Ez az igazi tragédia: egyre kevesebb háziorvos van az országban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 20:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A végén még jönnek a képesítés nélküli orvosok.

Cikket közölt az alaporvosi ellátás helyzetéről a 24.hu, amelyből kiderül: krónikus orvoshiány van, és egyre kevesebben mennek háziorvosnak. Így a még dolgozó orvosoknak egyre több és több beteget kell ellátniuk (ez akkor jelent különösen nagy terhet, amikor járványos időszak van), és egyre több olyan ember van, akinek nincs házorvosa, de az olyan település sem ritka, ahol hosszú idő óta betöltetlen a háziorvosi praxis.

A számok is aggasztóak: míg 2000-ben 5159 praxis volt, mára csak 4817 maradt, és 352 praxis tartósan betöltetlen volt. A portál azt írja,

440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa.

Ha nem változik a helyzet, ez a szám 2025-re megduplázódhat, és körülbelül 900 ezer ember nem tud háziorvoshoz fordulni egy-egy egészségügyi probléma esetén.

false

 

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az sem túl biztató, hogy tavaly csupán 120-an tettek háziorvosi szakvizsgát, hiszen ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, évi 250-300 új háziorvosra volna szükség. Nógrád, Borsos-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyében tíz százalék felett van a tartósan betöltetlen praxisok száma. A 24.hu szerint sok helyen úgy próbálják megoldani a hiányt, hogy a háziorvosi ellátáshoz hozzácsapják a gyerekorvosit, és ebből lesz az úgynevezett vegyes praxis. Máshol pedig kényszermegoldással, vagyis helyettesítéssel próbálkoznak.

Csak nagyon halkan jegyeznénk meg: Kövér László tegnap olyanokat bírt mondani, hogy a magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, ma pedig Semjén Zsolt értekezett a figyelemre méltó egészségügyről.

A magyarnarancs.hu nemrég foglalkozott a témával, ajánljuk riportunkat, amelyből kiderül, egyes települések háziorvosai milyen kihívásokkal szembesülnek:

Évek óta könyörgünk egy háziorvosért, de senki nem jön ide

A magyar egészségügy egyik súlyos problémáját vizsgáltuk meg testközelből. Miért nincsenek háziorvosok a falvakban? És mégis miért csodálatos háziorvosnak lenni egy faluban? „Őszintén, ki akarna idejönni?” – tárja szét a karját a 240 fős, Baranya megyei Ibafa polgármestere. Benes László kistelepülési vezetőként tud mit mondani a háziorvosi rendszer talán legnagyobb gondjáról.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 19., 20:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 Pasinszki
    Pasinszki
    2017. június 19., hétfő 22:04
    Már miért volna ez tragédia? Hát a magyar nép 2008-ban meg lett népszavaztatva, és ezt akarta.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kultúra