Gulyás Mártonék ma megkezdik a harcot az Orbán-féle választási rendszer lebontásáért

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. szept. 01., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elindulnak az egyeztetések a Kossuth térrel szemben felállított Agórán, és ha nem lesz új választási törvény, jön a polgári engedetlenség.

Ma lép a nyilvánosság elé a Közös Ország Mozgalom (KOM): este megnyílik az Alkotmány utca végén, a Kossuth térrel szemben felállított Agóra, ami egyfajta közösségi tér lesz, ahol első körben a pártok képviselői és az érdeklődök fognak egyeztetni arról, hogy milyen választási törvényre is volna szükség.

Épül az Agóra

Épül az Agóra

Fotó: Facebook/Közös Ország Mozgalom

A mozgalom persze nem most indult: még a tavaszi, kormányellenes tüntetések csúcspontján hívta életre Gulyás Márton, vagyis akkor, amikor többször is tízezrek mentek ki az utcára, hogy tiltakozzanak a CEU bezárása és a civiltörvény ellen. Gulyás akkor azt mondta, a jelenlegi, csak a Fidesz számára kedvező választási rendszerben nincs esély a győzelemre, ezért mozgalmat hirdet, amelynek célja, hogy arányos és igazságos választási rendszer jöjjön létre. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy e-mailben várták azok jelentkezését, akik csatlakozni szerettek volna a formálódó mozgalomhoz. A nyár viszont már az építkezésről szólt a frissen létrejött KOM számára: először találkozót szerveztek, ahol a jelentkezők megismerkedhettek egymással, majd jöttek a nyári, csapatépítő táborok, amelyeket a kormánymédia szimplán csak „titkos, kormányellenes kiképzőközpontoknak” nevezett. Pedig még véletlenül sem erről volt szó.

Mészár Anna, a mozgalom egyik szóvivője azt mondja a magyarnarancs.hu-nak, hogy ezekben a táborokban többek között magáról a választási rendszerről volt szó, de arról is beszélgettek, hogyan lehet okosan felépíteni egy mozgalmat, minél többekhez eljutni. Ő egyébként még áprilisban, rögtön Gulyás Márton beszéde után csatlakozott, mert úgy érezte,

így végre tud valamit tenni a közügyekért.

Mostanra ott tartanak, hogy van 170-180 aktivista a mozgalomban, köztük olyanok is, akik akár napi 5-10 órát is a mozgalom ügyeivel foglalkoznak, de vannak, akik szimpatizánsként segítenek. A céljuk pedig továbbra is az, ami a kezdetektől fogva: elérni, hogy egy új, igazságos választási törvény jöjjön létre. A KOM-nak az a terve, hogy először a pártok képviselőivel fogják megvitatni, milyen lenne az a választójogi törvény, ami arányos, és amelyet mindannyian el tudnának fogadni. Ez gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a ma 6-kor megnyíló Agórán naponta lesznek egyeztetések, amelyeken a pártok képviselői vesznek részt, de a diskurzushoz bárki hozzászólhat, kérdezhet. „Az Agóra teret szeretne biztosítani a pártoknak és a választópolgároknak, hogy lefolytassák az egyeztetéseiket az új választási törvénnyel kapcsolatban” – mondja Mészár Anna.

Budija Szilvia és Mészár Anna

Budija Szilvia és Mészár Anna

Fotó: Közös Ország Mozgalom

Azt már a mozgalom másik képviselője, Budija Szilvia teszi hozzá, hogy a terveik szerint a pártoknak szeptember 24-ig sikerül kialakítani egy közös törvényjavaslat-csomagot, amit beterjesztenek az Országgyűlés elé: „Reményeink szerint innentől már a Parlament falain belül fog folytatódni az Agórán elindult vita.” Egyelőre az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, a Liberálisok, a Bokros Lajos-féle MoMa és a Kétfarkú Kutya Párt jelezte, hogy részt vesz az Agórán zajló egyeztetéseken, és

a ma esti megnyitón a csatlakozó pártok elnökei fognak beszédet mondani.

Korábban volt róla szó, hogy a Jobbik is együttműködne a mozgalommal, de Mészár Anna azt mondja, hogy bár Vona Gábor pártja elküldte a saját javaslatcsomagját, az agórai beszélgetéseken nem szeretne részt venni. „Még azért munkálkodunk azon, hogy ők is ott legyenek” – teszi hozzá a szóvivő.

Kilenc párttal nyílik meg a Közös Ország Mozgalom szervezésében létrejött Agóra!

Kilenc párt vesz részt az igazságos választási rendszerről szóló egyeztetésben: a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért.

Azt nem tagadják, hogy jobb lett volna, ha előbb el tud indulni egy igazságos választási rendszerért küzdő mozgalom, de így is bíznak abban, hogy az elkövetkezendő hónapokban sikerül elérni a céljukat. „Az nem lehet indok, hogy már kicsit késő van ehhez, és ne is próbáljunk meg tenni semmit. Ha úgy látnánk, hogy nincs esély a sikerre, akkor nem csinálnánk” – mondja Budija Szilvia.

