Fel, cigányok! – Roma Büszkeség Napja

Belpol

Háromezren gyűltek össze szombat délután a Roma Büszkeség Napján: a romák emberi méltóságáért és egyenlőségéért vonultak cigányok és nem cigányok.

Délután két órakor már jelentős tömeg ácsorgott a Mátyás tér környékén, roma politikusok, művészek, aktivisták és érdeklődők mellett a Cigány Hallgatók Hálózata vagy a Magyarországi Cigány Párt is képviseltette magát. Fél óra múlva az összegyűltek a tömegben szétosztogatott apró kék-zöld roma zászlókkal, a nemzetközi cigányság jelmondatát, az Opre Roma! felkiáltást harsogva indultak el a Nagyfuvaros utcán a II. János Pál pápa téren és a Rákóczi úton keresztül a Blaha Lujza térre, ahol színpad várta a demonstrálókat. A felvonulás békésen zajlott, néhány roma résztvevő azonban elégedetlenkedett, mondván, túl kevesen jöttek el, mivel „minden cigánynak itt lenne a helye, akkor lenne csak igazi csinnadratta!”.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Roma Büszkeség Napja a Blahán beszédekkel folytatódott; elsőként a program főszervezője, Setét Jenő (vele készített interjúinkat lásd itt és itt) emlékeztetett az esemény apropójára, az egy éve a miskolci Avas lakótelepen a szélsőjobboldali nyomulás ellen rendezett roma demonstrációra. A Roma March létrejöttének másik fontos oka a cigányság rendkívül negatív megítélése: a felvonulással a romák kulturális értékeit, művészeti és történelmi kiválóságait kívánták felidézni. Setét Jenő az összefogás fontosságát emelte ki; a következő felszólaló, Szalay István, Kakucs polgármestere szintén arra biztatta a jelenlévőket, hogy együtt, egymásért dolgozzanak a jövőben – ugyanúgy a romák, mint a nem romák.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A legszenvedélyesebb beszédet Horváth Aladártól hallhatták a résztvevők, aki a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökeként és aktivistaként elmondta: eddig elutasította az etnikai alapú politizálást, az új helyzetre azonban új eszközökkel kell válaszolni. Ünnepélyesen kijelentette: a mai nappal belép a Magyarországi Cigány Pártba. Felolvasta legfontosabb pontjaikat, és a jelenlévők támogatását kérve megfogalmazta legfőbb célját: elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges 250 ezer szavazatot.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Közben megérkeztek a belváros utcáin a hajléktalanprobléma megoldásáért tüntető A Város Mindenkié csoport tagjai, akik szimpátiájukat kifejezendő csatlakoztak a Roma Büszkeség Napjához. Aktivistájuk, Jónás Amália arról beszélt, milyen nehézségei akadnak egy olyan roma embernek, aki ráadásul még hajléktalan is. A megoldást ő is az együttműködésben és a határozott fellépésben látta.

false

Fotó: Németh Dániel

A beszédek alatt a tömeg kissé megfogyatkozott, de négy óra után még mindig sokan ácsorogtak a Blaha Lujzán, igaz, akkor főként már az egykori Fekete Vonat sztárjaira és más roma zenészekre várva, táncolva-énekelve, vigadva, összhangban a demonstráció egyik célkitűzésével, a cigány kultúra felmutatásával.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Figyelmébe ajánljuk