Agrárdemonstrációk Európában és Magyarországon

Gazdálkodj okosan!

Belpol

Orbán Viktor még emberek közé is kimerészkedett Brüsszelben, hogy egy ottani gazdatüntetésen bujtogathasson az EU ellen. Ez nem véletlen: a szélsőjobb mindenhol rátelepedett a traktorosok valóban létező problémáira. Orbánék itthon persze nem nézik jó szemmel a hasonló megmozdulásokat.

Decemberben Németországban tüntettek a gazdák, majd hamarosan Belgiumban és Franciaországban is a traktorosok követelései uralták a belpolitikát. Magyarországon a kormánymédia még a migránsozást is hajlandó volt letekerni a nyugat-európai gazdademonstrációkról szóló tudósítások miatt. És mivel a tüntetések kellemetlenséget okoznak a nyugati kormányoknak, mi sem természetesebb, hogy az ottani gazdák megmozdulásainak nagy támogatója lett Orbán Viktor és a teljes magyar kormány. Azt persze nem szeretnék, ha Magyarországon is hasonlók történnének. A múlt hétvégi, meglehetősen vérszegényre sikeredett fővárosi agrártüntetést kormányzati tényezők sietve „baloldali szervezkedésnek” kiáltották ki – minden alap nélkül.

A kontinens új-jobboldali/neofasiszta/populista politikusai (ahogyan manapság a politika hülyegyerekeit nevezik) a korszellemnek megfelelően egységesen látták meg az állandóan hivatkozott „igazi nép”-hez vezető utat a megmozdulások támogatásában. Az elégedetlen gazdáknak valóban vannak problémáik, ahogyan nem ok nélkül kapcsolódtak be az európai hullámba a lengyel, spanyol, görög, olasz vagy román parasztok se.

Jó kérdés

A közös gond az, hogy miközben egyre csökkennek a koronavírus idején még egekben lévő mezőgazdasági termékárak, az előállítási költségek továbbra is magasak. Mindemellett az évről évre egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között nekik is mind többször kell megküzdeni az aszály, az erdőtüzek vagy más okok miatti terméskieséssel. Az EU egyik nagy ambíciója éppen a klímaváltozás káros következményeinek mérséklése, a végzetes folyamatnak legalább a lassítása. Sajátos helyzet, hogy a gazdák emiatt is szívnak: az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások következtében az EU-ban sokkal költségesebb a mezőgazdasági termelés, mint máshol. Az unióra jellemző szigorú szabályokat nem alkalmazó helyekről jóval olcsóbban lehet élelmiszerhez jutni, a vásárló pedig ritkán dönt környezetvédelmi megfontolások alapján két nagyjából ugyanúgy kinéző gyümölcs megvásárlásakor – az olcsóbbat teszi majd a kosarába.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.