Fideszesek is kiakadtak a CEU kicsinálásán
ceufacadetuba.jpeg

Fideszesek is kiakadtak a CEU kicsinálásán

  • narancs.hu
  • 2017. március 30.

Belpol

Ráadásul egy helyettes államtitkár a CEU-ra jár, neki a külügy fizeti a tandíját.

Szerda este derült ki, hogy a kormány egy törvénymódosítással gyakorlatilag ellehetetlenítené a CEU-t, a terv állítólag a fideszeseket is kiakasztotta.

„A tudományos életben korlátozni a nemzetközi kapcsolatokat már a középkorban sem volt jellemző, nem, hogy a 21. században” – mondta a hvg.hu-nak egy fideszes parlamenti képviselő. Egy másikuk azt mondta: „Soros civiljeinek” vegzálásával sem értett egyet, de azt a rá épített szavazatszerző kampány miatt még „benyelte”, de hogy Magyarország egyik legjobb hírű, legsikeresebb egyetemét takarítják el politikai okok miatt, azt nem tudja megemészteni. A lap egyébként nem talált olyan kormánypárti képviselőt, aki egyetértett volna az egyetem bezárásának tervével. A képviselők azt is elmondták, hogy az ugyan érthető, hogy a választáshoz közeledve szükség van ellenségképre, és az Európai Unió mellett Soros György is kiváló célpontja lehet az ilyen kampányoknak, ám a CEU-nak nekimenni már csak azért is értelmetlen, mert a választók 90 százaléka azt sem tudja, mi az a CEU.

false

 

A lap azt is hozzáteszi, hogy az egyetem vezetése már korábban értesülhetett a kormány terveiről. Mint írják, Michael Ignatieffet, a CEU rektorát múlt év végén Trócsányi László igazságügyi miniszter figyelmeztette „jószándékúan”, hogy egy készülőben lévő törvénymódosítással a kormány „kinyírni készül” a Közép-Európai Egyetemet, és 3-4 hete a konkrét törvényjavaslattal is megismerkedhetett az intézmény rektora.

Eközben a 24.hu arról számolt be, hogy Szijjártó Péter jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára, Berzétei Ákos tavaly óta a CEU Business School hallgatója. Képzését pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium fizeti. A lap úgy tudja, egy kétéves képzés a CEU-n nagyjából 4-4,5 millió forintba kerül, ezért fizetni azt az állam Berzéteinek. Az átvállalt költségekért cserébe a munkatársnak azt is vállalni kell, hogy a szerződésben meghatározott ideig nem hagyja ott a minisztériumot, azaz a CEU-n megszerzett tudást a minisztériumban hasznosítja.

Figyelmébe ajánljuk