„Két pofon nem a világ?” – Kemény szavak a monoklis tüntetésen

Belpol

„Nőverőknek nincs helye a közéletben” felkiáltással szervezett rövid tiltakozást a Demokratikus Koalíció (DK) négy tagja, amelyen civilek és néhány ellenzéki politikus vett részt. A demonstráción – rossz idő ide vagy oda – fájóan kevesen voltak.

Festett monoklival, beragasztott vagy bekötözött fejjel demonstráltak körülbelül százan november 18-án délben a Képviselői Irodaház előtt. Az eseményt a Bátran NŐ nevű Facebook-oldal szervezte, amelyet a DK-ból ismert Vadai Ágnes, Gálvölgyi Dorka, Wirsching Viktória és Buzás Anna alapított.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A kezdeményezés azért jött létre, mert a DK nőtagjainak elege lett abból, „hogy néhány férfi a parlamentben úgy gondolja, hogy erkölcsi leckét ad nekünk arról, hogy mit is jelent nőnek lenni ma Magyarországon. Hogy mi az ideális, mi az elfogadható. Házasság, gyerek, fakanál, és még az ütések elviselése is belefér nekik. Mi meg azt gondoljuk, hogy magunk szeretnék arról dönteni, hogy hogyan éljük az életünket. Sokszínűek vagyunk mi nők, sokféle sorssal”.  Ez az ügy nem a pártpolitikáról szól, nem is feminista, hanem sorspolitika.

A félórás eseményen Buzás Anna ismertette Balogh „nőverő” József, Orbán Viktor egykori tanügyi szakértője történetének legutóbbi mozzanatait – amelyekről hírösszefoglalónkban már mi is írtunk –, majd felolvasta az ENSZ deklarációját a nők elleni erőszak megszüntetéséről. Ezt követően Tallós Rita színész osztotta meg saját történetét a jelenlévőkkel, elmondta, hogy bár most a bal szemén a monokli csak festék, volt idő, amikor személyesen megtapasztalta a családon belüli erőszakot. Bátorságra, valamint a rizikó és a bizonytalanság vállalására buzdított mindenkit, akkor is, ha ez manapság nem divat: „Nem vagyunk ma itt elegen, mert nem vagyunk bátrak.” Majd felszólalt Bitó László kutatóorvos, író is, aki 2012-ben röpiratot írt Érvek a nők legsajátosabb önrendelkezési jogának védelmében címmel, most pedig egy november 16-án Debrecenben történt haláleset kapcsán beszélt a családon belüli erőszak formáiról, kiemelve, hogy a lelki sebek bőven 8 napon túl gyógyulnak, a bántalmazás pedig nem mindig az első pofonnál kezdődik. Ezután Borka-Szász Tamás (DK) felolvasta Vajda János A vén mosónő című versét, majd Vadai Ágnes tartott záróbeszédet.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Vadai elmondta, azért vonultak ma a Képviselői Irodaház elé, hogy szembesítsék Balogh Józsefet, a nőverőt azzal, hogy egyszer életében legyen férfi, és távozzon a közéletből, országgyűlési képviselői tisztségéből, valamint mondjon le polgármesteri címéről. De nemcsak Balogh figyelmét akarták felkelteni, hanem valamennyi kormánypárti képviselőét is, akik a múlt héten megszavazták a parlamentben demonstráló monoklis politikusok pénzbüntetését. „Mi csak büntetést kaptunk, de Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaznak, és minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak következtében” – tette hozzá. Többször elhangzott a kérdés, miszerint: „kinek kell a parlamentben ülnie, és kinek kell büntetést kapnia? Annak, aki felemeli a szavát a nőverés ellen, vagy annak, aki a nőt veri?”

A DK-s politikus hozzátette, hogy szerették volna, ha a demonstráción a kormánypárti képviselőnők is megjelennek, mert őket is érheti atrocitás. (Szégyenlistánkat a nőbüntető Fidesz–KDNP-s hölgyekről itt találják.) „Annak a két pofonnak, a verbális sértésnek nincs pártpolitikai hovatartozása. Selmeczi Gabriellát kócos fogú rémségnek nevezni pont akkora tahóság, mint engem lekövérezni, vagy Szél Bernadettnek azt mondani, hogy ’attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos’.”

Vadai szerint sokan „unják már”, hogy folyton demonstrálnak, a családon belüli erőszakról beszélnek és műmonoklival járnak. „Én meg azt unom, hogy ’Mit pofázol bele kisanyám?’, meg hogy ’Vetkőzz Ági, hol a babydoll?!’. Meg azt is unom, hogy majd ha szülünk két-három vagy még inkább négy-öt gyereket, akkor majd nem lesz családon belüli erőszak, meg azt is unom, hogy ez az ország tele van bántalmazott emberekkel, és nem áll senki az oldalukra.” Folytatásként Vadai hangsúlyozta, hogy egy közszereplőnek, a kormánynak, az országgyűlési képviselőknek az a dolga, hogy a gyengék oldalán álljanak, hogy az áldozatok végre azt láthassák, hogy lesz, aki megvédi őket. De azt is kiemelte, hogy igazi nő meg nem bánt férfit, mert bár Magyarországon 95 százalékban a nőket és a gyerekeket érinti a családon belüli erőszak, de vannak férfiak is, akiket bántalmaznak. „Annak a két pofonnak nincsen nemi identitása, anyagi helyzete vagy települése. Az a két pofon maga a világ, maga Magyarország.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

Arra biztatta a jelenlévőket és a távol maradókat is, hogy írjanak azoknak a képviselőknek, akik megszavazták a monoklis tüntetők büntetését. Akik ezzel a döntéssel azt üzenték a bántalmazottaknak, hogy a nőverő simán ülhet a parlamentben, tettének nincsenek következményei, de a nőverő elleni tiltakozásra a legsúlyosabb büntetést szabják ki. Mindehhez a Bátran NŐ Facebook-oldalán hamarosan közzéteszik a politikusok adatait, névvel és elérhetőséggel a könnyebb kommunikáció érdekében. „Kérdezzék meg ezektől a képviselőktől, vajon ők is úgy gondolják, hogy két pofon nem a világ?”

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.