Cipőket vitt a Duna-parti holokauszt-emlékműhöz egy ukrán egyesület

  • narancs.hu
  • 2022. március 27.

Belpol

Volodimir Zelenszkij Orbánhoz intézett beszédére is utaltak ezzel.

Március 27-én a "Jednyst" (Egység) Ukrán Egyesület akciót szervezett Budapesten a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékmű közelében, azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik Mariupolban vesztették életétüket – írja Facebook-oldalán Ukrajna budapesti nagykövetsége.

A képek tanúsága szerint a demonstrálók valódi cipőket helyeztek el az emlékmű vascipői mellé.

"Itt Budapesten van egy emlékmű. Úgy hívják, hogy Cipők a Duna-parton. A náci rendőrség által 1944-1945 között meggyilkolt zsidóknak állít emléket. A cipőjüket formázza meg, mivel ezeknek az embereknek azt a parancsot adták, hogy vegyék le a cipőiket, mielőtt legyilkolták őket. Európa lakossága azt hitte, hogy ez 'soha többé' nem fog megtörténni. De ez történik. Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása" – írja a nagykövetség.

"Amíg ez népírtás folytatódik, új cipők jelennek meg itt a Duna-parton, emlékeztetve arra, hogy Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el, és még nem állítottuk meg" – teszik hozzá.

A Duna-parti emlékművet néhány napja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megemlítette, amikor az Európai Tanács előtt mondott videoüzenetében személy szerint Orbán Viktorhoz fordult.

"Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak és ugyanilyen emberek" - mondta Zelenszkij.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?