Kis Gyula (1937-2002)

Belpol

Azt szokták mondani, hogy a rendes emberek mindig ráfaragnak: tehetségtelenebb, de gátlástalanabb pályatársaik lenyomják őket a szakmai érvényesülés terepén; meggazdagodni képtelenek; s ők azok, akiket biztosan nem kerül el a súlyos betegség sem. Közhely, nyilván, de Kis Gyula politikai pályafutására speciel tökéletesen állnak a fentiek: a legfelkészültebb társadalombiztosítási szakpolitikusok egyike volt, az utóbbi években mégis fokozatosan háttérbe szorult; a politizálásból semmiféle anyagi haszna nem származott; és szenvedésekkel teli, hosszú betegség végén hunyt el múlt szerda hajnalban.

*

Az 1990-ben választott Országgyűlés megannyi tagjához hasonlóan belőle is a rendszerváltozás csinált politikust. (Orvosi egyetemet és színművészeti főiskolát végzett, volt körzeti és bányászorvos, mafilmes rendező és minisztériumi alkalmazott; regényt is írt A harag gyermekei címmel, amely 1994-ben jelent meg.) 1988-ban ott van az akkori két legjelentősebb alakulat, az MDF és a Szabad Kezdeményezések Hálózata indulásánál, részt vesz szinte minden megmozdulásban – például 1989 végén egyik szervezője az erdélyi segélyszállítmányoknak –, de hamar megtalálja az a szerep, aminek a leginkább képes megfelelni: az MDF szakértőjeként ő képviseli a szervezetet a Nemzeti Kerekasztal egészségügyi szekciójában. ("Jellemző módon a Lipótmezőn, az elmegyógyintézetben gyűltünk össze heti rendszerességgel.") Az első szabad választás után az Országgyűlés szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottságának elnöke lett (1990-1994).

A bizottsági munkát az első másfél évben jellemző kompromisszumkészség – amelyről Kis Gyula évekkel később is büszkén beszélt, és amelynek eredményeként az Országgyűlés 1991-ben 90 százalékos többséggel fogadta el a tb önkormányzati igazgatásáról szóló törvényt – a társadalombiztosítási választások előkészítéséig tartott. Szerinte azért, mert "világossá vált mindenki számára, hogy a társadalombiztosítás egyévi költségvetése az állami költségvetés fele. Ebben óriási lehetőség van, különböző érdekcsoportokat lehet ezzel finanszírozni."

Kis Gyulát 1993 tavaszán bízta meg Antall József azzal, hogy a szakszervezetekkel – elsősorban a Nagy Sándor vezette MSZOSZ-szel – a tb-választásokról tárgyaljon. Akkor, amikor Surján László népjóléti miniszter már lényegében elfogadta Nagyék fő követeléseit: a kizárólagos jelölési jogot, és azt, hogy a szavazás a választói részvételtől függetlenül érvényes legyen. Kis végül annyit ért el, hogy a részvételi küszöböt 25 százalékban állapították meg (ami végül semmit nem ért, mert a polgárok majd 50 százaléka voksolt, s a választáson tarolt az MSZOSZ).

*

Mindezt azért fontos felidézni, mert Kis Gyula szerint e ponton "csúszott félre" az ötvenes években megszüntetett tb-önkormányzatiság felélesztésére tett nagyszabású kísérlet. Az 1991-es tb-törvény alapján alakuló struktúrát félig-meddig saját teremtményének érezte; nem véletlen, hogy az elsők között érzékelte a működtetés anomáliáit. 1995 végén az Országgyűlés az ő javaslatára szavazta meg az egészségbiztosító gazdálkodását vizsgáló bizottság felállítását.

A testületnek Kis Gyula lett az elnöke; s túlzás nélkül páratlannak nevezhetjük a bizottság munkáját, mivel a felmerült probléma tisztázása volt a cél, s nem valamiféle pártküldetés teljesítése (mint mondjuk az évekkel későbbi olajbizottságban vagy az idei két "ügynökbizottságban"). Az egyetlen komolynak tekinthető befolyásolási kísérletet, amikor egy magas közjogi méltóság közvetlen családtagja járt közben a házelnöknél, illetve egy kisgazda képviselőnél egy főorvos vállalkozó "célszemély" érdekében, Kis Gyula határozottan, ellentmondást nem tűrően leverte.

A bizottság 1996-os jelentését, amely súlyos mulasztásokat és törvénysértéseket állapított meg az egészségbiztosítási pénztár és az önkormányzat működésében, az Országgyűlés majdnem egyhangúlag fogadta el.

*

A bizottság ténykedésének a sajtóban is jó visszhangja volt, Kis Gyula mégis elégedetlen volt: a "mocsokban való turkálás", ahogyan ő a különböző kétes tranzakciók feltárását nevezte, nem helyettesítette azt, ami számára a fő cél volt: a szolidaritás elvén alapuló tb-önkormányzatok (a bismarcki modell) és az önkéntességen alapuló magánbiztosítók elegyéből álló magyar társadalombiztosítás megerősítését. Ennek jegyében mindvégig a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság ellen érvelt, mondván, hogy ez (a "nagy" tb-ből kivont tőke miatt) akár középtávon is a rendszer összeomlásához vezethet. Valójában soha nem tudta megemészteni, hogy végül saját frakciója akadályozta meg abban, hogy emiatti (Dávid Ibolyával közös) aggályaival az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Noha nemcsak az MDF-ben, hanem az Országgyűlésben is ritka volt az olyan szakmapolitikus, akinek nemcsak az egyes részterületekről, hanem a rendszer egészéről van víziója, befolyása mind kisebb lett az idők során; 1996-ban a párt elnökségéből is kikerült. Rengeteget segített a Fidesznek, 1998-ban mégsem lett közös MDF-Fidesz- jelölt (ráadásul nem is a IX. kerületben indult, ahol 1990-ben egyéniben nyert) – nyolc év után ki is maradt a parlamentből. Pártja választási programjaiban az egészségügyről szóló fejezeteket rendre ő hozta tető alá, országos szinten mégis háttérbe szorult.

1998 után az Orbán-kormány – érthetetlen módon – nemigen tartott igényt szakértelmére; Kis Gyula megbetegedéséig fővárosi képviselőként dolgozott. Amikor idén tavasszal elhatalmasodott rajta a kór, és végleg ott hagyta a közéletet, pártjában gyakorlatilag elfelejtették; jellemző, hogy haláláról az MDF egy nap késéssel adott ki közleményt. A kerületi fórumosok, egykori és jelenlegi politikustársai közül néhányan persze rendszeresen érdeklődtek állapotáról; például az a "másik oldalon" álló várospolitikus, akinek egyes szakpolitikai döntéseit Kis Gyula igen élesen támadta annak idején - és ez a momentum is eléggé beszédes.

Kivételesen tisztességes politikus volt; azok közül való, akik miatt a rendszerváltozást, a sok keserű tapasztalat dacára is, mindmáig szeretni lehet.

(Az idézetek a Kis Gyulával készített interjúból valók: "Ennek katasztrofális vége lesz", MaNcs, 1999. december 2.)

Bundula István

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.