Így néz ki az ország leglehangolóbb játszótere

Belpol

Megépült a gödi Samsung SDI melletti játszótér körül felhúzott zajvédőfal. Kérdés, kinek van kedve ilyen környezetben a gyerekét hintáztatni. 

Március elején még csak annyit tudtunk, hogy valamit épít a gödi Samsung SDI, ami miatt elkerítették a gyár melletti játszóteret. Az építésügyi hatóság oldalán szerepeltek tervek, melyből kiderül, hogy zajvédőfal készül, de sem az önkormányzattól, sem a vállalattól nem kaptunk bővebb tájékoztatást arról, miért pont a játszótér körül állítják fel. 

Időközben úgy értesültünk, hogy a fal elkészült, ezért kimentünk a helyszínre megnézni. És valóban: talán még nem érte el a száz százalékos állapotát a beruházás, de a zajvédő már áll. Így a játszótér most beszorult a gyár és a fal közé, amely kissé szürreális látványt nyújt. 

 
Játszótér a zajvédőfal mögött
Fotó: A szerző felvétele

A fal oldalain van két nagyobb kapu, melyek ottjártunkor zárva voltak, feltehetően a jövőben ezeken keresztül lehet majd bejutni a térre. Ugyanakkor meg tudtuk kerülni a zajvédőt, így belülről is megörökítettük a helyszínt. A látottak alapján nem valószínű, hogy  olyan nagy gyerekzsivaj lesz majd errefelé, ugyanis nincs túl sok játszótéri eszköz, melyeken játszhatnának. 

 
Fotó: A szerző felvétele

A fal megépülése miatt az is jobban érződik, hogy milyen közel van a gyár a lakott területhez: az utca túloldalán, vagyis egy kőhajításnyira már családi házak találhatóak.

 
Fotó: A szerző felvétele

Gyorsan lezavarták

Előző cikkünkben még arról írtunk, hogy a kormányhivatal nem engedélyezte a zajvédőfalat. Egészen pontosan azt írták megkeresésünkre: „Az engedélyezési eljárás folyamatban van. A Pest Vármegyei Kormányhivatal a tervezett építmény jogszabályi megfelelőségét vizsgálja”. Úgy tűnik, időközben ez az akadály elhárult, hiszen megépült a zajvédő. 

Az építkezésről a Hello Göd nevű lap is beszámolt. Erről érdemes tudni, hogy a Fidesz-közeli Közép-magyarországi Régióért Alapítvány gondozza, amely tetemes támogatást kapott, például környékbeli, így gödi kiadványok működtetésére. A Pest megyei közgyűlés a Samsung SDI-ból származó adóbevételeit osztja vissza, ebből jutott az alapítványnak is, legutóbb márciusban. 

A lap szerint az akusztikai mérések azt mutatják, hogy a zajvédő falak a házak közelében jobban kifejtik hatásukat, mintha a gyárnál épülnének. A falon lesz két kapu, ezken keresztül lehet bejutni a játszótérre, melyet egyébként nem terveznek elköltöztetni. A beruházást a Samsung SDI valósítja meg, költségvetési kihatása nincs a városra nézve.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a gyárból négy év alatt 88 tonna magzatkárosító oldószer (NMP) került a levegőbe, így kérdéses, hogy az amúgy is lehangoló környezetben lévő játszóteret ki használná szívesen a jövőben. Érdekesség – mint ahogyan azt az Átlátszó megírta – a játszótér körüli zajvédőről szóló cikkünket Dél-Koreában is szemlézték

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.