Müller Cecília: nem lehet majd a vakcinák közül választani

  • narancs.hu
  • 2020.12.08 14:28

Belpol

Ehhez képest Orbán október végén azt mondta, tavasszal "ki miben bízik, tud majd választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje".

Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján egyebek mellett azt is elmondta, hogy 17,5 millió adag vakcinát kötött le a  a kormány a különböző gyártóknál. Jelenleg egyetlen engedélyezett oltóanyag sincs az országban. De a mai napon elindult a koronavírus elleni vakcina beadására jelentkezés regisztrációja egy új, külön erre a célra létrehozott kormányzati oldalon.

Az országos tisztifőorvos az orosz vakcináról azt mondta, hogy egyelőre a vakcinát és a dokumentációját is vizsgálják. A kínai oltóanyag dokumentációja pedig hamarosan megérkezik. 

Müller kérdésre válaszolva közölte, hogy Orbán Viktor korábbi ígérete ellenére nem választhatjuk majd meg, melyik vakcinát adatjuk be magunknak. Azt lehet majd kérni, amit a hatóságok engedélyeztek és a szakemberek hatásosnak és biztonságosnak tartanak. 

Ehhez képest, ha emlékeznek a miniszterelnök azzal kampányolt a vakcináció mellett október végén a Facebook közzétett videóban, de még a Kossuth Rádióban is, hogy „könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon. És ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje. Nem mondom, hogy korlátlan mennyiségben lesz az elején, de még egyszer mondom: két-három hónapot kell a legnagyobb bajban lévőknek kibírni, és utána áprilistól pedig mindannyian meg fogunk szabadulni ettől az egész járványtól. Április az, amikor azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen.”

Neked ajánljuk