Megint sok tízmillió juthat a Fideszhez kötődő szervezeteknek az észak-pesti agglomerációban

Belpol

Természetesen a gödi Samsung iparűzési adójából, ami felett a megyei önkormányzat diszponál. Az EP- és az önkormányzati választás előtt lesz a pénzosztás.

Márciusban, pár hónappal az európai parlamenti és az önkormányzati választás előtt újabb tetemes támogatások érkezhetnek a Fideszhez és helyi politikusaihoz kötődő Észak-Pest megyei szervezetekhez – értesült a Narancs.hu. 

Mint arról lapunk számos alkalommal beszámolt, a gödi Samsungnak a kisvárostól elvett iparűzési adóját osztja vissza a Pest megyei önkormányzat ilyenformán. Ennek általában az a metódusa, hogy a fideszes vezetésű megye a több milliárd forintból sok tízmillió forintot oszt szét Fidesz-közeli civil szervezeteknek, pályázatok útján. Legutóbb decemberben 50 pályázat támogatását szavazta meg a megyei önkormányzat illetékes bizottsága 507 millió forintos keretösszeggel. A támogatottak között több olyan egyesület, alapítvány is volt, melyek kormánypárti kiadványokat adnak ki, de kapott olyan szervezet is támogatást, aminek kurátora Kammerer Zoltán, a Fidesz által támogatott gödi polgármester. Minderről itt írtunk:

Lapunk információi szerint a pénzről döntő értéktár bizottság csütörtökön ül össze. Az előterjesztések alapján ismét jelentős támogatásban részesülhet a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amely a Gödi Tükörkép városi magazint (17,2 millió forint), az Itt lakunk Csömör közéleti magazint (18,5 millió forint), Veresegyház (19,9 millió forint), valamint szintén Göd (19,9 millió forint) portálját gondozhatja a Samsung pénzéből. Pluszként 4,4 millió érkezhet a szervezethez egy egészségügyi témájú könyv kiadására. Az alapítvány 2005-ben is létezett, amikor Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója volt a kurátora, de tagja volt Dióssi Csaba jelenlegi dunakeszi polgármester is. 

A Dunakanyar Média Alapítványt is ismét támogathatják, méghozzá 10 millió forinttal. A szervezet hírszolgáltatást kíván megvalósítani Őrbottyánban, Csörögön, Vácrátóton, Sződön, Sződligeten 2024. április 1-je és augusztusa 31-e között. Az alapítványhoz köthető a szobi és váci járás híreivel foglalkozó kormánypárti portál, a 0627.hu. 

Az említetteken túl több rendezvény megszervezésére is kapnak pénzt civil szervezetek, így lesznek sportnapok, fesztiválok. Előre nem lehet látni, hogy ezek egészen pontosan milyen rendezvények, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a támogatott programok fővédnökei fideszes országgyűlési képviselők – nem kizárt tehát, hogy idén is megjelennek ezeken az eseményeken a kormánypárthoz köthető személyek, például jelöltek. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Kammerer Zoltánhoz köthető Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány gyereknap szervezésére közel 20 millió forintot kaphat. A Göd Fejlődéséért Közalapítvány, melynek alapítói jogait az önkormányzat gyakorolja, szintén kap 10 millió forintot az előterjesztés szerint nőnapi rendezvény szervezésére. 

Abban semmi meglepő nincs, hogy a Gödtől elvett Samsung-pénzek Fidesz-közeli szervezetekhez csordogálnak vissza, viszont korábban arra nem volt példa, hogy ilyen rövid időn belül – ahogy cikkünk elején említettük, december óta –kétszer is lefutatták a pályáztatást. A 2022-es országgyűlési választás előtt részletesen foglalkoztunk azzal, hogy hogyan csináltak az akkumulátorgyár adóbevételeiből fideszes médiát a szóban forgó szervezetek. 

Frissítés 

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő cikkünk megjelenése után arról posztolt a Facebookon, hogy a Göd Fejlődéséért Közalapítvány egy olyan rendezvényre kaphat pénzt, ami már lezajlott. Mint írta, „az vajon mennyire átlátható és tiszta jogi szempontból, hogy ma dönt a Vármegyei Értéktár Bizottság, hogy a »civil alapból« kapjon-e a város közalapítványa pénzt arra a rendezvényre, ami már le is zajlott? (Nem civil és nem abban az időpontban. A többi nagyjából stimmel.)”

A rendezvényről polgármesteri beszámoló is készült. 

(Címlapképünkön: Kammerer Zoltán és Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke. Forrás: Kammerer Zoltán Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.