Ha viszont október 23-ig nem lesz új választási törvény,

a Közös Ország Mozgalom polgári engedetlenséghez folyamodik,

bár Budija Szilviáék azt mondják, elsősorban nem erre, hanem az új törvények elfogadására készülnek, és bíznak abban, hogy azokat a Fidesz is támogatni fogja. Amennyiben erre mégsem kerül sor, azt szeretnék elérni, hogy a polgári engedetlenséggel sikerüljön nyomást gyakorolni a kormányra, hogy mégis támogasson egy konszenzuson alapuló választójogi törvényt. Abban biztosak a mozgalomnál, hogy bármilyen polgári engedetlenségi akciójuk is lesz, az mindenképpen erőszakmentes lesz. „Ezzel az lenne a célunk, hogy az igazságos választási rendszer ügye addig ne kerülhessen le a napirendről, amíg ez az ügy meg nem oldódik” – mondják.

false

 

Fotó: Facebook/Közös Ország Mozgalom

A Közös Ország Mozgalom ugyanakkor a későbbiekben sem tervez párttá alakulást vagy a választásokon elindulni, céljuk egyedül az, hogy sikerüljön kiharcolni egy olyan választási rendszert, amely minden induló párt számára azonos feltételeket biztosítana. „Azt szeretnénk, ha minél többen látnák, hogy amíg nem lesz igazságos választási rendszer, addig ebben az országban mindig kellemetlen következményei lesznek a túlhatalomnak. Nem a Fidesz ellen akarunk új választási törvényt kiharcolni, hanem azért, hogy

megakadályozzuk a mindenkori túlhatalmat” – mondja Mészár Anna.

Azt azonban látják, hogy a mozgalmat sokan még mindig egyedül Gulyás Mártonnal azonosítják, az ő személyes kezdeményezésének tekintik, ezért Gulyás úgy döntött, egyet hátrébb lép, például nem ő képviseli a mozgalmat a nyilvánosságban. Budija Szilvia szerint annyira kiszélesedett a mozgalom, hogy az a kifejezés, hogy „Gulyás Márton mozgalma”, már igazából nem tükrözi a valóságot: „Még a látszatát is szeretnénk elkerülni, hogy ez egy egyetlen személy által irányított, hierarchikus mozgalom volna. Ha meg akarjuk mutatni, hogy közös országot szeretnénk, akkor a mozgalomnak is közösnek kell lennie.”

Leadkép: MTI/Mohai Balázs

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. szept. 01., 11:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 rworse
  rworse
  2017. szeptember 01., péntek 18:47
  Egy ötletnek ez is jó.
 2. 6 Kovacs
  Kovacs
  2017. szeptember 01., péntek 17:32
  5: Persze yoyo, sok sikert a "kitartó türelmes munkához".
 3. 5 yoyo
  yoyo
  2017. szeptember 01., péntek 17:04
  Kovacs, remélem, nem az fog az emberek agyában leülepedni, hogy a közös ország mozgalom a választási törvényen való rugózásra jött létre, és az az egyedüli célja.

  Pontosan azért, mert ma olyan viszonyok vannak, és mert a társadalom olyan állapotban van, amilyenben, nem igazán van realitása egy választási győzelemnek, ha meg valahogy mégis, az érdemben a dolgokon nem fog változtatni.

  Azért is írtam, hogy nem szeretném, ha az instant politizálás mocsarába állnának be hónaljig, ahonnan aztán új 1 százalékos erőként integetnének egyre süllyedve lefelé..

  Az egyedüli igazi program a széles körű társadalmi mozgalom megteremtése lehet. Sok éven át, türelmes, kitartó munkával.
 4. 4 Kovacs
  Kovacs
  2017. szeptember 01., péntek 16:30
  1: A "hideg zuhanyt"pedig akkor kapod (kapjuk európa szerte) ha a nagyon-nagyon tisztességes választási rendszer ugyanazt az eredményt állítja elő. Mert ugyebár a zemberek teljesen "becsavarodtak" a nacionalizmusba. Komplettül.
 5. 3 Niki
  Niki
  2017. szeptember 01., péntek 13:52
  Mit, miért akar Gulyás Márton?
  Elmondta két percben:

  https://www.youtube.com/watch?v=YYLrF8bBdWE
 6. 2 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 01., péntek 13:45
  "..a ma esti megnyitón a csatlakozó pártok elnökei fognak beszédet mondani."


  Fölvásároltam az összes föllelhető füldugót.

  Kinéztem egy jachtot is amelyet a gulyásmarciról fogok elnevezni.
  Talán furcsa ha egy hajót Marharépának neveznek de valahogy ki kell fejeznem a hálámat,
  hát nem igaz?
 7. 1 yoyo
  yoyo
  2017. szeptember 01., péntek 12:21
  A közös ország rendezvényeken jelen vannak más korosztályokból is, ezért nem látnám akadályát, hogy a fiatal arcok mellett idősebbek is megjelenjenek.
  Nagyon fontosnak gondolom, hogy ne csesződjön el az egész az elején azzal, hogy a közvéleményben egy újabb pesti hipszter társaságként láttamozzák őket.
  Amúgy ezt a hangsúlyos női vonalat nagyon támogatom.

  És nem szabad engedni a mozgalmi jellegből.
  A Közös Ország Mozgalom a 20-as évekre beérhetne, nem szabad hagyni, hogy belehajszolják a gyors eredmény teljesítésébe. Abból csak egy újabb 1 %-os, koraszülött párt lesz.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra