet pénzesbödöne húzódott –, másrészt László Tamás személyisége és vezetési stílusa miatt olyan ellentétek alakultak ki ekkorra, hogy három éve fel kellett oszlatni a kerületi Fidesz-alapszervezetet.

Tavaly ősszel aztán – ahogy említettük – három Fidesz-frakciótag lépett ki, és lett az akkori polgármester konstruktív ellenzéke; ők hárman biztosították – például a költségvetés megszavazásával – az önkormányzat működőképességét. Egyikük Kovács Judit, aki Hajdu felkérésére lett alpolgármester. „Sok olyan történt az elmúlt években, amivel nem értettem egyet. A kerület működőképessége forgott kockán, és kerületi politikusként számomra ez volt a legfontosabb. A helyi Fidesz szembement az általam fontosnak vélt konzervatív, jobboldali értékekkel, a tisztességgel és a kerületiek érdekével is” – mondja Kovács a Narancsnak, akit első fokon kizártak a pártból (lásd: „Ezt az áruló kurva miatt kapod!”, magyarnarancs.hu, 2018. július 11.)

Újra állóháború?

A közelgő polgármester-választást egy olyan, közel egyéves időszak előzte meg, ahol a baloldali tömb három korábbi fideszes, esetenként egy jobbikos és egy LMP-s szavazataival tudta biztosítani a többséget. „Átláthatóbb lett az önkormányzati működés, javulás történt” – értékel a jobbikos Bodó Miklós.

Ezt főképp arra érti, hogy miután a Fidesz kiszállt a Hajduval kötött alkuból, és tavaly nyár végén Hajdu nyerte meg a csatát, az új többség elkezdte kipiszkálni a Fidesz embereit a különböző cégekből, ahova egyébként a „nagykoalíciós” megállapodás miatt kerülhettek. (Ilyen cég volt a Palota Holding, de megszüntették a fejlesztésekkel foglalkozó RUP15-öt is.)

Kialakult tehát egy szivárványos alkalmi koalíció, amelynek tagjai különböző okok miatt állnak szemben László Tamással, aki viszont, ismerve a Fidesz időköziken is jól működő mozgósító képességét, jelenleg inkább tűnik esélyesnek a polgármesteri székre, mint Németh Angéla. Utóbbi azonban nem pesszimista: szerinte számára előnyös, hogy a XV. kerületben nem nyáron lesz az időközi polgármester-választás.

„Szeptember 30-ra visszajönnek az emberek a nyaralásból. De nemcsak ezért számítok magasabb részvételre, hanem a terepmunkánk miatt. Mindennap kinn vagyunk az utcán. Bízom abban is, hogy a kerületben ezúttal is szembemegyünk az országos trenddel” – utal Németh a tavaszi győzelemre, hozzátéve, hogy az őt támogató szervezetektől tisztes segítséget kap a kampányanyagok elkészítésében; a kerületi média pedig a baloldal kontrollja alatt működik.

A korábbi fideszes Kovács Judit viszont szkeptikus. Szerinte „Angéla nem Laci bácsi, belőle hiányoznak olyan képességek, amelyek méltó utóddá tehetnék. László Tamással pedig az a legfőbb gond, hogy ha nyer, akkor a kerület megint állóháború színhelye lehet. Vagy újra összebútorozik a baloldallal, mert csak velük lehet meg a többsége, ám hogy ez sikerülhet-e a tavaly nyári adok-kapok után, minimum kétséges. Azt hiszem, nincs igazán jó jelölt most. Lehetett volna, de ez egy elszalasztott lehetőség már.”

A fideszes László Tamást is kerestük, de nem kívánt nyilatkozni. Így azt sem tudtuk meg, hogyan próbálna közgyűlési többséget szerezni, ha ő győzne szeptember végén.

Egy kerület ügyei

Az LMP-s Szilvágyi László sérelmezi, hogy a februárban jórészt elfogadott javaslatcsomagját nem igyekeznek megvalósítani a kerület vezetői. „Például egy régóta szükséges zebra felfestéséről van szó, illetve olyan terület rendezéséről, amely higiéniai és más szempontból is okkal zavarja a lakosságot a vásárcsarnokkal szemben. Érthetetlen, hogy ha rábólintott a kerület, akkor miért nem történik ezekben az ügyekben előrelépés.” Bár ez szerepet játszik abban az elutasításban, amit az LMP mutat Németh Angéla jelölésével szemben, nem ez a meghatározó – állítja.

Németh Angéla saját programjáról ezt mondja a Narancsnak: „Tisztában vagyok vele, hogy egy év alatt nem lehet megváltani a világot, de van elfogadott költségvetésünk, továbbá egy tornacsarnok építése és egy új uszoda tervezése van folyamatban. Fontos megőrizni a jól működő bölcsődei és óvodai ellátást, valamint a segélyezési rendszerünket.”

 


Figyelmébe ajánljuk