„Ha húszan lennénk, akkor is itt lennénk”

szerző
L.T.
publikálva
2016. jan. 24., 18:52
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) Kossuth téri tüntetésén jártunk.

„Novák Előd (Jobbik) nyilvánosságra hozta azt a 30 évig nem nyilvános dokumentumot, amely alapján bekerülne az alkotmányba a »terrorveszély« intézménye. Novák Előd szerint abszurd módon titkosítják ezt az alaptörvény-módosító javaslatot is, háttéranyagot sem kaptak hozzá, nem lehet tudni, hogy mit ért az előterjesztő terrorveszélyen, »amire hivatkozva (bemondásra) a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül«” – írtuk szerdai híreinkben, és már akkor meglepve tapasztaltuk, hogy a baloldali, parlamenti ellenzéknek nincs hozzáfűznivalója ehhez, és csupán egy kívülálló, Bokros Lajos buzdít cselekvésre.

Bokros Lajos

Bokros Lajos

Fotó: Legát Tibor

Akkor még azt gondolhattuk, hogy a nagy kussolást a Jobbikkal szembeni undor indokolja, mert milyen az már, hogy hirtelen Novák Előd lesz a demokrácia felkent bajnoka, mert erre mit lehet mondani? Csakhogy a következő napok azt bizonyították, hogy sok mindent lehetett volna… Különösen azután, hogy kiderült, a Jobbik természetesen nem a demokráciát félti, csupán seftelni akar Orbánékkal, és „hajlandó újratárgyalni a terrorveszéllyel összefüggő kormányoldali alaptörvény-módosítási kezdeményezést abban az esetben, ha a Fidesz valóban kompromisszumra törekszik Magyarország biztonsága érdekében”.

„A kormány egyetlen mozdulattal, parlamenti hozzájárulás nélkül egyszerűen lekapcsolhatja az egész internetet. Nincs e-mail, nincs Facebook, nincs semmi. Többek között ez vár rátok, ha az Országgyűlés megszavazza az »alaptörvény« legújabb módosítását. Betilthatják a postát, a telefonotokat nem csak ellenőrizhetik, de ki is kapcsolhatják. Elhallgathatnak a tévék, a rádiók, a nyomtatott és internetes sajtó, vagy ha nem, akkor csak kormányközleményeket közöl! Behatolhatnak az otthonaitokba, átkutathatják, és már egy egyszerű »gyanú« alapján letartóztathatnak! És ki nem »gyanús«? Nincs utazás, a határok zárva. Se ki, se be. Azt mondjátok, túlzás? Nem az. Vagy ennyire bíztok a kormányban, azaz Orbánban?” – írta Bokros a tüntetés meghívójában, és azt kérte, hogy tüntetésükhöz minden demokratikus párt csatlakozzék – hiszen a dokumentum, amit Novák nyilvánosságra hozott, még  az Orbán-rendszer disznóságaihoz mérten is arcpirító. A ún. baloldali parlamenti ellenzék mégis úgy viselkedett, mint egy sértődött kamasz, aki kiakadt azon, hogy miért nem a főszerepre kérik fel. Noha többségük a legutolsó pillanatban csatlakozott a tüntetéshez (a részletekről itt olvashatnak), egyértelmű volt, hogy mozgósítani nem fognak, s az egészet inkább muszájból támogatják.

Ha ehhez még hozzátesszük a hideget, illetve azt a tegnap óta terjedő pletykát, hogy „elmarad az egész”, igen meglepő, hogy még így is pár százan összegyűltek a Kossuth téren. Ahhoz képest persze döbbenetesen kevés ez a szám, hogy mi ellen tüntettek…

false

 

Fotó: Legát Tibor

„Sokan mondták, hogy kár egy ilyen rendezvényt szervezni, úgysem lesznek, úgyis hiába – mondta az először színpadra lépő Pusztai Erzsébet, a MoMa alelnöke, de mindjárt hozzá is tette, hogy ha kevesen is vannak, mégis el kell kezdeni. – Itt vagyunk, mert ami most készül, az nem a jobb- és nem a baloldal ügye, az nem kormány és ellenzék vitája, hanem az ország és minden egyes polgárának ügye. Azé is, aki még nem tudja, mi készül, és azoké is, akik még elhiszik a kormány hazugságait. Ha húszan lennénk, akkor is itt lennénk – saját magunk és mások szabadságáért, méltóságáért, azért, hogy fölemelt fejjel járhassunk, mert megalázott és megfélemlített emberekből nem lesz más, csak lehajtott fejű jobbágy!”

Pusztai után Magyar György ügyvéd arról beszélt, hogy „ami most készül, azt úgy hívják, felhatalmazási törvény, és ez azt jelenti, hogy a kormány bármikor feljogosíthatja magát arra, hogy a jogainkat korlátozza”. Magyar figyelmeztetett, hogy ha Orbánék az alaptörvény-módosítást keresztül tudják vinni, például úgy, hogy vásárolnak két darab szavazatot, akkor megvan a parlamenti többségük arra, hogy felfüggesszék az emberek alapjogait. „Ne hagyjuk ezt, állampolgárok vagyunk és nem barmok!” – mondta.

Glázer Attila

Glázer Attila

Fotó: Legát Tibor

Tulajdonképpen ugyanez volt Glázer Attila fotóművész és Katona Andrea, a KARD Egyesület alelnöke, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatójának üzenete is. „Mi választjuk a képviselőinket, és nem ők választják a választóikat” – mondta Glázer, Katona pedig ezt: „A mai hatalom bízik abban, hogy az eddigi csalódások miatt az emberek egyre passzívabbakká válnak, és a köztük keltett gyűlölet, melyben Orbán nagyon profi, tovább fokozható. A forradalom pedig érdeklődés hiányában elmarad!”

A rendezvényen Bokros Lajos volt az utolsó szónok: „A mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért!” – mondta. Már csak az a kérdés, kikkel és hogyan.

szerző
L.T.
publikálva
2016. jan. 24., 18:52
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Gábor Rétai
  2016. január 25., hétfő 14:47
  Ilyen volt. Az acsarkodók azt hiszem, nem értik a lényeget - ez nem baloldali, vagy jobb oldali ügy, ez nem párt ügy ez a diktatúra fenygetése mindannyiunk ellen.

  https://www.youtube.com/watch?v=UAyCgMjJZwM
 2. 12
  grrr
  2016. január 25., hétfő 13:13
  Kedves Hofipisti!

  Teher alatt nő a pálma!
 3. 11
  grrr
  2016. január 25., hétfő 13:07
  Off!

  Kedves kollégák tessék nekem megmondani,

  Lagzi Lajcsi miért a fideszes hatalomgyakorlás mártírja?

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=736412016495145&id=694255650710782&fref=nf

  A kérdést már vizesborogatás alól intézem a tisztelt kollégákhoz.
 4. 10
  Cyrano
  2016. január 25., hétfő 10:52
  Hofipisti:
  Én néha nagyon fontosnak gondolom grrr jelenlétét. Leképezi a magyar választót. Akinek elég egy snájdig ( szerintem rémranda seggnyaló) bandatag ahhoz, hogy elfogadja, amit a fidesz akar. Aki még migráncsot se látott, de a migráns/terrorista veszély elhárítása érdekében hajlandó önként a nyaktiló alá hajtani "okos" buksiját.
  Legalább értem, hogyan jutottunk idáig. (Ha már tenni nem tudok. Minden felvilágosítási kísérletre ugyanaz a buta panel a válasz.)
 5. 9
  Cyrano
  2016. január 25., hétfő 10:48
  Ja értem, grrr: maga csak akkor érez magában késztetést, ha vezérürű után futhat.Imádd segget látni maga előtt. No, akkor a rajongása is helyén van. :D
 6. 8
  Hofipisti
  2016. január 25., hétfő 10:32
  Mi lenne, ha egyszer "grrr" önmérsékletet gyakorolna, s - mondjuk - egy hétig távol tartaná magát a "Narancs"-tól, s nem örvendeztetne (?) másokat csapongó, összevissza, általa megkérdőjelezhetetlennek tartott véleményével? Szerintem sokan fellélegeznének, s "na végre!" felkiáltással újra olvashatónak találnák a mára már "grrr-felhő" homályosította hozzászólás-felületet.
 7. 7
  grrr
  2016. január 25., hétfő 10:26
  "a hiteles politikus előtt tessék előbb az értelmes lakosságot számon kérni."

  Nem a lakosságot kell hibáztatni azért mert csak búbánatot lát maga előtt.

  Tudja: kinek a pap, kinek a papné. Magának sikerül Gyurcsányt tehetségesnek látnia - fogalmam sincs, hogy ez hogyan sikerülhet, de magának megy, ez tény.

  Mások viszont nem képesek erre.

  A lakosságanyázás aligha fogja azt eredményezni, hogy a lakosság elszégyelli magát, magába száll és nagyhirtelen megszereti a Gyurcsányt.

  De azért lehet ezzel próbálkozni.

  Olyan mindegy.


 8. 6
  Cyrano
  2016. január 25., hétfő 09:53
  grrr: a hiteles politikus előtt tessék előbb az értelmes lakosságot számon kérni.
  Kritikus tömeg nélkül ugyanis soha nem lesz változás.
  Tudja, amíg maga nem azt nézi, hogy Csongrádban pl.Lézer -rokonság járt a legjobban a földárverésen, hanem azt, hogy magának Jani hitelesen hazudik, addig jöhet az atyaúristen, maga akkor is csak Janóba lesz belepistulva, és neki hisz. (Hazudj valamit Pinokkió.)
 9. 5
  grrr
  2016. január 25., hétfő 09:15
  Kedves 4-es!

  Tessék mutatni nekem egyetlen hiteles politikust az ellenzékből!

  Akinek a kedvéért, a beléje vetett bizalom és remény okán az ember felkászálódik a fotelből és kimegy a havazásba tüntetni.

  Egyetlen tehetséges valakit akire az ember a szíve szerint rábízná az országot....

  Vagy maradjunk abban, hogy a néző a hibás amiért nem tetszik neki az előadás?

  A nézőt kell megdorgálni amiért úgy látja, hogy a színpadon csak ócska ripacsok vannak?

 10. 4
  Elek Meck
  2016. január 24., 22:08
  Grrrafomán hivatásos kekckedő.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra