Szentkirályi Alexandra útja a Fidelitastól a főpolgármester-jelöltségig

Az utolsó fiatal

Belpol

Főpolgármester-jelöltsége arra utal, hogy Orbán Viktor sem bízik abban, hogy fideszes jelölt legyőzheti Karácsony Gergelyt. Szentkirályi Alexandra a vere­séggel – vagy a választás előtti visszalépéssel – se vesztene semmit.

 

A Fidesz budapesti választmánya a múlt csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel a 36 éves Szentkirályi Alexandra – immár csak volt – kormányszóvivőt javasolta a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének.

Egy általános iskolai osztálytársa visszaemlékezése szerint a tősgyökeres fővárosi Szentkirályi a későbbi osztálytalálkozókon gyakran mesélt arról, hogy már középiskolás korától lelkesedett a Fideszért, és sok közösségi munkát végzett a Fidelitasban. Lelkesedése azóta is kitart, máig a Fidesz közösségi médiás jelenlétének egyik legaktívabb alakja. Sőt van városházi rutinja is, hiszen Tarlós István második, 2014–2019 közötti ciklusában a humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes volt.

A megfelelő háttér tehát ránézésre rendben van, ám egyelőre nincs olyan mérés, amely azt mutatná, hogy Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert legyőzné bármely kormánypárti jelölt. Emiatt is látják sokan reális lehetőségnek, hogy a Fidesz végül beáll az indulását éppen lapzártánk idején bejelentő Vitézy Dávid mögé (aki azért nem áll annyira távol a NER világától). A korábbi ötletelések során egyébként rövid időre Ferencz Orsolya jelenlegi országgyűlési képviselő és űrkutatási kormánybiztos, illetve Kubatov Gábor pártigazgató, FTC-elnök neve is előkerült. Jellemző, hogy maga Szentkirályi még február 16-án, tehát kevesebb, mint egy hónappal a jelölésének bejelentése előtt is határozottan állította a kormányinfón, hogy nem akar főpolgármester lenni.

Nem mellesleg a Fidesz Budapesten már 2019-ben is bajban volt: Tarlós Istvánnak hónapokig mutogatták kormányközeli kutatócégek olyan felméréseit, amelyek az ő biztos győzelmét mutatták, mire a főpolgármester igent mondott az újbóli indulásra. A 2022-es országgyűlési választások is azt jelezték, hogy Budapest a teljesen becsődölt ellenzéki kampány ellenére sem kér a Fideszből.

Habony Árpád magasra húz

Szentkirályi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanult – mely intézmény hagyományosan jó keltetője a jelenlegi kormánypártnak –, és már 2006-ban belépett a Fidelitasba, saját bevallása szerint az őszödi beszéd hatására. A friss fide­litasos Szentkirályi 2006-ban Tarlós István „főpolgármesteri kampányában dolgozott (Demszky Gábort csak megszorítani tudta Tarlós, legyőzni nem), a jó kapcsolat abból az időből maradt meg kettejük között. Ennek is köszönhető, hogy Szentkirályi Tarlós 2010-es győzelme után, 23 évesen bekerült a városházi Fidesz-frakcióba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.