Hárman magánszemély megtámadta a bíróságon Baranyi Krisztina Fudan-népszavazását

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Belpol

Felülvizsgálati kérelemmel éltek. A másik, előzőleg elutasított kérdés ügyében pedig a ferencvárosi polgármester fordult a bírósághoz.

Úgy tűnik, többen is megakadályoznák a kormány által tervezett Fudan-beruházást megakasztani kívánó kerületi szintű, ferencvárosi népszavazást – írja a hvg.hu. A helyi népszavazási kezdeményezések ügyében fellebbviteli fórumként illetékes Fővárosi Törvényszék a lap kérdésére azt közölte, hogy az ügyben a helyi választási bizottság által hozott két döntés ellen négy felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Fudan-referendum ügyében a helyi választási bizottság két döntést hozott, mivel Baranyi Krisztina polgármester – az őt támogató önkormányzati képviselőkkel – két népszavazásra javasolt kérdést nyújtott be szeptember végén. Az egyik kérdés a kerületi ingatlanok átadását, a másik az eredeti tervtől, a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását akadályozná meg. Ezeket a kérdéseket nyújtották be a népszavazásra javaslatként:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Ahogy azt a Narancs is megírta, a két kérdést a IX. kerületi helyi választási bizottság október végén külön-külön vizsgálta, és csak a másodikat engedte át, az első kérdést nem hitelesítette.

A Fővárosi Törvényszék a hvg.hu-val most azt közölte, hogy ezt a jóváhagyott kérdést támadták meg többen is: hárman adtak be felülvizsgálati kérelmet, nevüket személyiségi jogi okok miatt nem közölhetik. A törvényszék arról adott még tájékoztatást, hogy egyikről sem hoztak még döntést.

De arról a negyedik, szintén magánszemély által benyújtott kérelemről sem döntött még a bíróság, amely a másik népszavazási kérdésre vonatkozott, és épp azért támadta meg a döntést, mert azt a kérdést nem engedte át a helyi választási bizottság. Az ezt benyújtó személy ismert, hisz' Baranyi Krisztina korábban elmondta, hogy megtámadja az elutasítást.

A lap kiemeli, amennyiben a törvényszék kivárja az elbírálásra rendelkezésre álló 30 napot, év végére születhet minden kérdésről döntés. A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő 8 napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni. A jogorvoslati határidők letelte után,

a végül jogerősen jóváhagyott kérdés(ek) alapján a kerületi képviselőtestületnek ki kell tűznie a referendumot és az időpontját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk