Hivatalosan is bejelentették, hogy kizárták az MSZP-ből a Márki-Zay Péter ellen induló volt szocialistát

  • narancs.hu
  • 2018. január 27.

Belpol

Hernádi Gyula mintha Lázár János emberének a kezére játszana.

A párt hódmezővásárhelyi szervezete szombaton közölte az MTI-vel, hogy hivatalosan is kizárták a pártból Hernádi Gyulát, aki megszegte a párt alapszabályát, amely kimondja: a tagsági viszony megszűnik, ha valaki egy választáson a párt által állított vagy támogatott jelölttel szemben önkényesen más szervezet jelöltjeként vagy függetlenként indul. Márpedig Hernádi önkényesen indul, mert az MSZP – mint ahogy a többi ellenzéki párt – korábban bejelentette, nem állít saját jelöltet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson induló független Márki-Zay Péterrel szemben. Úgy tudjuk, a helyi tagság pénteken szavazott a kizárásról, a gyűlésen Botka László, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje, a Vásárhelyhez közeli Szeged polgármestere is ott volt.

Hernádi Gyula az indulását így indokolta az MTI-nek: egy megyei jogú városban tarthatatlan, hogy a baloldalnak ne legyen jelöltje. A felmérések szerint a hódmezővásárhelyiek harmada baloldali elkötelezettségű – hangsúlyozta. Hozzátette: sokáig várt a döntéssel, de úgy gondolja, nem lehet cserbenhagyni ezeket a szavazókat.

A szintén függetlenként induló Hernádiról helyben sokan azt sejtik, szándékosan gyengítheti Márki-Zay esélyeit, bár ezt ő folyamatosan tagadja. Az mindenesetre kissé furcsa volt, hogy az ő szórólapjait a fideszes jelölt anyagaiba csomagolva kezdték terjeszteni Hódmezővásárhelyen. A volt MSZP-s politikus egyébként 2002-től 2010-ig képviselőként dolgozott a hódmezővásárhelyi közgyűlésben. A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, a Centrum, a Munkáspárt és egy civil szervezet, majd 2006-ban az MSZP és egy civil szervezet jelöltjeként indult a polgármesteri posztért.

Már nyilvános Márki-Zay programja

Szombaton Márki-Zay Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta választási programját, amelyben egy „megfélemlítéstől és korrupciótól mentes” Hódmezővásárhely kialakítását ígéri. A tizenkét pontos programban egyebek közt leszögezi:

„Meg kell szüntetni a város életét minden területen megbénító megfélemlítést, az emberek listázását és állásuk elvesztésével való zsarolását. Vállalom, hogy kiállok mindenki mellett, akit politikai okból üldöznek, és együtt felszámoljuk az önkényt. Különösen is szívemen viselem az önkénynek leginkább kitett önkormányzati, közoktatási és egészségügyi dolgozók helyzetét, és a szociális intézményekben lévő emberek panaszait.”

A programban az is szerepel, hogy megválasztása esetén Márki-Zay vállalja: polgármesterként folyamatosan nyilvánosságra hoz majd minden közpénzzel kapcsolatos városi adatot. Szerinte a polgároknak joguk van megtudni, hogy mire költik az adóforintjaikat, kinek milyen személyes juttatásai vannak, milyen alapítványokat támogat az önkormányzat milliókkal, kik használnak önkormányzati gépjárműveket és milyen jogcímen. „Meggyőződésem, hogy a nyilvánosságtól tartva drasztikusan le fog csökkenni a felháborító méreteket öltött pénzszórás, és ebből az összegből jut majd a járdák és utak felújítására, belvízelvezetésre, és a jobb minőségű egészségügyre is.”

A program további, a helyi problémákra választ adó pontjai itt olvashatók. Márki-Zay Péterről nemrég portrét is közöltünk, amelyből sok más részlet mellett kiderül, miért költöztek vissza az Egyesült Államokból:

„Fel kell szabadítani a várost" - Márki-Zay Péter útja a polgármesteri csatáig

Sokakat meglepve, szinte a semmiből jelentkezett be a hódmezővásárhelyi polgármesteri székért Márki-Zay Péter. Magát kiábrándult, egykori Fidesz-szavazóként jellemzi, aki sokakkal együtt egyik mai párttal sem tud maradéktalanul azonosulni. Elmondása szerint politikailag független, konzervatív, keresztény ember, aki fejlesztésben és közösségben gondolkodik pártprogramok helyett. Márki-Zay szerint nem ő keverte a vallást a politikába, ő csupán önmagát felvállalva beszélt világnézetéről.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?