Zajvédőt épít a Samsung Gödön, elkerítettek egy játszóteret

Belpol

Zajárnyékolót kell építenie a Samsungnak Gödön, de egy helyi játszótér körül húzódik majd. Talán túl hangosak a csúszdázó, hintázó gyerekek? Kiderült, a kormányhivatal lapunk megkeresésekor még nem adott építési engedélyt a zajvédő falnak. 

Kammerer Zoltán polgármester még tavaly júliusban jelentette be Facebook-oldalán, hogy Paplanos Péter, az akkumulátorgyártással foglalkozó Samsung SDI PR-igazgatója nála járt, és tájékoztatta arról, a jövő héten elkezdődik a zajvédő fal építése a vállalat helyi bázisa körül, és olyan augusztus harmadik hetére el is készül. Ezt az időpontot azonban nem sikerült tartani. A Göd-ÉRT Egyesület számolt be róla közérdekű adatigénylés nyomán, hogy a munkálatok folynak, de a Samsung SDI augusztus közepéig nem kapott építési engedélyt. A zajvédő továbbra sem készült el.  

Márpedig a zajvédő fal építése időszerű lenne, ugyanis ha már Gödön működik a sokak által gyűlölt üzem, amely egyebek mellett négy év alatt 88 tonna magzatkárosító oldószert eresztett a levegőbe, akkor legalább az egyik legakutabb problémát, a zajterhelést kezelnie kellene. (A Göd-ÉRT munkája nyomán a kormányhivatal 2021 augusztusában határozatot hozott arról, hogy 470 gödi ingatlan a Samsung SDI zajhatásterületébe tartozik. A civil szervezet szerint a Samsung SDI bővülésével már nem csak a város keleti lakóövezetében és Göd-Újtelepen – ahol a hivatal szerint is zajhatárérték-túllépés van –, hanem a 2-es főút, valamint a Duna közelében is hallható a zajszennyezés.)

Elkerítették a játszóteret

A napokban olvasónktól kaptunk pár felvételt, melyen az látszik, hogy a Samsung SDI üzemének északkeleti részén valamilyen munkálatok kezdődtek, melynek nyomán elkerítették az önkormányzat tulajdonában lévő játszóteret (a Zrínyi Miklós utcában). 

 
Az elkerített játszótér, háttérben a Samsung
Fotó: A szerző felvétele

 
A játszótértől csak pár lépésre vannak a lakóházak
Fotó: A szerző felvétele

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi lehet az elkerítés oka, esetleg vajon itt tervezi-e megvalósítani a zajvédő falat a vállalat. Ez egyébként laikus szemmel nézve sem tűnik túl ideálisnak, hiszen a fal elég messze van a zajforrástól, magától a gyártól. (Hacsak nem az a cél, hogy a hintázó, csúszdázó gyerekek zaját fogják fel...) Az kérdés, hogy amennyiben a falat itt tervezik felhúzni, akkor hogyan lehet majd megközelíteni a játszóteret. 

Megkerestük a Samsung SDI-t, valamint Göd önkormányzatát, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az építésügyi hatóság oldalán (ÉTDR) találtunk egy helyszínrajzot, ahol a játszótér területére annyi van jelölve: „tervezési terület”. Azt, hogy ez egészen pontosan mit takar, nem említi a dokumentum. Ugyanakkor az is látható, hogy a „zajgátló fal” nyomvonala (1-es, 2-es szakasz) merre futna: ebből úgy tűnik, hogy a játszótér körül. Mindez nem tűnik egy bődületesen nagy „fejlesztésnek”, ha mindössze a tervezési terület körül valósul meg, ismerve a gyár teljes területét

 
Részlet a helyszínrajzból
Forrás: ÉTDR

Vizsgálja a kormányhivatal

„Az engedélyezési eljárás folyamatban van. A Pest Vármegyei Kormányhivatal a tervezett építmény jogszabályi megfelelőségét vizsgálja” – válaszolta megkeresésünkre február 22-én a kormányhivatal, amikor a zajvédő falról kérdeztük. Ennek értelmében, ekkor még nem kapott engedélyt a vállalat.

Megkérdeztük Vajda Viktóriát, a Momentum önkormányzati képviselőjét, aki az alábbi tájékoztatást adta lapunknak: „Valóban csak ennyit tudunk, hogy a Samsungot kötelezték egy zajvédő fal építésére, ami beton alapzaton pár méteres áttetsző üveg fal lesz.

De hogy ezt miért az önkormányzati játszótér elé húzzák fel, arra nincs racionális magyarázat és konkrét információ sem.

A lakosságot nem védi, ugyanis a zajforrás magasabban van, mint a fal maga lesz, a fal és a gyár között pedig nem tudom elképzelni, hogy kellemes, gyerekbarát környezet lenne, ahova szívesen mennének a családok. És nem csak a zaj miatt, hanem az elmúlt időszakban napvilágot látott kibocsátási adatok miatt sem...” – írta a képviselő. 

Csütörtökön volt képviselő-testületi ülés, amelyen Vajda Viktória rákérdezett az elkerítésre: mint lapunkat tájékoztatta, Kammerer Zoltán polgármester azt mondta, írásban küldje el a kérdését, amire 30 napon belül válaszol majd. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk