Kirúgja az OTP a Betyárseregből szerveződő új szélsőjobboldali mozgalmat

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. november 16.

Belpol

Nem vezethet Csányi Sándoréknál számlát Tyirityán Zsolt mozgalma, a nácikkal szimpatizáló Erő és Elszántság.

Nehéz idők járnak a Tyirityán Zsolt vezette Erő és Elszántság háza táján. Pár napja a Facebook törölte a hamarosan párttá alakuló mozgalom oldalait, most pedig az OTP sajtóosztálya közölte a magyarnarancs.hu-val: a hitelintézet felmondja a szervezet, azaz az Erő és Elszántság bankszámláját.

A mozgalom, amint az honlapjukon is látható volt, az OTP-nél vezetett támogatói számlát, ide utalhatott az, aki anyagilag is támogatni akarta a magát korábban nácinak valló, vállaltan rasszista Tyirityán Zsolt (Betyársereg), valamint az Identitesz, egykor hungarista mozgalomból „kinőtt” tagjai egyesüléséből létrejövő csoportot.

false

 

Eredetileg az érpataki Orosz Mihály Zoltán is az egyesülés része lett volna, de vele hamar összevesztek a felek. A csoport múltjáról, kapcsolati hálójáról nyáron írtunk cikket, akkor Tyirityán azt mondta nekünk, hogy azért mozdultak a politika felé, mert egy ideje úgy érezték, nem képviselte őket senki, bár 2014-ben még a Jobbikra való szavazásra buzdítottak.

Az Erő és Elszántság jelenleg amolyan klasszik hardcore szélsőjobboldali szerveződés benyomását kelti eddig, amelytől nem idegen a Jobbikra már nem jellemző „cigánybűnözés” hangsúlyozása, miközben olyan kijelentésekre is ragadtatják magukat, minthogy „lángolni fognak a menekülttáborok”, de honlapjukon megtalálható egy híresebb goebbelsi frázis, az „ébredj nemzet, tombolj vihar”, amely egy 1943-as, totális háborút hirdető beszéd zárótétele volt. László Balázs, az Identitesz korábbi elnöke, az Erő és Elszántság mostani alelnöke korábban maga is zárta már beszédét Goebbels szavaival, míg Tyirityán Zsolt, júliusban a mozgalom vecsési megalakuláskor a 24.hu-nak arról beszélt, hogy milyen felemelő érzés volt a helyszínen a Mein Kampfot dedikálni. Az is érdekes, hogy mind az Identitesz, mind a Betyársereg (az Erő és Elszántság két alapítója) kapcsolatba került Jim Dowsonnal és Nick Griffinnel, azokkal az angol szélsőjobboldali figurákkal, akik jó egy éve érkeztek Magyarországra, májusban viszont már kitiltotta őket a Belügyminisztérium.

Az OTP egyébként nem indokolta érdeklődésünkre döntését, de nehéz nem arra gondolni, hogy a nácikkal való szimpátia felvállalása alighanem nyomott valamit a latba.

Figyelmébe ajánljuk