Gyöngyösi Márton Jakabnak: "Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból"

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Belpol

Kemény hangú nyílt levelet írt a Jobbik új elnöke a réginek, aki állítólag új párt alapítására készül.  

Jakab Péternek, a Jobbik volt elnökének szóló nyílt levelet tett közzé a Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi elnöke, miután a hvg.hu szerdán arról írt, hogy Jakab augusztus 20-án új párt alapítását jelentheti be

Gyöngyösi a posztban felidézte Jakab karrierjét a Jobbikban (a miskolci városházáról indulva előbb a párt szóvivője, majd országgyűlési képviselője, végül az elnöke lett), hozzátéve, hogy a 2018-as választási vereség után Jakab volt "az az ember, akit látva sokan éreztük úgy, hogy megtaláltuk azt a politikust, aki végre győzelemre vezetheti közösségünket". 

Gyöngyösi visszaemlékezése szerint Jakab elnöksége elején a Jobbik újra erőre kapott, de Jakab menet közben megváltozott, egyre kevésbé volt kíváncsi a jobbikosok véleményére, és bár a Kongresszus kizárólag az általa megnevezett bizalmi embereket választotta mellé az elnökségbe, végül mindegyiküktől elhidegült, egyetlen tanácsadóra hallgatott csak, és menekült a szakmai kérdések elől – a Jobbik népszerűsége pedig újra csökkenni kezdett. Gyöngyösi szerint Jakab az előválasztási fiaskó és a 2022-es választási bukta után sem akarta meghallgatni a kritikákat, és nem ment el az Országos Választmányra sem, hogy a tagsággal megbeszélhesse a kialakult konfliktusokat, helyette egy Facebook-posztban mondott le az elnökségről.

"És hogy hol tartunk most? Engedd meg, hogy elmondjam, hogy milyenné váltál azóta: egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt"

– fogalmaz Gyöngyösi, aki szerint Jakab már nem jelent veszélyt Orbánra, "legfeljebb tanácsadód, és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel".

Gyöngyösi szóvá tette azt is, hogy Jakab hívei vegzálják a többi jobbikost, ami szerinte "a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó, amikor egyesek politikai haszonszerzés céljából egy nemzet fiait egymásra uszítják"; illetve azt is felrótta Jakabnak, hogy szerinte nem a nép pártján áll, illetve hogy "a jó modor nem pénz kérdése, a magyar nép meg nem egy önkívületben hőbörgő horda, amelynek tagjait önös érdekeiken kívül semmi nem érdekli".

Gyöngyösi a kemény kritika után arról ír, hogy szívesen dolgozna együtt a korábban megismert Jakab Péterrel a Jobbikban, mert "annak a Jakab Péternek van helye, és lenne feladata is a Jobbikban".

"Választhatod azt a közösséget, amivel egyszer sikeres voltál, és amivel egyszer még újra sikeres lehetnél. Ám a döntés a tiéd (legalábbis remélem, hogy ezt a döntést kivételesen most személyesen Te hozod majd meg, nem pedig más, helyetted...). Ha Neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem. Ám akkor legalább tedd mindezt egyenesen.

Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy.

Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, Magadnak is" – írta Gyöngyösi Márton. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk