Kiderült, mennyire szennyező a gödi akkugyár

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Belpol

Négy év alatt 88 tonna mérgező oldószer került a levegőbe. 

Kikérte az Átlátszó Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 22-es légszennyezettségi adatait, és ezekből kiderül, hogy Gödön a 2018-as mértékhez képest a hétszeresére nőtt a levegőben a szén-dioxid mennyisége. Az elektródagyártáshoz használt szerves oldószerből, az N-metil-2pirrolidonból (NMP) 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe Gödön, a legnagyobb mennyiség 2021-ben, akkor 81,486 tonna NMP távozott az üzem légszennyező pontforrásain.

Az NMP-t reprodukcióra káros hatású anyagként tartják számon, belélegzése veszélyt jelent a terhes nőkre, hosszú távon vetélést okozhat, és a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti. 

Ennek az oldószernek a jelenlétét a gödi kútvízben is kimutatták már, amelyről az Átlátszó 2022 májusában írt. Teljes körű vizsgálat nem indult, mert a hatóságok nem látták bizonyítottnak, hogy a szennyezés az akkumulátorgyárból származik. Azt is tudni lehet, hogy a Samsung területén öt éven át nem működtek figyelőkutak, az egyetlen ilyen eszközt betemették.

Az Átlátszó elkérte a gödi gyár munkavédelmi határozatait is, amelyekből azt szűrte le, hogy 2021-ben és 22-ben hét alkalommal 133 ember, 2023-ban pedig 44 fő dolgozott úgy, hogy egészsége fokozottan veszélyben volt. 2021-ben nikkelből és kobaltból a megengedett határértékek tíz- és húszszorosa volt a munkahelyi levegőben. Bár tízmillió forintra megbüntették az üzemet, a légszűrő készülékek később sem működtek megfelelően, és a munkavédelmi előírásokat sem tartották be.

2023 júniusában 250-szer több nikkel volt a levegőben, mint amennyi megengedett. Emiatt kétszer tízmillióval bírságolták meg a Samsung SDI-t.

A kormányhivatal eredetileg magasabb összegeket állapított meg, de a munkavédelmi törvény szerint a maximális büntetés 10 millió forint, ezért csak ennyit róttak ki egyszerre a cégre. 

Az Átlátszó számolt: a cég megúszta 30 millió forint munkavédelmi bírsággal, miközben csak 2022-ben 1631 milliárd forint árbevétele és 31 milliárdos nyeresége volt. 

A kormány március elsejétől szigorítja a munkavédelmi bírságolást, a maximális bírság 100 millió forint lehet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.