Falus Ferenc: Összevissza beszél a kormány oltásügyben

  • narancs.hu
  • 2021. január 11.

Belpol

A zavaros kommunikáció bizalmatlanságot kelt az oltással szemben – állítja a volt országos tisztifőorvos.

„Orbán Viktor elsőként oltatta be magát influenza ellen. Most meg azt mondja, hogy majd kivárja a sorát. Pedig példamutatásra lenne szükség!” Ezt Falus Ferenc mondta a koronavírus-oltással összefüggésben. A korábbi országos tiszti főorvost azzal kapcsolatban kérdezte a Narancs.hu, hogy egy közelmúltbeli felmérés szerint magas a koronavírus-oltás elutasítottsága Magyarországon.

A szakember szerint nagyon sokan szeretnék magukat beoltani a koronavírus ellen, de a megfelelő tájékoztatás hiányában elbizonytalanodnak. A kormány azt kommunikálja, hogy azért nem akarják beoltatni magukat az emberek, mert az ellenzék oltásellenes. Falus Ferenc szerint ez nem igaz, csupán nem hisznek a kormánynak. „Nincs meg a bizalom, mert összevissza beszélnek” – mondta a volt tisztifőorvos. Hozzátette, az emberek nem tudják, hogy ki és hogyan oltaná be őket, ráadásul a miniszterelnök nemrég azt ígérte, hogy majd lehet választani a különböző vakcinák közül (ezzel ellentétes állítást tett Müller Cecília országos tiszti főorvos), amivel ugyancsak zavart keltet a kormányfő. 

Sokan nem is férnek hozzá az oltóanyaghoz, miközben az utóbbi napokban csak kevesen kapták meg a vakcinát. „Nem használják fel rögtön a rendelkezésükre álló oltóanyagot, pedig emberéletekről van szó” – fogalmazott Falus Ferenc. A probléma onnan gyökerezik, hogy

nem készítettek elő részletes, nyilvános oltási programot, és a végrehajtással nem az egészségügyet bízták meg,

hanem a területi közigazgatásért felelős államtitkárt, György Istvánt. 

Pedig az oltás lebonyolítása csak logisztika és szervezése kérdése; ha a háziorvosok kapnának napi 50 ember beoltására elegendő oltóanyagot, akkor óránként be tudnák adni tíz embernek. A Pfizer-BioNTech vakcináját öt napig lehet normál hűtőszekrényben tárolni, miután a mínusz 70 Celsius-fokból kiveszik, ezért „vígan lehetne oltani sok helyen”. Még úgy is, hogy nem hoztak létre egy központi hűtőkapacitást, ahol hónapokig lehetne tárolni az oltóanyagot, ezért ami bejön belőle az országba, annak a döntő többségét fel kell használni. 

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos

 
Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos
Fotó: Sióréti Gábor

Hordjunk maszkot továbbra is!

Falus szerint nem kellene a szkeptikusokkal foglalkozni, ugyanis majd ha látják, hogy mások beoltják magukat, tehát „van értelme”, akkor ők is követni fogják a példájukat. „A 30 százaléknyi oltásellenest nem lehet meggyőzni, de a másik 70 százalékot igen, méghozzá példamutatással” – hangsúlyozta. 

Szerinte egyelőre bármely oltóanyag beadásának sokkal kisebb a kockázata, mint a megfertőződésnek.

„Az oltás attól véd, hogy ne haljanak meg, ne legyenek súlyos betegek az emberek, de ettől még kell maszkot hordani”

– mondta. Aki be van oltva, kisebb mértékben ugyan, de tudja terjeszteni a vírust, így amíg a közösségi szintű védettséget nem érjük el, szükséges az arc eltakarása. 

 

Figyelmébe ajánljuk