Megint sok tízmillió juthat a Fideszhez kötődő szervezeteknek az észak-pesti agglomerációban

Belpol

Természetesen a gödi Samsung iparűzési adójából, ami felett a megyei önkormányzat diszponál. Az EP- és az önkormányzati választás előtt lesz a pénzosztás.

Márciusban, pár hónappal az európai parlamenti és az önkormányzati választás előtt újabb tetemes támogatások érkezhetnek a Fideszhez és helyi politikusaihoz kötődő Észak-Pest megyei szervezetekhez – értesült a Narancs.hu. 

Mint arról lapunk számos alkalommal beszámolt, a gödi Samsungnak a kisvárostól elvett iparűzési adóját osztja vissza a Pest megyei önkormányzat ilyenformán. Ennek általában az a metódusa, hogy a fideszes vezetésű megye a több milliárd forintból sok tízmillió forintot oszt szét Fidesz-közeli civil szervezeteknek, pályázatok útján. Legutóbb decemberben 50 pályázat támogatását szavazta meg a megyei önkormányzat illetékes bizottsága 507 millió forintos keretösszeggel. A támogatottak között több olyan egyesület, alapítvány is volt, melyek kormánypárti kiadványokat adnak ki, de kapott olyan szervezet is támogatást, aminek kurátora Kammerer Zoltán, a Fidesz által támogatott gödi polgármester. Minderről itt írtunk:

Lapunk információi szerint a pénzről döntő értéktár bizottság csütörtökön ül össze. Az előterjesztések alapján ismét jelentős támogatásban részesülhet a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amely a Gödi Tükörkép városi magazint (17,2 millió forint), az Itt lakunk Csömör közéleti magazint (18,5 millió forint), Veresegyház (19,9 millió forint), valamint szintén Göd (19,9 millió forint) portálját gondozhatja a Samsung pénzéből. Pluszként 4,4 millió érkezhet a szervezethez egy egészségügyi témájú könyv kiadására. Az alapítvány 2005-ben is létezett, amikor Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója volt a kurátora, de tagja volt Dióssi Csaba jelenlegi dunakeszi polgármester is. 

A Dunakanyar Média Alapítványt is ismét támogathatják, méghozzá 10 millió forinttal. A szervezet hírszolgáltatást kíván megvalósítani Őrbottyánban, Csörögön, Vácrátóton, Sződön, Sződligeten 2024. április 1-je és augusztusa 31-e között. Az alapítványhoz köthető a szobi és váci járás híreivel foglalkozó kormánypárti portál, a 0627.hu. 

Az említetteken túl több rendezvény megszervezésére is kapnak pénzt civil szervezetek, így lesznek sportnapok, fesztiválok. Előre nem lehet látni, hogy ezek egészen pontosan milyen rendezvények, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a támogatott programok fővédnökei fideszes országgyűlési képviselők – nem kizárt tehát, hogy idén is megjelennek ezeken az eseményeken a kormánypárthoz köthető személyek, például jelöltek. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Kammerer Zoltánhoz köthető Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány gyereknap szervezésére közel 20 millió forintot kaphat. A Göd Fejlődéséért Közalapítvány, melynek alapítói jogait az önkormányzat gyakorolja, szintén kap 10 millió forintot az előterjesztés szerint nőnapi rendezvény szervezésére. 

Abban semmi meglepő nincs, hogy a Gödtől elvett Samsung-pénzek Fidesz-közeli szervezetekhez csordogálnak vissza, viszont korábban arra nem volt példa, hogy ilyen rövid időn belül – ahogy cikkünk elején említettük, december óta –kétszer is lefutatták a pályáztatást. A 2022-es országgyűlési választás előtt részletesen foglalkoztunk azzal, hogy hogyan csináltak az akkumulátorgyár adóbevételeiből fideszes médiát a szóban forgó szervezetek. 

Frissítés 

Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő cikkünk megjelenése után arról posztolt a Facebookon, hogy a Göd Fejlődéséért Közalapítvány egy olyan rendezvényre kaphat pénzt, ami már lezajlott. Mint írta, „az vajon mennyire átlátható és tiszta jogi szempontból, hogy ma dönt a Vármegyei Értéktár Bizottság, hogy a »civil alapból« kapjon-e a város közalapítványa pénzt arra a rendezvényre, ami már le is zajlott? (Nem civil és nem abban az időpontban. A többi nagyjából stimmel.)”

A rendezvényről polgármesteri beszámoló is készült. 

(Címlapképünkön: Kammerer Zoltán és Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke. Forrás: Kammerer Zoltán Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk