Index: „Oligarchák mocskos mancsa közötti alku tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál”

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

A főszerkesztő szerint a helyzet nem ideális, de lehetne rosszabb is.

Szerkesztőségi jegyzetet közölt Dudás Gergely, az Index főszerkesztője a lap tulajdonosváltásáról. Csütörtökön derült ki, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Holding lehívta 2014 februárja óta meglévő opciós jogát a portálra, de a tulajdont rögtön továbbadta a Magyar Fejlődésért Alapítványnak. Az alapítványt Bodolai László, az Index ügyvédje vezeti, de a kuratóriumban és az alapítványt létrehozó cégben Simicska közeli munkatársai is felbukkannak.

Dühösek vagyunk, de függetlenek

Újabb Simicska-ember az Index környékén című cikkében a Hvg.hu számolt be arról péntek délután 15.20-kor, hogy Tóth Mariann, az elmúlt évtizedekben Simicska Lajos különböző cégeiben ügyvezetőként dolgozó bizalmasa lett a Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatója. Az Index szerkesztősége a hírről az újságcikkből értesült. Hogy miért fontos ez?

Dudás Gergely a következőképp jellemzi a kialakult helyzetet:

„Mit jelent ez a számunkra – és nyilván az olvasók számára is – legfontosabb tartalmi függetlenség szempontjából? Azt, hogy Simicska emberei bár rálátnak az Index gazdálkodására, bármilyen tranzakcióról, esetleges eladásról értesülhetnek, de amíg Bodolai ezt nem engedi – az igazgatóság elnökeként és tulajdonosként –, a közelébe nem jöhetnek a szerkesztőségnek. Bár befolyásolási kísérletnek nyoma nincs, a szerkesztőség ígéretet kapott további, az eddigi független működést biztosító garanciák kialakítására is.”

A 2014-es opciós szerződésről így ír:

„Sötét felhők gyűltek az Index felett, írhatnám szebben megfogalmazva a tényt, hogy oligarchák mocskos mancsa közötti alku tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál. Nehéz másképp jellemezni azt a helyzetet ugyanis, amikor a hatalma csúcsán a Fideszt és a kormányt a zsebében tartó Simicska, a rendszerváltás utáni magyar történelem legdurvább oligarchája még a 2014-es választások előtt opciós jogot szerez az Index felett. A pártmédiát építő pártpénztárnok lehetőséget kap arra, hogy a legnagyobb magyar hírportálból kormányzati propagandalapot csináljon. Vagy bármit.”

A folytatásról pedig óvatosan optimista tónusban fogalmaz:

„Nem félünk? Nem. Persze hülye az, aki ebben az országban, az épülő illiberális államban nem fél – van mitől, bőven. De félve nem lehet jó újságot csinálni, maradjunk annyiban, hogy aggódunk már egy ideje, ránk szállnak-e.”

„De dühből sem lehet jó újságot csinálni. Márpedig az Index nemcsak jó újság – elnézést a szerénytelenségért –, hanem a mai beszűkült magyar nyilvánosság egyik legfontosabb eleme, a néhány utolsó, műhelymunkára, valódi oknyomozásra, a kormányzat, a hatalom ellenőrzésére, a klasszikus őrkutya szerepre képes szerkesztőség egyike. És egyelőre az is marad.”

Figyelmébe ajánljuk