Benyújtotta a Fudan-beruházás megakadályozásáról szóló helyi népszavazás kérdéseit Baranyi Krisztina

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 30.

Belpol

Mutatjuk a ferencvárosi Fudan-referendum kérdéseit.

Helyi népszavazással akadályozná meg a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának kiszemelt fővárosi kerület, Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina a  beruházást, miután az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, később pedig a fővárosi szintű népszavazás mögül kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is. 

Ezt követőennem maradt más lehetőség, mint a kerületi, vagyis helyi szintű referendum. A helyi népszavazáson feltenni kívánt kérdéseket csütörtökön nyújtották be Baranyi a ellenzéki helyi képviselők aláírásával a helyi választási bizottsághoz – írja a hvg.hu. Két kérdést tennének fel:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Az első népszavazási kérdés arról szól, hogy az eredeti terveknek megfelelően – amelyeket korábban a kormány, a kerület és a főváros egyetértésével alakítottak ki – csak és kizárólag a Diákváros projekt valósulhasson meg. Eszerint mintegy 8000 kollégiumi férőhely épült volna, kiszolgáló infrastruktúrával, bolttal, zöldfelületekkel, sport- és kulturális funkciókkal, az egésznek pedig a központja közösségi térként az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep lett volna.

A második kérdés pedig arra irányul, hogy önkormányzati tulajdonú terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott és érdemi munkát nem végző, a közpénzt viszont nyelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

A polgármester a lapnak úgy nyilatkozott, a kérdések benyújtásához a törvényben előírt minimumnál – ez a helyi önkormányzati képviselők legalább negyede, ami Ferencváros esetében 5 fő – jóval több, 12 aláírást mellékeltek. Most várják, hogy a helyi választási bizottság jóváhagyja a kérdéseket, és a jogorvoslati határidők leteltével a kerületi képviselőtestületnek már csak ki kelljen tűznie a referendumot a két kérdéssel.

"Talán kevesebbet emlegetik most a beruházást, mégis, csupán a kormányzat politikai döntésének kérdése, hogy elkezdődik-e a Fudan Egyetem megvalósítása, ennek szerintem valós a veszélye"

– nyilatkozta Baranyi Krisztina a hvg.hu-nak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk